用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 CAC 5歲半評估+問卷一問
go

CAC 5歲半評估+問卷一問

各位JM,請問有冇5歲半既小朋友帶回CAC再做評估的家長?想知道:
(1) CAC都會先發問卷俾家長+學校,再睇下有冇需要再評估?
(2) (1) 既問卷係咪5歲3個月先收到?
(3) 係唔係任何方面既評估(e.g. 自閉、或者語言、大小肌發展遲緩),CAC都係同(2)一樣咁處理?

回覆樓主

請問你小朋友係咪讀緊S位?
5歲半評估,應該係小一前評估,主要評估你小朋友係需要升讀特殊or主流小一。如果你小朋友係讀緊S位最後一年,大約在10月會收到問卷,填完後,CAC會在10月至2月 call 你帶小朋友去做評估。

回覆 funghon 的帖子

謝謝資料,我小朋友係E位,之前評估係中九龍CAC做。

聽聞這間CAC未必在升小之前call小朋友番去做評估,所以一問。

我打過電話問CAC,佢話會寄問卷,至於評估就視乎情況,未必會做。

gardenwrites 發表於 18-9-6 15:05

E位和I 位都未必有小一前評估。 S位就一定有。

醒目開學勳章

gardenwrites 發表於 18-9-6 15:05

我仔k2,E位,我上星期去過發國医院隔離的cac, 我問過兒科醫生小學前會唔會再評估,佢話會send問卷再睇下需唔需要..

到了5歲 Cac 會俾信轉介排政府心理醫生繼續幫小朋友跟進發展同心理評估的。

回覆樓主

如果覺得真的無需要做小一評估,是否不需要寄回問卷呢?