用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 博定唔博?定穩陣d好?
go

博定唔博?定穩陣d好?

我屋企樓下同附近,有三間何文田區內幾好嘅學校,如果好彩入到,返學好近,最近個間都有信心入到,穩陣d。但以呀囝成績,又有可能可以博到更好學校,但返學就遠d,大家係咪都prefer近d?我朋友又話唔博又有d浪費,真係諗到頭爆!

回覆 mokstick 的帖子

中學黎講,如果有得揀,我會先考慮學校校風和入U 率,最後才考慮遠近,一定博

mokstick 發表於 18-9-6 10:58
我屋企樓下同附近,有三間何文田區內幾好嘅學校,如果好彩入到,返學好近,最近個間都有信心入到,穩陣d。 ...
講多D情況啦, 阿囝大概成績幾多, 想搏邊間? 何文田我諗你都係果幾間了。

mokstick 發表於 18-9-6 10:58
我屋企樓下同附近,有三間何文田區內幾好嘅學校,如果好彩入到,返學好近,最近個間都有信心入到,穩陣d。 ...

自一咪博下,博到你同個仔都高高興興上學去,自二咪穩陣D那間(最重要係你同個仔是否甘心於此)。
我都係咁做,自一博,自二有信心入到(入到阿女都係開心咁讀)

little_yolky 發表於 18-9-6 12:09
講多D情況啦, 阿囝大概成績幾多, 想搏邊間? 何文田我諗你都係果幾間了。

其實我心水有幾間,呀仔成績五年級考級3同級4,但唔係一缐小學,係深水埗一間英文私小,多張數學及奧數比賽,但又唔係最勁個d,通常銀銅獎,長笛宜家6級,叫做好過冇,但冇運動比賽獎狀,只係平日有打波做運動,唔係白面書生佢自己話想試喇沙,但我覺得好博,華仁我都有考慮,因為佢都係自動自覺嘅人,但係EK見華仁嘅成績又唔係想像中咁好,迦密同華英都好好,亦唔易考,但華英遲早又要搬校重建,旅港相對比較易d。我係咪應該主攻迦密同旅港呢?

mokstick 發表於 18-9-6 12:29
其實我心水有幾間,呀仔成績五年級考級3同級4,但唔係一缐小學,係深水埗一間英文私小,多張數學及奧數比 ...

九華 for sure!

其實我心水有幾間,呀仔成績五年級考級3同級4,但唔係一缐小學,係深水埗一間英文私小,多張數學及奧數比 ...
唔係!自一喇叭, 自二伊中; 甲一乙一喇叭, 乙二旅港!因為我阿女同你阿仔同屆同區, 我唔會建議你考迦密既, 因為阿女想考。

講笑啫, 如果唔介意搬校, 華英成績的確好過迦密同旅港既。BTW, 要睇埋呈二成績都係咁靚至好揀LS同QE喎。

Ktfk    發表於 18-9-8 09:59

Soundervolt 發表於 18-9-6 12:32
九華 for sure!

可否講多少少點解係九華呢?我見九華有成25分係俾天主教徒同校友分,我地冇宗教,又不是校友,會否冇咪著數?

little_yolky 發表於 18-9-6 12:35
唔係!自一喇叭, 自二伊中; 甲一乙一喇叭, 乙二旅港!因為我阿女同你阿仔同屆同區, 我唔會建議你考迦密既,  ...

我地唔係來自一線小學,又冇運動獎,LS都有機?我上佢個網,見到佢張表,覺得自己好似冇乜野填咁!

mokstick 發表於 18-9-6 12:39
可否講多少少點解係九華呢?我見九華有成25分係俾天主教徒同校友分,我地冇宗教,又不是校友,會否冇咪著 ...

升中唔係小學咁計分, 最最最先睇呈分試成績!!!!

二線小學級三級四已經可以好多選擇! 考下直資試下水温, 如: SPCC/DBS/YW/SPC等等

gracelam 發表於 18-9-6 12:44
升中唔係小學咁計分, 最最最先睇呈分試成績!!!!

因為我見九華網上,個中一比分表中有25分係比左教友同校友

若係我,會搏喇沙,九華,統一先保守D~~~

mokstick 發表於 18-9-6 12:45
因為我見九華網上,個中一比分表中有25分係比左教友同校友

成績好話知你信咩教都收㗎啦
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

little_yolky 發表於 18-9-6 12:35
唔係!自一喇叭, 自二伊中; 甲一乙一喇叭, 乙二旅港!因為我阿女同你阿仔同屆同區, 我唔會建議你考迦密既,  ...

甲一、乙一都係喇叭....非常信心之選!

mcl203 發表於 18-9-6 12:46
係我, 如果呈二成績都咁靚, 自行直頭會博喇叭同伊中。九華機會都相當唔錯, 如果都好鐘意當然無問題, 否則就無咗大抽奬既機會, 因為見樓主話旅港都OK, 所以直頭自行LS, QE, 最多乙二旅港。佢係男仔, 叩門叩迦密都仲有著數。

little_yolky 發表於 18-9-6 13:27
係我, 如果呈二成績都咁靚, 自行直頭會博喇叭同伊中。九華機會都相當唔錯, 如果都好鐘意當然無問題, 否則就 ...
平日有打波做運動,唔係白面書生<----我揀九華 ~~~

我都會咁做,自行揀兩間勁既,大抽獎保守啲。

王家爸爸 發表於 18-9-6 13:32
我都會咁做,自行揀兩間勁既,大抽獎保守啲。

好彩上嚟問下大家意見,之前真係1516,宜家自己明確左想點

Soundervolt 發表於 18-9-6 13:20

甲一、乙一都係喇叭....非常信心之選!

KL2乙一喇叭。。。做定校服都得啦!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

每年一、四、七月都有「家長」上黎負評九華,都係小心d好。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手