用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
go

Deleted [複製鏈接]

Deleted
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

BostonRedSox 發表於 18-9-4 23:23
因為有哥哥讀津校是必收生,或是要等一年到K3 才可以抽?
最好打去問教育局.

小一入學年齡必須足 5 歲 8 個月, 你自己計計夠唔夠.

仲有學術程度追得到? K.3 所教既會連帶到 P.1 適應, 好似模擬小一課程咁.

如果係因為哥哥今年 P.6, 所以想做必收生唔想到 K.3 時怕入唔到, 咁你自己考慮清楚後續發生既問題, 可能心想為細仔有入讀好學校既機會, 到底係愛定害, 相信無人答到你.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

適0便可,就算冇讀kg 都得,當然你要考慮一下ham接問題

miriam 發表於 18-9-5 00:36
最好打去問教育局.

小一入學年齡必須足 5 歲 8 個月, 你自己計計夠唔夠.
若果情況如你所說,樓主早應該幼稚園時唔比弟弟做大B. 唔讀K3就上小一,真係替樓主擔心...

BostonRedSox 發表於 18-9-4 23:23
因為有哥哥讀津校是必收生,或是要等一年到K3 才可以抽?
乜原因你想弟弟早一年讀呢?

醒目開學勳章 王國長老

HK-MAN 發表於 18-9-5 10:16
若果情況如你所說,樓主早應該幼稚園時唔比弟弟做大B. 唔讀K3就上小一,真係替樓主擔心...
...
仲有其他問題......

K.2 都有教執筆, 但學寫既字無 K.3 咁多同複雜, K.3 應該係學好執筆同筆順時, 夾硬要去讀 P.1 到時面對大量抄寫會點呢?

後續仲有幾多問題我真係唔想諗, 剩係要面對默書都幾係野.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 miriam 的帖子

都喺諗吓啫,看技術上可不可行...應該繼續做大B,謝謝各位

BostonRedSox 發表於 18-9-5 10:26
回覆 miriam 的帖子

都喺諗吓啫,看技術上可不可行...應該繼續做大B,謝謝各位 ...
技術上可以,若小朋友心智和能力ok,有小一位後可試插k3

樓主真係要三思,我有個親友情況好似你咁,原本係St Cat做大B,但因為年齡夠係升K2暑假報德望小一試下,點知收左,結果係冇讀K3就去左讀小一,後來要花足兩年時間只係學校做中游份子。

醒目開學勳章 王國長老

MrBeast 發表於 18-9-5 11:59
技術上可以,若小朋友心智和能力ok,有小一位後可試插k3
若果佢細仔係報官津小學, 真係收左, 無可能小一收左再轉頭去插班讀 K.3, 到真係 K.3 要報小學時, 因為佢已經參加左自行兼註冊, 係唔會再有第二次機會參加小一派位.

bbbPa 發表於 18-9-5 12:13
樓主真係要三思,我有個親友情況好似你咁,原本係St Cat做大B,但因為年齡夠係升K2暑假報德望小一試下,點 ...
資優生跳升掛,搏13歲入讀大學 18歲做博士

醒目開學勳章 王國長老

bbbPa 發表於 18-9-5 12:13
樓主真係要三思,我有個親友情況好似你咁,原本係St Cat做大B,但因為年齡夠係升K2暑假報德望小一試下,點 ...
可能係諗 SC 出黎底子都唔差, 但無諗過當中爭一年程度既問題

miriam 發表於 18-9-5 12:21
若果佢細仔係報官津小學, 真係收左, 無可能小一收左再轉頭去插班讀 K.3, 到真係 K.3 要報小學時, 因為佢已 ...
寫得不清楚,i mean 有小一offer 後 由k2 跳上k3, 好耐之前見過有個類似分享

醒目開學勳章 王國長老

MrBeast 發表於 18-9-5 14:14
寫得不清楚,i mean 有小一offer 後 由k2 跳上k3, 好耐之前見過有個類似分享
呢樣要讀個間幼稚園配合到先得, 假如係高昂學費幼稚園會唔會咁傻呢?

miriam 發表於 18-9-5 14:18
呢樣要讀個間幼稚園配合到先得, 假如係高昂學費幼稚園會唔會咁傻呢?
咁要睇下kg 識唔識諗,若家長堅決上小一,完成k2 都會走,咁跳唔跳級其實對kg 冇分別

醒目開學勳章 王國長老

MrBeast 發表於 18-9-5 14:22
咁要睇下kg 識唔識諗,若家長堅決上小一,完成k2 都會走,咁跳唔跳級其實對kg 冇分別 ...
最重要係安撫到小朋友情緒, 明明係 K.2 玩得好開心, 突然轉去讀 K.3, 教既野亦深左, 功課亦多左, 處理得唔好時都怕會出事.

回覆樓主

除非哥哥已讀小六,唔係諗唔到咩理由必收生身分要skip K3早一年讀小一(超班另計)
‹ 上一主題|下一主題