用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 我很想不通的 大學聯招 問題
go

我很想不通的 大學聯招 問題   [複製鏈接]

為何經大學聯招JUPUS 申請 入學, 每名學生只能夠獲取一個offer,  相反, 經非聯招 (Non-JUPUS) 申請入大學卻可以每間院校一個offer, 亦即每一名學生都可以同時擁有很多個 不同院校的 offer??
   40    0    0    0

Jupas 其實彈性大啲, 可以maximize  your  benefit最大限度地提高您的利益, 因為派左成績之後轉排位 , 你可以睇住上一年收生嘅成績排A1, A2, A3

A1可以博 , A2博小小,  A3放上年收生 low quartile分數, 好多人係咁跟DSE成績排位成功入到 Band A 選科 ; Jupas 夠分一定要收你

Non-Jupas你每間U獨立入 application form, 填3 個選科 Priority 1, 2,&3. 每間U 可以比一個 Conditional Offer 你 , 通常

Priority 1選科比咗 Conditional Offer (CO), Priority 2 & 3 唔比,
Priority 1唔比 CO, Priority 2才考慮,
Priority 1&2 唔比 CO, Priority 3才考慮

好處:
如果你報10 間 U 可以有 10個 CO , 如果間間 U 都俾 CO 你

唔好處 :
係你meet唔到CO 就 無學位畀你, 你冇得轉個排位,
出咗成績之後,  但係你meet唔到 CO, 你再問Priority 2 同3都唔會俾offer你 .

試過有人

HKU
Priority 1放牙醫 ,
Priority 2放Law,
Priority 3放 BBA,

中大
Priority 1放 Law,
Priority 2放BBA,
Priority 3放 Econ

結果meet唔到港大牙醫CO, 去咗中大讀 Law,

本來佢嘅成績應該入到港大Law,  佢同班啲同學, 考得差過佢都入到香港 Law,  

呢個就係 non jupas最致命最大嘅唔好處, 你冇得睇住自己嘅成績轉科轉排位

amy997    發表於 19-6-13 00:05
王家爸爸    發表於 18-9-11 11:57
hksarah    發表於 18-9-9 06:53
YDLFATHER    發表於 18-9-8 23:09

workingmom 發表於 18-9-6 08:55
為何經大學聯招JUPUS 申請 入學, 每名學生只能夠獲取一個offer,  相反, 經非聯招 (Non-JUPUS) 申請入大學卻 ...

聯招好D,非聯招每間按金一萬,如報八大要俾八萬,但最後有offers不達到又不俾改科,就冇咗八萬

brother4 發表於 18-9-8 12:03
聯招好D,非聯招每間按金一萬,如報八大要俾八萬,但最後有offers不達到又不俾改科,就冇咗八萬 :wahah ...
就算有UGC FUND DEGREE 都係 NO REFUND?

bbtung 發表於 18-9-8 10:10
Jupas 其實彈性大啲, 可以maximize  your  benefit最大限度地提高您的利益, 因為派左成績之後轉排位 , 你可 ...
如果將自己估得保守D, A1 放 HKU LAW, 佢都入到

brother4 發表於 18-9-8 12:03
聯招好D,非聯招每間按金一萬,如報八大要俾八萬,但最後有offers不達到又不俾改科,就冇咗八萬 :wahah ...
咁我諗應該都係冇 $20,000, 因為未必會報其他5大, 頂晒隆加埋 4,5大

chocolatebean 發表於 18-9-8 15:21
就算有UGC FUND DEGREE 都係 NO REFUND?

ugc fund degree是什麼?

brother4 發表於 18-9-8 15:36
8 大聯招 DEGREE

bbtung 發表於 18-9-8 10:10
Jupas 其實彈性大啲, 可以maximize  your  benefit最大限度地提高您的利益, 因為派左成績之後轉排位 , 你可 ...

如果佢肯定成績夠入港大law,唔想入中大,好簡單,take gap year, 下年報過囉。駛乜難為自己?

brother4 發表於 18-9-8 15:36

8大資助學士學位;可給 JUPAS, NON-JUPAS 本地生申請  

"呢個就係 non jupas最致命最大嘅唔好處, 你冇得睇住自己嘅成績轉科轉排位"

終於都有人講到 non-jupas 唔好處,  呢啲我之前都聽好多人同同事講過, 不過唔係好明而家明曬啦 thank you  bbtung & brother4.

non jupas冇得轉排位轉科,  同埋每間u科要畀一萬蚊留位費 . 我相信我畀極都係三四間u, 咁同jupas排A1 A2 A3都係一樣啫,

咁non jupas 俾  Condition Offer ,  同我哋Jupas睇返上年收生 low quartile分數一樣者,

Jupas都知道自己考到咩成績, 睇返上年收生 median & low quartile分數, 大約都知道自己有咩科會收, 再轉排位轉科, 其實 Jupas有路捉有灣轉重好喎.

hksarah 發表於 18-9-9 07:27
"呢個就係 non jupas最致命最大嘅唔好處, 你冇得睇住自己嘅成績轉科轉排位"
NON-JUPAS 競爭會細D

回覆樓主:

non jupas競爭好大,入大學non jupas超過六成是副學士,如入三大gpa估要3.5以上/爆4成績,另non jupas约4成競争對手有本地ib,重讀生,大學轉科生,hd等+留學ib,al,sat,foundation等

brother4 發表於 18-9-9 15:11
non jupas競爭好大,入大學non jupas超過六成是副學士,如入三大gpa估要3.5以上/爆4成績,另non jupas约 ...

我都覺得各大院校non jupas 收生數據透明度唔高, 好難捉摸

velma 發表於 18-9-9 22:43
我都覺得各大院校non jupas 收生數據透明度唔高, 好難捉摸

估小朋友喜一至二科,不妨去open/info day直接問果科教授,-清二楚

王家爸爸    發表於 18-9-11 12:00

唔好意思, 題外話, HK LAW 同CU LAW 分別好大嗎? 如果我女是旦入到一間, 我都開心到死了....

JustAParent 發表於 18-9-8 17:45
如果佢肯定成績夠入港大law,唔想入中大,好簡單,take gap year, 下年報過囉。駛乜難為自己?
...
如果明年搬咗龍門呢?

brother4 發表於 18-9-9 22:54
估小朋友喜一至二科,不妨去open/info day直接問果科教授,-清二楚
...
好多人就係唔會主動問。

王家爸爸 發表於 18-9-11 12:01
好多人就係唔會主動問。

好奇,去大學info /open day, D 教授講中文定英文?

王家爸爸 發表於 18-9-11 11:59
如果明年搬咗龍門呢?

駛驚?就算搬龍門,只會再搬近啲NJ。不如怕搬吓搬吓搬到越位好過啦。
‹ 上一主題|下一主題