用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 劍擊
樓主: penpenvivi
go

劍擊 [複製鏈接]

friendfriend 發表於 18-8-30 10:51
DGS,不計較成績,最好找到在DGS教的教練學,好似在尖沙咀

謝謝你嘅資訊 尖沙咀都大概知道邊間 ,請問JM有無聽聞過 HY教練係邊間劍擊學校?thx

回覆 penpenvivi 的帖子

Fencing school

LEGOLAND 發表於 18-8-30 22:39

Fencing school

oic,唔該哂你吖

朋友旅港, 見佢Fencing 都幾好. 去埋外地集訓.

主要訓練劍擊或收生取向較易選擇劍擊手,其實又真係得果幾間女直資

其實劍擊只靠係學校係無可能上到好成績.除非只當運動玩吓.

勁果D全部都出去劍會跟教練上私人堂.
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

HaYi 發表於 18-8-31 17:56
朋友旅港, 見佢Fencing 都幾好. 去埋外地集訓.

唔該哂你 ,因為咁我又認識多間b1學校   

錡E 發表於 18-9-1 22:55

主要訓練劍擊或收生取向較易選擇劍擊手,其實又真係得果幾間女直資

知道 小朋友學多好幾年咖喇 ,劍擊運動員係佢目標呢…想搵到可以繼續發展劍擊嘅學校

penpenvivi 發表於 18-9-1 23:38
知道  小朋友學多好幾年咖喇 ,劍擊運動員係佢目標呢…想搵到可以繼續發展劍擊嘅學校
..

我囡囡都係玩劍擊.你囡囡多海外比賽獎嗎?  我見過一劍友她小學讀德望,佢小學打得勁,多海外比賽獎,到升中DGS中學收咗. 你囡囡教練有無中學資料比到你,教練應該知道得仲清楚.你女打花劍? 有D學校未必三種劍種都勁都重視

如果劍擊運動員係你小朋友既目標,你又想搵到可以繼續發展劍擊嘅學校,其實資助中學(體藝同喇沙除外) 真係無乜學校會好給力.學校真係注重只在於學界.
直資學校注重得全面D,起碼出外比個人賽返到學校有老師同師姐幫手補課,資助中學可能連假都唔比你請,更加唔會同學生補課.

你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

錡E 發表於 18-9-3 21:00
我囡囡都係玩劍擊.你囡囡多海外比賽獎嗎?  我見過一劍友她小學讀德望,佢小學打得勁,多海外比賽獎,到升中DG ...

多謝你咁詳盡解釋 阿女比賽成積都唔錯嘅 ,知名3間女直私都想試但信心不大,始終面試學術就算要求比重不高都好,但升級應該都有一定要求,體藝又據說变質了偏重學術,如果能夠入到體院希望同操練2邊都兼顧到,但現況個女就較喜歡練劍擊,所以搜尋一下有無係未留意到嘅學校。

我囡囡現讀普通資助中學,入咗體院1年,今年第2年喇,如果真係想學業同操練2邊都兼顧到,
普通資助學校係學業上真係易保持住前排位置.

可惜九龍區資助B1校又注重劍擊既我不清楚,沒能給與意見.不過,你可上網找尋中學劍擊學界比賽九龍區有參賽既學校看看.

penpenvivi 發表於 18-8-28 21:49
請教有關經驗嘅前輩,有邊d中學主要訓練劍擊或收生取向較易選擇劍擊手,小朋友黎緊升中,想清楚選校取向,th ...
印像中好似有報紙提過坑真, 樓主可以試下搵下

[/url

https://www.upower.com.hk/articl ... C%E4%B8%80%E5%B9%B4

[/url

呢間係鴨真,片入面其中一個就係我呀女囉 !

如樓主囡囡以入體院作第一步. 要入體院要U17分齡賽頭8.位( 少年組) U20 ( 青年組)  學界就算打到第一都無用.佢唔計排名

錡E 發表於 18-9-4 09:02

我囡囡現讀普通資助中學,入咗體院1年,今年第2年喇,如果真係想學業同操練2邊都兼顧 ...

jm聽到你咁講我放心左,起碼小左擔心兼顧嘅問題,我地暫時諗新界區普通津中,林大輝配套其實好好,如果小朋友如決定揀練劍都會考慮之一喇 。

聽我囡囡講林大輝既學校劍隊打得唔叻但學校好支持. 新界仲有間梁文燕有劍隊,我女既教練就係呢間學校玩劍擊出身既.

其實小朋友打上去真係以劍擊作為全職運動,就算學業成績麻麻都唔怕,一樣入到8大.只要打到亞青排到位就有大學門卷.加油

fionaytwong 發表於 18-9-4 11:27
https://www.upower.com.hk/article/119236-%E3%80%90%E5%AD%B8%E7%95%8C%E5%8A%8D%E6%93%8A%E3%80%91%E7%9 ...

呢間勁呢…睇過學界比賽資料,thx

penpenvivi 發表於 18-9-4 17:34
呢間勁呢…睇過學界比賽資料,thx

錡E 發表於 18-9-4 17:41

利害 ,希望我女都有機會奪冠

你囡囡小學就練,又目標明確.再加一個勁教練一定奪冠 .不過團體賽要夾拍檔要睇多樣.

如囡囡以入體院作目標. 要分齡賽U17頭8.位( 少年組) U20 ( 青年組) 頭8.位

學界就算打到第一都無用.佢唔計排名 !

錡E 發表於 18-9-4 17:41
唔好意思,搞錯咗 你囡囡好叻呀

[/url
‹ 上一主題|下一主題