用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟投唔投訴?
樓主: fskchan
go

究竟投唔投訴?   [複製鏈接]

fskchan 發表於 18-9-5 20:39
我仔仔今年小三,一向有練游水,升小一向負責泳隊老師查詢,由於學校泳隊男仔好少人,所以仔仔就由小一開始 ...

老老實實,而家親子界最大問題係家長怕細路“蝕底左”,更唔好係“替細路出頭”。

套用“那些年女神” 果句金句:“一生中總有好多徒勞無功既事”。我哋細個嗰陣,家長總係教:“唔好怕蝕底”,“要底得諗”。

校刊呢D 係好小既事。攪正心態,細路仔有更長遠既路。

MrBeast 發表於 18-9-6 09:08
遇到不公當然是要出聲,但未必一定是投訴方式,可以以問題刑式問下校刊編輯用什麼準則,為何冇inc 仔仔。 ...

呢樣我真係好唔贊成,唔好意思。

MrBeast 發表於 18-9-6 09:20
我知,你是放手派ma, 各師各法,no problemo.
有時要demo 比小朋友看如何處理事情、敢言、以理服人⋯
...

大家傾下,相信你亦唔介意。

早一兩年有新聞報道人力顧問公司見聞,甚至我飲茶亦聽到隔離枱某公司老闆感嘆:有收到人哋呀媽打電話來,話佢個仔點樣好,點解唔請佢個仔(見工後)。

又有沈祖堯在某見証會分享,話收到某HOUSEMAN 呀媽打電話來,投訴點解將佢仔編更編得咁密又多夜更,話後生仔要拍拖社交云云。

以上呢D,跟幫投訴校刊係咪如出一轍?

如果真係要投訴(雖然我不贊成),應叫呀仔搵校刊編輯老師投訴,唔係家長幫出頭。

haihaimom 發表於 18-9-6 12:50
我覺得小朋友要從成功經驗去累積自信,父母幫佢哋爭取成功,佢哋唔一定學到,有時反而令小朋友更依賴更冇 ...

包唔包從失敗中學到教訓?

little_yolky 發表於 18-9-6 17:53
我哋唔係泳隊, 只係學游水而已。有一次泳會教練鬧阿大, 鬧佢姿勢學極都唔好, 好惡咁鬧佢。阿大唔開心, 同我 ...

其實我對外面人鬧我細路係OK 既,亦試過係咁發生,亦試過唔係鬧,而係“話“佢,呢樣更加OK。

幫我教仔,我認真多謝哂。

soniacky 發表於 18-9-7 14:58
唔係蝕底,主要係「公平」及「尊重」問題。樓主斜述個個游第八都有鼓掌,唯獨佢個仔冇;小型賽有登校刋, ...

如果對老師差別拍掌認為唔公平,那只能講我哋係唔同年代既人。

我其實都係睇自己果個,不過我認為睇長遠唔係睇拍掌和校刊,係過程中培養到細路D物野,係對佢有長遠裨益。

譬如運動,係為拿獎,係為掌聲,係為練就堅毅,還是係挫敗後既運動員精神?

MrBeast 發表於 18-9-12 06:45
好似搵e生咁,藥到病除就最好,理鬼得乜乜抗藥性blah blah.
以前睇個兒科,有痰唔會比化痰藥,話試下可否自 ...

睇你慣左嗱。在大陸慣左既人,來到香城,投訴醫生點解唔幫佢打點滴。
‹ 上一主題|下一主題