用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 六年級補課
go

六年級補課 [複製鏈接]

各位六年級家長,你們孩子學校有否為他們安排補課,補星期六,中丶英丶數各2一3堂,每堂兩小時,由原任老師教。

他們今年的派位不是受2016、2018畢業的師兄姊考HKAT成績影響嚒?這全級參與的補課有什麼用?
   1    0    0    0

AHGU 發表於 18-9-7 05:50
各位六年級家長,你們孩子學校有否為他們安排補課,補星期六,中丶英丶數各2一3堂,每堂兩小時,由原任老師 ...
我地學校無補課呢樣野。學校肯補課係想為學生增強實力/補底/操卷。

熱媽 發表於 18-9-7 08:01
我地學校無補課呢樣野。學校肯補課係想為學生增強實力/補底/操卷。

同意⋯⋯老師好慘,遲早有官司如空姐般,集體追討超時補水!

但如果可以自願性參加,更佳,星期一至五已經要返學,星期六返多半天,慘過返工!

各位六年級家長,你們孩子學校有否為他們安排補課,補星期六,中丶英丶數各2一3堂,每堂兩小時,由原任老師 ...

有得補味好,如果是自願,或因程度高底上堂最好,老師是最清楚他們教的學生需要。我的是Happy School,放後就是活動,如果成績不好,老師的建議是家長給多點補充或自己搵補習。

2016 同 2018 畢業生做乜要補課?就係pre s1為自己分班好啲亦為師弟妹爭取多啲b1 b2 成績。
2017又做乜要補課?自行階段,中學會睇呈分排名,亦會睇校內成績,如果間小學雙數年的學生pre s1分數明顯比單數年好,久而久之中學考慮收取此小學學生就會比較保守。

一線學校校內成績競爭較大,相對到考pre s1會整體高分啲。你唔補課,大機會係校內已經跌名次,小學都無你辦法。你補課就較易保持校內名次,同時係pre s1成績都大機會會好啲。
可能話個個都唔補咪得law,咁呢啲就係坊間一線二線小學分別。師兄姊有幾努力去幫師弟妹爭取呈分成績同印象分,亦係好多時候話一線學校嘅學生對學校歸屬感會強啲嘅原因。

sukitelfold 發表於 18-9-7 08:27
同意⋯⋯老師好慘,遲早有官司如空姐般,集體追討超時補水!

但如果可以自願性參加,更佳,星期一至五已 ...
其實依家D細路(部份)好忙吓,星期六仲返半日學,咁其他D興趣班,補習班咪再排後D去到星期日。想家庭樂都要排期

熱媽 發表於 18-9-7 09:04
其實依家D細路(部份)好忙吓,星期六仲返半日學,咁其他D興趣班,補習班咪再排後D去到星期日。想家庭樂都要 ...

如果夠「吉士」,可以挑戰一下學校,唔返星期六補課是否當曠課!?

王國會長

雖受師兄姊成績影響, 但自己孩子也要考好呈分試取得較高band排名

我囡學校P5全級已經每星期3日放學留校補中、英、數

chimlo 發表於 18-9-7 10:20
我囡學校P5全級已經每星期3日放學留校補中、英、數

我哋學校小五、六,都係每星期3日留校補中、英、數。

回覆樓主:

原來咁多學校要補課,我哋一個星期至補一日,中英數輪住一個禮拜一次,原來已經叫做少。

tutik 發表於 18-9-7 11:41
原來咁多學校要補課,我哋一個星期至補一日,中英數輪住一個禮拜一次,原來已經叫做少。
...
唔好咁諗,你應該話人地仲少,一日都無得補。

可能為左自行或考直資面試時, 比中學老師問一D學術問題, 免得問到口啞啞,影響小學形象及影響收生機會。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我諗一間間學校啦,我仔小學(地區一缐)一向都不用補課

bbforever 發表於 18-9-7 10:41
我哋學校小五、六,都係每星期3日留校補中、英、數。
以前讀書, 中學才補習, 還要到中四暑假才補, 現在小五就補習了。
仔可以自動自覺溫書就好了。

回覆樓主

我們小學沒有補課,連暑假功課都無,哈哈
‹ 上一主題|下一主題