用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 軒銅
go

軒銅 [複製鏈接]

新手媽媽升中真是唔知邊個比到意見所以上來請教前輩,band 1男精英班,但仔性格活潑好動,好多嘴,其實6年傳統教育都覺得不合適,只是佢自己唔想轉走所以唯有繼續,無cert. 正路揀QC,但覺得太傳統真唔適合,老師亦覺得QC唔啱亞囝,請問還有什麼選揀?唔該曬大家
   1    0    0    0

回覆樓主

其實係想問下大家邊類型學校比較適合這種好動的小朋友呢?st joe如何呢?男拔,喇沙應該無佢份因為無特異功能同唔係前10名的

西瓜包 發表於 18-9-7 23:58
其實係想問下大家邊類型學校比較適合這種好動的小朋友呢?st joe如何呢?男拔,喇沙應該無佢份因為無特異功 ...
港同, 九華, 港華 ~~~

CKY, 國際學校

mcl203 發表於 18-9-8 00:01

九華都好傳統哦,我有個朋友個仔讀緊啊,港華就唔了解,請問可否分享多D?唔該

回覆 西瓜包 的帖子

點解班主任覺得qc吾適合呢?請指教

西瓜包 發表於 18-9-8 00:06
九華都好傳統哦,我有個朋友個仔讀緊啊,港華就唔了解,請問可否分享多D?唔該
...

如果如九華等等都未能滿足要求...似乎所有官津或直資都對紀律有一定要求
所以...我都唔敢提SPC了 ~~~

chrischeung 發表於 18-9-8 00:06
回覆 西瓜包 的帖子

點解班主任覺得qc吾適合呢?請指教

性格唔適合QC咁傳統的制度,其實我對QC都一知半解,只是個人觀感覺得呢D傳統名校都是高壓嚴格出精英的,老師都話QC好傳統唔啱亞囝個性格

mcl203 發表於 18-9-8 00:09
如果如九華等等都未能滿足要求...似乎所有官津或直資都對紀律有一定要求
所以...我都唔敢提SPC了 ~~~

不能不滿足討論,只是想搵一個適合,講真唔讀過都唔知入面怎啦,啱嗎?純粹討論

回覆樓主

所以想問下王家爸爸st joe相比QC是否無咁傳統

回覆 西瓜包 的帖子

但官小學本來就傳統,升qc吾覺有咩問題喎,只系勁人太多自己未必追到。

mcl203 發表於 18-9-8 00:01

港同都覺得幾適合、在了解中,希望有更多前輩分享下

chrischeung 發表於 18-9-8 00:16
回覆 西瓜包 的帖子

但官小學本來就傳統,升qc吾覺有咩問題喎,只系勁人太多自己未必追到。 ...

前面已講過亞囝本身都唔多合適軒銅,原來想轉走但亞囝哭住唔走,中學唔想再繼續啦,跟唔上真唔知啦,因為佢本身唔太差,睇佢自己怎對待學習

西瓜包 發表於 18-9-8 00:12
不能不滿足討論,只是想搵一個適合,講真唔讀過都唔知入面怎啦,啱嗎?純粹討論
...
我非指不適宜討論 ~~~

只係我有限見識...SPC / WYHK 呢D都已經算無咁傳統
若係希望係紀律上自由度大...似乎佢地係仍有要求~~~

或者...SSC 可能較接近國際學校模式 ~~~

西瓜包 發表於 18-9-8 00:10
性格唔適合QC咁傳統的制度,其實我對QC都一知半解,只是個人觀感覺得呢D傳統名校都是高壓嚴格出精英的,老 ...
其實,QC不是高压出精英的学校,而是啟動遇强越強式的自發性学習模式,功課真的很少,成绩好,是因高手雲習下,大家都不想被比下去,而不是用功課量去谷成绩,所以我反而不觉得QC是用傳統制度呢!相較我們小学的功課量,只及1/10, 兒子每天上学都好愉快,也沒有聽說老師有什麼压力给学生,校风比小学更自由自主。
當然,若程度有差距,在尾段的学生就可能不合適,因長期沈底,对心理發展也不健康的,好学校很多,最重要合適!

mcl203 發表於 18-9-8 00:24
我非指不適宜討論 ~~~

只係我有限見識...SPC / WYHK 呢D都已經算無咁傳統

唔該曬你啊,我爬文睇過SSC,但佢要6千蚊學費都幾甘啊同埋寄宿,我怕一班男仔住埋一齊會更曳啊

TLHE 發表於 18-9-8 09:58
其實,QC不是高压出精英的学校,而是啟動遇强越強式的自發性学習模式,功課真的很少,成绩好,是因高手雲習 ...

請問你個仔條咪QC讀緊啊?可否分享多D學校的學習模式?

西瓜包 發表於 18-9-8 10:02
請問你個仔條咪QC讀緊啊?可否分享多D學校的學習模式?
学習模式非常自由自主,不是傳統的填鸭式,筆纪简潔,功課量少,但同學们來自五湖四诲,但以軒小為多,大部分同學都動静皆宜,不是死读書的,放心!
其實,你問下读QC的師兄们,他們的背景相近,不是更具参考性嗎?而且,你也可参观open day, 你就可以与学生交流下,也更清楚,不用道聽塗說!

TLHE 發表於 18-9-8 10:19
学習模式非常自由自主,不是傳統的填鸭式,筆纪简潔,功課量少,但同學们來自五湖四诲,但以軒小為多,大部 ...

唔該曬,等我留意下佢哋幾時open day先,問題係佢老師都叫我無揀呢,佢成績精英班中間,唔係墊底的

我姪仔今年剛入QC,其實裡面嘅自由度都好大,並唔係一般諗得咁傳統嘅學習模式,反而係佢軒灣六年級時班主任唔建議佢揀QC係因為佢性格被動,如果嚮QC唔主動會比較輸蝕,所以如果成績係唔錯嘅揀QC係應該無錯
‹ 上一主題|下一主題