用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天主教領洗紙一問
go

天主教領洗紙一問 [複製鏈接]

請問大家,小一自行收生時,有些學校會要求小朋友及父母交領洗紙。昨日我搵返自己張領洗紙時,發現上面有自己的姓名同出生日期等資料,但就偏偏冇身份證號碼。好奇一問如果冇身份證號碼,學校如何核對領洗者的身份?領洗紙上仲有個神父當年幫我改的聖名,但我身份證上又冇加返呢個英文聖名,學校會因爲咁拒絕承認領洗紙嗎?因為就快要交表,所以有點疑慮。當然我明白最安全係打去學校問,但我又心急想問下大家過往的經驗。多謝各位!
   0    0    0    0

gillgillmama 發表於 18-9-8 23:16
請問大家,小一自行收生時,有些學校會要求小朋友及父母交領洗紙。昨日我搵返自己張領洗紙時,發現上面有自 ...

大多數天主教學校係睇小朋友領洗紙,而非父母的領洗紙。學校會核對小朋友的名稱是否正確,不會核對身份證號碼的(因天主教領洗紙不會載有身份證號碼)。

gillgillmama 發表於 18-9-8 23:16
請問大家,小一自行收生時,有些學校會要求小朋友及父母交領洗紙。昨日我搵返自己張領洗紙時,發現上面有自 ...

如樓上講,最好搞清楚係咪收父母領洗紙喎,免得亂了步署。

回覆 littlefaith 的帖子

其實個間係聖公會學校,網頁寫明只需父或母或小朋友其中一位有領洗証明便可,包括天主教証明。但反而因為咁我有疑問,因為領洗紙上冇身份證號碼,學校會否需要提供其他野去證明身份呢?我知有部份學校亦會要求父母同小朋友一齊交領洗紙,因為領洗紙上有父母姓名,所以小朋友個張應該冇問題。反而係大人個好難證明身份,想以想問下大家以往交表學校係咪只要對啱名就ok?謝謝大家

gillgillmama 發表於 18-9-9 08:37

其實個間係聖公會學校,網頁寫明只需父或母或小朋友其中一位有領洗証明便可,包 ...
咁聖公會跟天主教根本係唔同嘅教會,做法都唔同喎,更何況聖公會不同學校做法都不一樣,你都係打電話問返個別學校穩陣啲。
至於天主教學校,只會核對小朋友在領洗紙上的姓名是否吻合,就係咁簡單。

littlefaith 發表於 18-9-9 09:13
咁聖公會跟天主教根本係唔同嘅教會,做法都唔同喎,更何況聖公會不同學校做法都不一樣,你都係打電話問返個 ...

多謝你的解答!
昨夜見到問題內容都覺得矛盾,因為申請嬰兒領洗的文件是需要父母領洗紙的,家長手上已經有香港教區發出的孩子領洗紙了,唔明學校點解多此一舉要睇父母領洗紙。

vincielau 發表於 18-9-9 10:16
多謝你的解答!
昨夜見到問題內容都覺得矛盾,因為申請嬰兒領洗的文件是需要父母領洗紙的,家長手上已經有 ...

因為基督教未必有嬰兒領洗,係睇父母領洗紙
你打去學校問天主教係咪交小孩就可以

因為我問過區內幾間聖公會學校,大部份都要求父母及小朋友一齊交領洗證明,所以先有呢個疑問。多謝大家解答!

回覆樓主:

其實多數都要填,所属堂区同領洗號碼,以天主教來说,一般是学生本人的

gillgillmama 發表於 18-9-9 08:37

其實個間係聖公會學校,網頁寫明只需父或母或小朋友其中一位有領洗証明便可,包 ...

咁可能佢你哋身份証,出生紙。

個名對哂,各種關係對哂,邊有咁岩同名。

eeg1106 發表於 18-9-10 00:29
其實多數都要填,所属堂区同領洗號碼,以天主教來说,一般是学生本人的

想當年幫呀女自行報天主教學校,交佢嗰張領洗紙外,學校要睇父/母領洗紙。

回覆樓主:

其實大家都係為咗申請小一自行分配學位,學校要乜資料,你都要比;除非,你唔申請它的自行學位啫⋯⋯

當年⋯⋯天主教小學,也是要父母領洗紙copy + 主日學手冊;冇齊文件,唔收申請表。

註:間間學校不同,都是問返自己申請的學校

‹ 上一主題|下一主題