用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣區小學 點選擇好
go

荃灣區小學 點選擇好 [複製鏈接]

有無人可以俾意見我,
如果有20分, 甲一寫唔寫荃官好

小朋友唔係特別叻,好擔心荃官會谷死左佢

不過荃官有20分, 唔寫佢,其他小學更加細機會中

但就算有20分,都未必入硬,好多人都係要抽籤

我想搵返d happy school 或者小班教學

上教育局睇海官係小班,上網睇浸聯係happy school

但都係大熱學校

依家有分又死,無分又死,好煩惱

1    0    0    0

回覆樓主:

海官唔知,但如果荃官同浸聯比,以小一上學期計,荃官無論功課、默書、測驗、考試都比浸聯多同深,不過到下學期期考,程度又相若,可能浸聯仲難少少因為中英文都要考作文。(註: 浸聯小一只得一次考試)

我唔知你happy school既定義係乜,如果只係少功課多自主空間,浸聯的確係,不過一分耕耘一分收穫,唔好天真地認為日日放學玩就會有好成績,浸聯一年班下學期d默書、評估都幾密,雖然大部分完全唔計分冇壓力,但到期考一舖過,如果平時冇溫開都幾大鑊!不過又返轉頭講,如果平時keep住跟足學校進度,其實到考試真係唔溫都得,因為考試前d默書、評估會考到你麻木。

回覆樓主:

荃灣區20分其實點選都差唔多,除左寶校間間都大熱,間間都唔係必入,所以最好揀間自己認為適合既,必要時叩門都仲有得搏下。

申利: 兔年B 15分抽入浸聯家長,常與幼稚園入荃官朋友仔交流

aikam 發表於 18-9-7 18:47
有無人可以俾意見我,

如果我有20,我會試左荃官先,如果好運派到就免煩!20 總算有機會呀~
何況浸聯叩門唔著重111,自行唔得,大抽獎再煩過排位
Happy 與否 ,除左學校外、家長角色+小朋友性格都好重要,如果你本身緊張成績,你讀浸聯都可以覺得谷,而荃官,都好多家長話唔谷

唔駛諗, 一定係自行荃官。
唔好成日俾happy school限死自己, 學生happy 唔happy 係睇家長點平衡。
到時佢好happy咁升band 3中學係咪又係你想要既野呢

archie1728 發表於 18-9-8 00:08
荃灣區20分其實點選都差唔多,除左寶校間間都大熱,間間都唔係必入,所以最好揀間自己認為適合既,必要時叩 ...

大抽獎入就無謂提15分黎誤導人喇   

cattz288 發表於 18-9-8 12:49
幫佢更正

申利: 兔年B 15分, 大抽獎抽入浸聯家長,常與幼稚園入荃官朋友仔交流

cattz288 發表於 18-9-8 12:49

前輩你又係呢句!其實我每次都已經講明係「抽入」,今次只不過講漏係"乙一"

我想帶出個訊息係: 喺荃灣區,反正又唔係必入,唔好貪嗰5分而揀錯學校,15分入第一志願雖然機會唔高,但都大有人在。

荃官絕對係好學校,尤其有聯系官中,如果20分自行都唔報實在好浪費; 不過如果自行報荃官,代價唔係浸聯,而係好多要3條1至有得叩門既學校,包括馬基。當然,自行入倒,或者好似我咁好彩抽倒就絕對冇問題啦!

archie1728 發表於 18-9-8 17:38
前輩你又係呢句!其實我每次都已經講明係「抽入」,今次只不過講漏係"乙一"  

我想帶出個訊息係: 喺 ...

咁你數下所謂15分入大有人在既學校黎比迷途羔羊既家長聽下   

archie1728 發表於 18-9-8 17:38

我想帶出個訊息係: 喺 ...

大抽獎階段係唔洗計分, 無論20分/15分/10分全部同區洗牌玩多一次進行幸運大抽獎。

所以成日聽到15分抽入一線, 人地20分(自行或抽獎)就唔入咪造成誤會囉!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主

咁要睇下小朋友能力有幾唔叻 外人不會清楚

如果唔適合 小朋友會好辛苦 參觀咗學校未?

聽聞荃官比較多抄寫功課

浸聯是2nd interivew時 111有優勢

aikam 發表於 18-9-7 18:47
有無人可以俾意見我,

可以選思源,近年換了校長,雖然都是2測2考,但好多課外活動和講座,功課量也比之前少了,完全没有課後補課,課後只有自選活動。

cattz288 發表於 18-9-8 17:44
咁你數下所謂15分入大有人在既學校黎比迷途羔羊既家長聽下   
...

以浸聯160個小一學位計,2017年自行收99人,淨番61個位畀10/15/20分既人(25分必入唔使抽獎),粗略估計15分或以下應該都有20-30人,佔整體學額約15-20%。如果其他學校自行冇超收咁多的話比例應該仲高。有錯請修正  

archie1728 發表於 18-9-9 00:41
以浸聯160個小一學位計,2017年自行收99人,淨番61個位畀10/15/20分既人(25分必入唔使抽獎),粗略估計15分 ...

下? 你認真定講笑架? 如果認真, 唔明你大抽獎仲強調幾多分既意思?!        

其實浸聯, 馬基。呢啲有宗教背景加多世襲學生, 15分自行入到係一個都無。

Fivedragon 發表於 18-9-9 11:58
其實浸聯, 馬基。呢啲有宗教背景加多世襲學生, 15分自行入到係一個都無。

咪係囉20分都大有人在,抽個你死我活啦

以浸聯160個小一學位計,2017年自行收99人,淨番61個位畀10/15/20分既人(25分必入唔使抽獎),粗略估計15分 ...

99人自行入面已包括世襲及計分,去到6月大抽獎已經冇再計幾多分,只睇No.靚唔靚

醒目開學勳章 王國長老

浸聯 1997 年創校, 都已經 21 年, 舊生分已經有一批, 再加埋宗教同兄姐現就讀, 相信都無乜位畀到 15 分去抽.

兄姐現就讀會食左大抽獎既位, 剩低既宗教同舊生都霸得晒剩餘學額.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

szeszeeee 發表於 18-9-9 12:18
咪係囉20分都大有人在,抽個你死我活啦
20 分抽得入已經好好彩, 15 分............ 留返到大抽獎後叩門玩 1-1-1 用
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

Fivedragon 發表於 18-9-9 11:58
我計埋創校年份, 舊生必定已有子女, 並可以申請入讀, 呢度都一批 20 分喇.

‹ 上一主題|下一主題