用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 請問點可以令小朋友對英文感興趣?
go

請問點可以令小朋友對英文感興趣? [複製鏈接]

小朋友3歲半,平時屋企絕小用英語交談,暑期上過兩個月英語班,但現在A-Z都未認晒(不知是否算遲)近日開學一上英文堂(是外籍老師)就有點抗拒,可以請教可以點幫到小朋友嗎?
   1    0    0    0

回覆樓主

小朋友最鍾意媽媽,所以只要你多啲用英文同佢講故事同玩,佢就會好快有興趣,先由你開始.

GordonKei0531 發表於 18-8-30 22:52
小朋友最鍾意媽媽,所以只要你多啲用英文同佢講故事同玩,佢就會好快有興趣,先由你開始.
...

最慘就係我自己英文奇差,我都唔識教佢
所以我係屋企絕小講英文故事,點算好?

可以請個一對一華人(DSE 學生都好),係屋企堂堂玩遊戲,唱歌,勞作。小朋友係自己「地頭」,有熟悉嘅人係屋企,對方唔係外國人,應該會減少抗拒。

1998Ruby1998 發表於 18-8-31 08:36
可以請個一對一華人(DSE 學生都好),係屋企堂堂玩遊戲,唱歌,勞作。小朋友係自己「地頭」,有熟悉嘅人係 ...

等我搵吓邊到有這些導師先,唔該晒

staar 發表於 18-8-31 09:52
會唔會因為見到好多同學仔驚呀?我仔仔之前都係咁, 好驚英文之後發現佢係無咩信心, 我一開始係同佢睇多D英文 ...

我都覺佢係冇信心所以抗拒,同埋我覺得我女係自專心比較強嘅小朋友,好介意比人話,所以可能佢唔識聽唔識講就冇自信
所以我好想搵辦法,但又怕迫得太緊令佢更抗拒
你仔仔好叻呀 ,自己咁主動

回覆樓主:

http://more.starfall.com/info/apps/starfall-education.php?npgm=android4os&ref=classic&

呢個網幾好,我個仔之前都冇乜興趣,英文弱,但係用完之後進步得好快,而且自己仲可以獨立玩添
‹ 上一主題|下一主題