用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 應否特別為小孩在英讀書而開一個海外戶口呢? ...
樓主: fac9123
go

應否特別為小孩在英讀書而開一個海外戶口呢? [複製鏈接]

M仔媽 發表於 18-9-12 07:36
回覆 Chole 的帖子

已用debit card 交了學費,打電話去銀行提高一次性限額便可,要24小時內完成交費

請問你交學費型式係點樣 ga? 會唔會同我女揀個 payment plan 一樣呀? 我都係幫我個女申請咗東亞戶口, 佢揀咗 Recurring Debit Card Payment, 分3 期比, 每次3200到. 請問係咪自己上網過數比學校, 定係不經人手, 到時到侯自動轉數到學校戶口呀?請你多多指教

fac9123 發表於 18-8-28 09:59
明年女兒到英國寄宿,正考慮應否在港開一個海外戶口,是否方便很多?

開一個 HSBC uk 戶口 , 在香港約去總行開, 如果是 premium任何 transaction 都無收費。  再申請埋 debit card , 但地址是香港地址, 英國有些費用必須是英國地址的才能上網交, 所以請學校帶佢地去銀行開一個戶口是英國學校地址(但要16歲起)。 但出街拎錢、買野完全方便無問題。

Global transfer 即時收到, 比錢都唔駛手續費(premium account)

HSBC global transfer 是馬上收到, 不用任何費用(premium account)

安安 發表於 18-9-16 06:49
開一個 HSBC uk 戶口 , 在香港約去總行開, 如果是 premium任何 transaction 都無收費。  再申請埋 debit ...
但我想問應用父母名開英國戶口,還是用仔女名開,我女未夠16歲,不能在英國開戶口

fac9123 發表於 18-9-19 11:46
但我想問應用父母名開英國戶口,還是用仔女名開,我女未夠16歲,不能在英國開戶口 ...

未夠16好似唔可以用學生名開。 父母在香港開然後申請一張比學生就可以。 到夠年齡再叫學校帶去開

一家三口 發表於 18-8-28 12:38
有張debit card ,搭車、購物、吃飯用張咭 拍咭就可以,超方便。

張debit card可不可以網上買火車票或網購?
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

totoro 發表於 18-9-25 02:22

我未試過網上購物
其實係一家四口子

totoro 發表於 18-9-25 02:22

可以
‹ 上一主題|下一主題