用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 北角官立(雲景道)vs李賜豪,那間比較好? ...
go

北角官立(雲景道)vs李賜豪,那間比較好? [複製鏈接]

請問這兩間學校學術程度哪間高? 兩間升中派位表現哪間好?
   0    0    0    0

luckywife 發表於 18-9-8 20:43
請問這兩間學校學術程度哪間高? 兩間升中派位表現哪間好?

兩間比較,李賜豪會比較好。

回覆 Felix223 的帖子

因北官近年才入12綱,所以對他不太了解。但因官立學校給我感覺一直應有一定水準,但觀乎北官過往收生情況都不是熱門,不知是什麼原因沒太多人選呢?

luckywife 發表於 18-9-8 22:17

因北官近年才入12綱,所以對他不太了解。但因官立學校給我感覺一直應有一定水準,但 ...

早兩年我朋友只放雲官在保險線,就派了入去,後來叩入李賜豪,據知近年李賜豪乙二都未必穩入。

李賜豪原本給我感覺是二線小學,都咁爆?什麼原因北官少人選?

幾年前見有人提到北官收有很多南亞裔及SEN的小朋友,不知現在是否亦是這樣?

luckywife 發表於 18-9-8 23:10

李賜豪原本給我感覺是二線小學,都咁爆?什麼原因北官少人選?

我不是12網家長,只知朋友說當初註冊雲官時,真的有好多普通話家長和學生,不過學校老師頗有愛心,但是呢間的派位一定冇李賜豪好,肯定説如果你選雲官,咁可以做定校服。

謝謝你的意見!

回覆樓主:

北官以前在14 區被認為三寶之一。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

北角官立有兩間,一般「北官」指英皇道果間,「雲官」指雲景道果間
雲官無論在14網或在12網,都算冷門,無咩評語、低調、升中派位唔透明(只講校名無數字),真係可以做定校服因為實入到

李賜豪由我仔年代無咩人揀(當年乙5、6入到),到而家要擺乙一或乙二至得(乙二已有機會唔入),因學校近年有改革進取左,升中數字靚左就直接影響受歡迎程度。不過同時有家長覺得太谷,早幾年係厚厚TSA練習,又要加時操練(有聽聞而家新校長改左無操得咁犀利)

兩間比較,李較穩陣

回覆 MMVV 的帖子

不知北角官立(雲景道)以前在14綱收生反應為何是冷門?與佛教康山及北循比較,家長反應是怎樣?北官谷不谷,功課量如果?

回覆 Charlotte_mom 的帖子

其實我本想選軒尼詩官立為首選,但因是傳統官校怕太谷,小朋友讀得不開心,所以退而選李賜豪或北官?不知有否家長知道軒官的功能量如果,是否很谷?如李賜豪都很谷,那軒官是否更吹谷學生呢?

醒目開學勳章 王國長老

luckywife 發表於 18-9-10 00:41
回覆 Charlotte_mom 的帖子

其實我本想選軒尼詩官立為首選,但因是傳統官校怕太谷,小朋友讀得不開心,所 ...

軒官本身唔谷,普通官校課程,但一分都不能少 (平均分少3分排位跌幾十果種)
入得軒官都希望入聯繫中學,所以壓力就係咁黎

Charlotte_mom 發表於 18-9-9 22:25
北角官立有兩間,一般「北官」指英皇道果間,「雲官」指雲景道果間
雲官無論在14網或在12網,都算冷門,無 ...

今年又換新校長

luckywife 發表於 18-9-10 00:33
回覆 MMVV 的帖子

不知北角官立(雲景道)以前在14綱收生反應為何是冷門?與佛教康山及北循比較,家長反應 ...

雲官是以前北官英皇道前身的下午校分拆出來
當佢仲在14時, 14網本身間間學校都有捧場客所以數唔到雲官好正常呀
北循唔係寶校, 曾經係的話我唔知了
佛康如你今日話佢是寶會好多人走出來
14網而家只有一間是比人話寶

‹ 上一主題|下一主題