用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華女書院vs庇利羅
go

英華女書院vs庇利羅  

英華女書院vs庇利羅士,從學術,校風同學生氣質方面有何見解?麻煩大家俾下意見!

enahau 發表於 18-9-3 21:17
英華女書院vs庇利羅士,從學術,校風同學生氣質方面有何見解?麻煩大家俾下意見!
...
兩間無話邊間好啲,反而係要睇小朋友既具體情況,小朋友(唔係家長)鍾意邊間多啲,同埋邊間入既機會大啲。其實兩間都咁好,無論從學術、校風同學生氣質方面睇兩間都無問題。

...
除咗年報可以睇到既資料外,基本上庇利羅士嚴啲,所以啲學生乖啲,文采好啲;英華女書院無咁嚴(只係相對而言),所以啲學生活潑啲、好動啲。

王家爸爸 發表於 18-9-3 21:35
除咗年報可以睇到既資料外,基本上庇利羅士嚴啲,所以啲學生乖啲,文采好啲;英華女書院無咁嚴(只係相對而 ...

感謝意見!

...

2間都好,邊間就腳啲揀邊間
再唔係自行一,二填晒佢。
校規大致上間間學校都差不多
有玩音樂好似 bps會強啲
英華女會全面啲
舊年 bps自行 in 70%
英華女 全 in

目前來講感覺BPS學術方面略強,音樂方面比較出色。不過英華女總體感覺氣氛輕松些,又要搬新校舍,無敵海景圖書舘,我自己的話會揀英華女。其實兩間都係叮噹馬頭,加上MCS,我諗B1A女仔,自行都會考慮這幾間。

b3410 發表於 18-9-4 08:31
目前來講感覺BPS學術方面略強,音樂方面比較出色。不過英華女總體感覺氣氛輕松些,又要搬新校舍,無敵海景 ...

我也揀 ywg ,幾個朋友ywg畢業都好humble 又能幹,純樸勤力包容

fionaytwong    發表於 18-9-4 11:15
2jkidsfather    發表於 18-9-4 10:48

王家爸爸 發表於 18-9-3 21:33
兩間無話邊間好啲,反而係要睇小朋友既具體情況,小朋友(唔係家長)鍾意邊間多啲,同埋邊間入既機會大啲。 ...

咁吾使問都知道答案啦,一間全新校舍,樣樣齊樣樣新,一間就像危樓,你話佢會(emoji)邊間呢

lm251099 發表於 18-9-4 12:14
咁吾使問都知道答案啦,一間全新校舍,樣樣齊樣樣新,一間就像危樓,你話佢會(emoji)邊間呢:wahah ...
危樓?你去過未?

b3410 發表於 18-9-4 08:31
目前來講感覺BPS學術方面略強,音樂方面比較出色。不過英華女總體感覺氣氛輕松些,又要搬新校舍,無敵海景 ...
如果我有女,我會建議佢揀DGS、MCS、MSS或者SPCS。

王家爸爸 發表於 18-9-4 12:32
危樓?你去過未?
一間新一間舊, 比較起嚟咪似危樓囉 正如九龍區黃笏南隔離間銀禧, 都會顯得較殘舊。又如培道成條街咁長, 又荷花池又露天枱櫈, 好多津校又自然會比下去了。

王家爸爸 發表於 18-9-4 12:32
危樓?你去過未?
兩間差唔多...呢鋪我又揀小白菜lu ~~~

mcl203 發表於 18-9-4 12:42
兩間差唔多...呢鋪我又揀小白菜lu ~~~
其實好睇小朋友性格,小白菜有啲嚴,唔係個個受得,加上如果唔係官小既學生,比較難入。

王家爸爸 發表於 18-9-4 12:44
其實好睇小朋友性格,小白菜有啲嚴,唔係個個受得,加上如果唔係官小既學生,比較難入。 ...
小白菜都係主睇成績啫...官小都係得少少著數之馬 ~~~

little_yolky 發表於 18-9-4 12:38
一間新一間舊, 比較起嚟咪似危樓囉  正如九龍區黃笏南隔離間銀禧, 都會顯得較殘舊。又如培道成條街 ...
我反而鍾意舊野,所以當年最鍾意SJC、KC、QC、DBS、KGV個校舍,反而無咁鍾意LSC、SPC個校舍。

little_yolky 發表於 18-9-4 12:38
一間新一間舊, 比較起嚟咪似危樓囉  正如九龍區黃笏南隔離間銀禧, 都會顯得較殘舊。又如培道成條街 ...
不過都係揀QC女校, 班男生有potential D

王家爸爸 發表於 18-9-4 12:44
其實好睇小朋友性格,小白菜有啲嚴,唔係個個受得,加上如果唔係官小既學生,比較難入。 ...

我反而覺得佢地太寬鬆自由,吾好俾早年那件事誤導

王家爸爸 發表於 18-9-4 12:35
如果我有女,我會建議佢揀DGS、MCS、MSS或者SPCS。
我認同,目標也是如此,再加埋協恩

王家爸爸    發表於 18-9-4 15:56

王家爸爸 發表於 18-9-4 12:35

願聞其詳!呢幾間邊方面會較優勝?校內競爭激烈情況如何?

BPS 嚴唔嚴唔敢確定, 不過我個人意見英華較寬鬆可能不對, 如果為了一個較自由環境入英華可能會幾失望...

英華復活節會回半山, 校舍當然新煥, 不過正如有人喜歡古色古香, 有人喜歡新潮, 見人見智.  有機會問吓貴千金, 去兩間學校行個圈, 通常小朋友會有一個直覺答案.