用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 mcs vs dps
go

mcs vs dps [複製鏈接]

今天很多K開升小簡介會,有校長說如果家中要考小一的有不同性別的弟或妹,最好唔好讀齋校,否則弟妹升小時會吃虧,到弟弟時又要重玩小一遊戲。咁如果我朋友個女考小學,有細佬跟尾,本心儀mcs, 是否要改變主意報dps? 前提是分數一樣,mcs有聯繫中學但dps無,如何選擇?
   0    0    0    0

回覆樓主

樓主提及計分,我估想討論自行,兩間唔同宗教,而又一樣分,應該唔會係25分吧!20分的話會係其中一間係係父或母是舊生,如果係dps舊生,咁細仔都一樣有20分。不過一提,mcs 20分入到機會超微。

taiyeung 發表於 18-9-8 19:10
樓主提及計分,我估想討論自行,兩間唔同宗教,而又一樣分,應該唔會係25分吧!20分的話會係其中一間係係父 ...
可能係基督教及MCS舊生~ (我估架咋, 有錯請指正)

醒目開學勳章 貢獻勳章

DPS 20分機會係零!近年25分都收唔哂!
佢地計分位12個架咋!
(佔學校小一學額不少於20%)
恐龍家

回覆樓主:

咁不如搬去41網抽啦,兩間20分都唔係穩入,其實抽獎機會率唔低架,到時咪女抽左MCS先,細仔再抽好野,咁當然要考私小做backup la

‹ 上一主題|下一主題