用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2019年小一自行派位 15分有機會入讀的優質小學 ...
go

2019年小一自行派位 15分有機會入讀的優質小學 [複製鏈接]

手持15分也不必灰心,趙sir推介各區冷門優質小學。

小一自行分配學位將於9月24日至10月2日接受申請,小一自行派位是世襲制遊戲,若非世襲生,其他學童就要通過計分來決定是否獲得錄取。若果家長手上只得15分,可以如何提高搏得理想學位的機率?TOPick訪問了升學專家趙榮德(趙sir),拆解揀校策略及推薦各區冷門優質小學。

趙si認為,15分要搏入傳統名校,絕大機會只能當「炮灰」,不如現實地考慮一些優質的二綫小學。有哪些學校是15分必定沒有機會?趙sir按各區學校世襲超收額,列出各區的受歡迎學校,他指出,這些學校大多有宗教背景,而且世襲生甚多,建議分數較低的家長報校前須三思。

• 較難搏入的小學

他認為要穩入優質學校,選校時應盡量選無宗教背景的學校,因其他申請人大多有宗教的5分,要爭一席位較為困難。本港的小學由不同辦學團體辦學,家長可考慮官立小學、保良局、東華三院等團體辦學的學校,減少競爭,例如11校網的般咸道官立小學、16校網的愛秩序灣官立小學等。

此外,創校歷史較短的學校,亦可以避免父母是校友的加分競爭。趙sir過往曾參觀過不少學校,部分名氣不高的地區學校亦有其賣點,例如43校網的聖博德學校,由教堂的神父作校監,與家長關係良好;72校網的樂善堂梁銶琚學校(分校)的IT發展亦不俗。

以下為趙sir推薦各區冷門的優質小學,家長不妨作為參考。

• 冷門優質小學

4    0    0    0

回覆樓主:

呢位趙sir…真係信佢就 當年信佢幫阿囡報左某校既n班,點知原來係魔鬼學校,搞到阿囡有嚴重情緒問題+行為倒退 71區其中一間佢點名話係優質學校既小學其實係寶中之寶校,入左真係會喊 另外嗰間熱門到不得了,邊係"冷門小學"

真係好難信佢, 因為佢講既學校都唔存在(九龍灣聖若瑟天主教小學),雖然仲係農曆7月,但唔好咁恐怖,唔該

回覆 sinsinlo 的帖子

elbar 發表於 18-9-6 12:36
小一自行分配學位將於9月24日至10月2日接受申 ...
應該改寫為:
以下為趙sir推薦各區冷門的優質小學,家長自行隔渣。

回覆樓主

佢知唔知般官有幾多個位?!

15分何小應該無乜機會?

elbar 發表於 18-9-6 12:36
小一自行分配學位將於9月24日至10月2日接受申 ...

佢真係識講笑  
81 打鼓嶺嗰間,禁區入面,所有學生要坐校車 ,入去讀大多數都係非非小朋友

醒目開學勳章 王國長老

喵喵星的喵 發表於 18-9-7 00:01
佢真係識講笑   
81 打鼓嶺嗰間,禁區入面,所有學生要坐校車  ,入去讀大多數都係非非 ...

真正「唔係人人都去到嘅學校」,果然優質

喵喵星的喵 發表於 18-9-7 00:01
佢真係識講笑   
81 打鼓嶺嗰間,禁區入面,所有學生要坐校車  ,入去讀大多數都係非非 ...

依家唔使禁區紙啦

何壽南都冷門??? 呢間點睇都係34網一線小學

picalo 發表於 18-9-6 17:41
佢知唔知般官有幾多個位?!

雖然我唔熟個頭,但般官叫冷門

sinsinlo 發表於 18-9-6 14:54
真係好難信佢, 因為佢講既學校都唔存在(九龍灣聖若瑟天主教小學),雖然仲係農曆7月,但唔好咁恐怖,唔該:badfe ...

幽靈學校

回覆樓主:

佢D選擇好奇怪。

siuwawa 發表於 18-9-6 20:35
15分何小應該無乜機會?
上上年見人15分入

雖然有時覺得ek嘅家長鐘意雞旦裏挑骨頭, 不過呢個趙sir又真係爭唔落

Junjun7 發表於 18-9-7 12:45
上上年見人15分入
喔 好啊我是舊生打算兩年後幫囡囡選何小
住沙田91網

回覆樓主

信佢一成,雙目都失明,佢堅離地左好耐

Junjun7 發表於 18-9-7 12:45
上上年見人15分入

15分應該無咩可能,印象中近1-2年都係20分都要waiting

kerobebe 發表於 18-9-10 14:28
15分應該無咩可能,印象中近1-2年都係20分都要waiting
依家唔知,但前年就千真萬確,最好友15分入到
‹ 上一主題|下一主題