用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問雙胞胎報自行分配是不是兩個都係首名子女謝謝 ...
go

請問雙胞胎報自行分配是不是兩個都係首名子女謝謝 [複製鏈接]

請問雙胞胎報自行分配是不是兩個都係首名子女謝謝,邊位有經驗分享下,住藍田
   2    0    0    1

jayden-jackymum 發表於 18-8-30 11:52
請問雙胞胎報自行分配是不是兩個都係首名子女謝謝,邊位有經驗分享下,住藍田 ...
係唔係我唔肯定, 但你可以指明兩個一齊派, 咁就算係其中一個得首名分, 只要有首位分個位派到, 另一個都會一齊入埋.

不過如果你要分開兩間去唔同學校, 計法可能唔同, 建議直接去問EDB

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

jayden-jackymum 發表於 18-8-30 11:52
請問雙胞胎報自行分配是不是兩個都係首名子女謝謝,邊位有經驗分享下,住藍田 ...

2 名小朋友都當是首名子女
第二時報統一抽獎, 排位完全一樣或者完全唔同都可以

bbtwm 發表於 18-8-30 15:31
2 名小朋友都當是首名子女
第二時報統一抽獎, 排位完全一樣或者完全唔同都可以
...

請問是否過來人?求請教大抽獎排名是否不一樣較著數?

hihiman 發表於 18-8-30 16:32

不一樣真係會分左兩間唔同學校
除非龍鳳胎你想佢地分開揀齋校

你係唔係諗住分開派, 然後叫好D果間收埋另一個? 咁另一個會當係叩門, 唔係必收的.

技術上孖生不可能两個都係首名出世,即使同年同月同日,醫院記錄都有唔同分鐘出世。

所以合乎邏緝的報法係一個首名,一個非首名。至於合拼之後一個10分一個15分,係咪會計15分呢? 真係問下EDB先知。

qpalzm 發表於 18-9-1 23:28
技術上孖生不可能两個都係首名出世,即使同年同月同日,醫院記錄都有唔同分鐘出世。

所以合乎邏緝的報法係 ...

唔會咁複雜喇! 如果有, 就無孖生可以一齊抽喇

cattz288 發表於 18-9-1 23:36
唔會咁複雜喇! 如果有, 就無孖生可以一齊抽喇
其實張表無講過孖生先可以一齊抽,只要合乎同一年報名資格,唔係孖生都可以一齊抽。

qpalzm 發表於 18-9-1 23:56
其實張表無講過孖生先可以一齊抽,只要合乎同一年報名資格,唔係孖生都可以一齊抽。 ...

啱!所以教署目的都係想家長容易照顧兩個同期入學小朋友啫!

qpalzm 發表於 18-9-1 23:28

所以合乎邏緝的報法係 ...

自行孖生兩個都計首名,雖然邏輯上只有大孖係首名出生

pekovian 發表於 18-9-2 13:36
自行孖生兩個都計首名,雖然邏輯上只有大孖係首名出生
我估佢兩個都計埋首名5分機會都大,始終非首名佢唔比個5份你背後原因都係鼓勵你自行入返家姐阿哥間,咁你合拼報正乎合以上原則。
但實質張表點填最好問清楚EDB,因有留意首名子女個項係聲明,聲明填表者有絕對責任確保所填資料正確。

回覆 jayden-jackymum 的帖子

這問題,我諗妳直接問教育署會好啲,我怕妳填錯。

qpalzm 發表於 18-9-2 15:28
我估佢兩個都計埋首名5分機會都大,始終非首名佢唔比個5份你背後原因都係鼓勵你自行入返家姐阿哥間,咁你合 ...

唔洗估,EDB話係

我家小朋友係孖. 之前問過係2個都有首名既5分.
你可以2個小朋友填唔同學校排位, 無話填一樣定唔同著數D. 你可按小朋友性格揀唔同, 亦可按家中既人手安排揀一樣.

如果你諗住是但一個入左好既學校, 第二個叩門就可以跟尾. 呢個好明顯係美麗既誤會. 叩門而入到同一間我覺最後都係靠小朋友實力, 學校唔會開恩因為孖而收, 因為當初你無安排2個小朋友一齊揀佢間學校.

填表時有一欄會問你係唔係多胞, 想唔想排位係完全一樣.

有人講過, 因為孖而有2個號碼, 咁排一樣時抽中乙一就可以多一個機會.....可能呢個就係孖既著數所在啊! ^^

但係我當年就無咁好彩....填同一份表, 最後抽左乙五~~

bbtwm 發表於 18-9-3 10:51
我家小朋友係孖. 之前問過係2個都有首名既5分.
你可以2個小朋友填唔同學校排位, 無話填一樣定唔同著數D.  ...

請問大抽獎,如孖胎填一樣,那一個號碼是否可抽兩次,即有兩次機會?謝謝

smallyau 發表於 18-9-3 14:24
請問大抽獎,如孖胎填一樣,那一個號碼是否可抽兩次,即有兩次機會?謝謝
...

每人有一個號碼, 即2個號碼=2個機會

bbtwm 發表於 18-9-3 14:41
每人有一個號碼, 即2個號碼=2個機會

因人手關係,我們一定填一樣,那即同一號碼可抽兩次。謝謝解答!

smallyau 發表於 18-9-3 14:52
因人手關係,我們一定填一樣,那即同一號碼可抽兩次。謝謝解答!
唔係同一號碼, 每個小朋友都有佢自己既號碼. 2個號碼都會被抽....
例如:
大孖: 12345細孖: 54321

1. 抽乙一時抽到54321, 咁大孖會跟細孖入同一學校
2. 抽到乙五先抽到12345, 咁細孖會跟大孖入同一學校

總之邊個抽到先, 另一個就照跟

希望你明我講咩...

‹ 上一主題|下一主題