用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 non jupas幾時報本地大學?
樓主: brother4
go

non jupas幾時報本地大學? [複製鏈接]

brother4 發表於 18-9-10 10:08

thx,打咗去大學問今年有得退,大學話下年未知有冇得退 :fu ...
今年報咗四間資助,最後放棄兩間,畀咗兩間留位費。

^—^ 發表於 18-9-7 11:06
其實我真係唔清楚,但舊年我個仔同埋d同學12月返香港個假期已經有面試......但佢哋有啲都係Skype intervie ...

我不會認為lB及AL的水準升或跌咗,反而是中學的 PG 鬆手咗,大學俾 CO 自然而然高咗。考試反映實際情況,當然符合唔到 CO 的學生會增加。

利申 :我沒有說AL及lB水準升咗或跌咗。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-9-18 03:13
我不會認為lB及AL的水準升或跌咗,反而是中學的 PG 鬆手咗,大學俾 CO 自然而然高咗。考試反映實際情況, ...

唔太清楚各科比co情形,但放榜後我都問過下兩三間學校嘅同學,根據佢地講,佢哋覺得比起未轉制之前(無左中六的AS, 只有AL)d問題冇咁直接......我諗佢哋同pass paper比較.....

根據佢地今年的情形,眼見有啲冇waiting, 無co,出成績都有收返,有同學仔入咗理工三寶.....甘當然成績不達年年都有......

^—^ 發表於 18-9-18 07:53
唔太清楚各科比co情形,但放榜後我都問過下兩三間學校嘅同學,根據佢地講,佢哋覺得比起未轉制之前(無左 ...

可能整體香港學生非 DSE 水準高咗,咁大學會俾高些 CO ,或者唔俾,因為俾咗冇得收番。

大學始終擇優而選,理應越收越高,唔會JUPAS 咁,學生人數減少,收生越來越低。

ANChan59 發表於 18-9-18 08:10

可能整體香港學生非 DSE 水準高咗,咁大學會俾高些 CO , ...

其實吾知係咪非dse 高左,不過,成績出左來係最實在,大學係擇優而錄,達唔倒標的同學唯有繼續努力
‹ 上一主題|下一主題