用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 校長:資源遜直資 津中不宜辦IB
樓主: elbar
go

校長:資源遜直資 津中不宜辦IB   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 18-9-10 12:48
Very busy for the coming business trip, reply to you later.

你得閑先啦。  

一條跑道,一個终點。一個终點,二條跑道,得嗎?最終有人切線,會有碰撞。直資系新產物,直資下有IB,系唔系試驗場呢?
選IB前有冇諗過?
教局唔批新直資?又點解?

IB系唔系歪路?幾時末路?

當然有幾條跑道啦,如果唔係點可以快的到终點.你跑嗰條唔啱跑都要跑完佢.最多比的掌聲你,冠亞季就攞咗,人地终點係擇優而取.不過唔緊要啦,重有好多個安慰奬分比你地.一定要攞冠亞季至出人頭地咩.

hy2910 發表於 18-9-10 14:13
一條跑道,一個终點。一個终點,二條跑道,得嗎?最終有人切線,會有碰撞。直資系新產物,直資下有IB,系唔 ...

考IB 試並不是行歪路。
不過用國際試(IB/ IAL)成績入讀本地大學,大學應該收取非本地生的學費。

2jkidsfather    發表於 18-10-1 19:02

中華民族源遠流長,文化博大精深,歷朝歴代選拔人材(擇優而錄)都系一個考試制度。
大道歸一,一個國家,一種制度,一種文字,一種語言,一個擇優而錄制度,IB呢?末路?

不不不,
系死路!

hy2910 發表於 18-9-11 19:08
中華民族源遠流長,文化博大精深,歷朝歴代選拔人材(擇優而錄)都系一個考試制度。
大道歸一,一個國家,一 ...

中國古代歷史實行過不同的選拔官員的制度,大概分成世卿世祿制、察舉制和科舉制。
單是唐代開始實行的科舉考試按種類劃分,就有貢舉、制舉、武舉、童子舉等⋯

以上只要稍為讀過中史都會認識。

不說古代,回看現在,已進入講求多元文化的世代。香港是一國兩制,法定語文是英文及中文;條條大路通羅馬,跑好當跑的路吧!

HaYi    發表於 18-9-14 21:43
四隻貓    發表於 18-9-12 14:25
mother904    發表於 18-9-11 23:26
Norwood    發表於 18-9-11 20:13

IB VS DSE

ANChan59 發表於 18-9-10 12:48
Very busy for the coming business trip, reply to you later.

Can’t wait
期待高見,很早已有這個疑問...

Acatmom 發表於 19-7-19 17:48
Can’t wait
期待高見,很早已有這個疑問...

最奇怪係,董伯伯突然跳出來話dse LS 係失敗... 一科主科都可以講得咁兒戲... 好擔心成個dse評分制度

回覆 Cherishvalue 的帖子

其實那些IB生都是香港人子女,都有交税,理應交香港人的(大學)學費, 他們不選擇DSE課程,大概是因為IB更適合他們的子女

ilyrd 發表於 18-9-10 14:45
當然有幾條跑道啦,如果唔係點可以快的到终點.你跑嗰條唔啱跑都要跑完佢.最多比的掌聲你,冠亞季就攞咗,人地 ...
佢可能連田徑都未見過,唔好講話新嘅國際機場有幾多條跑道

hy2910 發表於 18-9-11 19:08
大道歸一,一個國家,一 ...

閣下對語言文化嘅法定地位唔太瞭解,有多個國家超過一種法定語言,聯合國就唔駛講,瑞士,新架坡等等都唔講,連中華人民共和國,都對其他小數民族方言給予法定地位去肯定。讀DSE 同學都去外國讀書啦,講啲咁嘢,態度同鎖國論調唔差太遠喎

咁啱呢排睇返錢穆大師嘅歴史著作,其中有論述中國歴代政治,治史嘅態度係值得反覆閱讀。
有興趣去誠品揾下,繁體,而且史學嘅書係好抵買。

對不同學制的評分有不滿,在網絡上有唔少嘅,連外國大學都曾經有過作敝嘅情況出現,焦點就係睇返有關方面如何去處理,重建公信力啫。
Human Factor 係永遠存在於風險評估裏面。

ilyrd 發表於 18-9-8 15:47
两邊走牛角尖都唔好,理性的,最好IB同DSE係好唔同嘅課程,比較就冇謂喇,最好就全港港人學生都可以揀,然 ...

.....

nanadog 發表於 18-9-11 11:05
考IB 試並不是行歪路。
不過用國際試(IB/ IAL)成績入讀本地大學,大學應該收取非本地生的學費。
...

如果香港人也要交非本地費用,即稅有分納,公帤資助大學學位就無分?和非洲國家學生,內地學生同一學費?

好得意,有啲人只會看到自己的利益,看不到別人的情況,不能設身處地。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 hy2910 的帖子

撇除take IB 入u 係唔係歪路,但最離譜係IB 唔識中文和LS 可以照入神科,但dse 就一定要3、2最低要求,咁IB 就唔識都得,咁即係其實u 對中文和LS 係無要求,咁就唔應該剩係對考dse 有這要求啦!最簡單嘅方法係同收IB 要求畫一,一係一齊對中文和LS 有要求,一係就大家都對中文和LS 冇要求, 將中文和LS 變electives, 咁先fair

oasismcmug 發表於 19-7-25 06:41
回覆 hy2910 的帖子

撇除take IB 入u 係唔係歪路,但最離譜係IB 唔識中文和LS 可以照入神科,但dse 就一定 ...

你睇清楚ib要求先啦,規定兩種語文,多數香港學生也考中文,ib無LS, core 有TOKand EE, 其中一樣fail已取不到ib diploma 。至於dse中文要求,相信不是從學術角度考慮。

回覆 poonseelai 的帖子

我講完你都唔明?我梗係知IB 無LS , 我估全球都無其它國家u 要求要LS , 我個point 米講左考IB 個d 唔識or 唔得中文和LS 的u 都能接受,那邊DSE 卻是必修,咁你都get 唔到我講物?咁米即刻其實u 根本對中文和LS 無要求law. 咁點解dse 入u 要達標而另一邊相一d 中文和LS 唔識都得尼?

回覆樓主:

A level也無要求,美國AP, 加拿大澳洲學制都無,一樣可申請本地大學,不同學制怎比?你的問題要問政府,如何制定入大學標準,至於中文,你唔会唔明掛
‹ 上一主題|下一主題