用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 請學緊普通話學長分享
go

請學緊普通話學長分享 [複製鏈接]

小朋友上緊早慧學中文,未來心宜學校是粵教中英文小學。我滿意早慧進度及學習成果。

最近家庭會議另一半話想將早慧轉學普通話(未選學校)。原因1)見同事仔PTH講野好叻,想佢學人。2)PTH未來好重要,想佢學好,仲要native 程度,所以要早學,再大先學就遲。3)早慧要寫的字太深,佢覺得不必要。4)孩子說話組織力弱,希望學PTH佢可以多開口講野。

雖然我認同PTH的重要性,但我反對現在學,因為佢心宜間小學唔係普教中,屋企人只是睇開大陸劇,口講廣普的香港人,根本都無語景比到小朋友。若讀英小,不如學好英文先。我都重視中文,所以至去早慧,早慧不只寫字,亦教讀字,表達及造句。
   3    0    0    0

回覆樓主:

太長氣唔夠位。

我想請教,有學PTH 的地方同時有教做句,寫字,學生字嗎?定最主要教b,p,m,f ? 學PTH 會令小朋友肯開口講多啲說話嗎?

星星的後裔 發表於 18-9-9 07:48
太長氣唔夠位。

我想請教,有學PTH 的地方同時有教做句,寫字,學生字嗎?定最主要教b,p,m,f ? 學PTH 會令 ...

好多小朋友兩樣一齊學,冇抵觸

GordonKei0531 發表於 18-9-9 16:54
好多小朋友兩樣一齊學,冇抵觸

我都明無沖突,有其他活動要學,時間同錢唔許可做咁多野,中文同PTH 最接近,所以睇睇可否二揀一。

回覆樓主:

入讀英、普幼兒園,繼續早慧學中文,這就解決問題了。
當個好爸爸

如果認為"孩子說話組織力弱"唔係應該咁快再俾佢學新語言? 我覺得學普通話唔會有幫助。

其實認字我覺得家長都可以自己教, 如果只可負擔其中一樣我會揀普通話, 但你情況似乎宜家學普通話未必係最好選擇

回覆樓主

讀緊local 廣東話幼稚園K3了,所以不會轉。心宜小學是廣教中的英小,我睇唔到要急學PTH 原因。
同意最好的時間過左,現在學只會令佢要說話時諗得仲耐,講說話更慢,組織力可能更差。而且未來好大可能是英小,在補底(PTH)同拔尖(英文)之間選,我寧願拔尖,因為我個英文只是無咁差。

回覆樓主

想PTH native程度就要六歲前學,其實學校都有教中文是否還一定要再上早慧。

964000 發表於 18-9-26 08:26
想PTH native程度就要六歲前學,其實學校都有教中文是否還一定要再上早慧。
...

本身學校程度較淺,所以補一補較好。

星星的後裔 發表於 18-9-26 22:25
本身學校程度較淺,所以補一補較好。

早慧聽說都唔平,學得好,負擔到就繼續學。而你先生所言係有道理,可以揾人上門教普通話,銜接小學做準備,就算粵教中,大部分小學都會有普通話科,學下沒有壞。幫助講野流暢同學普通話就不太有關喇,反而我覺得你同小朋友傾多啲計對講野流暢會有幫助。
‹ 上一主題|下一主題