用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯知中學
go

匯知中學   [複製鏈接]

有朋友介紹我黎緊幫小朋友報依間,但我係網上見到唔多資料,請問有用家可分享一下嗎?如校風,學校初中、高中情況,DSE成績,畢業生出路等等
   4    0    0    1

回覆樓主

娘家附近,校風不太好,我地小學成績差既好多都入左去

有朋友2個小朋友讀緊話幾好旦係..多活動,,老師有心

sfuhsg 發表於 18-8-28 17:30
娘家附近,校風不太好,我地小學成績差既好多都入左去

你指依傢成績差既小朋友會考入去?其實我小朋友成績就係唔理想,B1唔到佢諗,有朋友介紹我考慮一下匯知,佢地多活動,唔太強求學術讀書,我覺得都好岩我女,當然校風我都concern, 所以想了解多d.

cat2007 發表於 18-8-28 17:54
有朋友2個小朋友讀緊話幾好旦係..多活動,,老師有心

咁校風呢?同學之間單純嗎?聽講初中要留校食午飯,是嗎?

MMMaMa12 發表於 18-8-28 20:30
你指依傢成績差既小朋友會考入去?其實我小朋友成績就係唔理想,B1唔到佢諗,有朋友介紹我考慮一下匯知, ...

好似b3先會考慮

bb鼠 發表於 18-8-28 21:12
好似b3先會考慮

我小朋友暫時又未到B3, 咁係咪唔好諗呢?但聽講匯知話劇好出名,我小朋友醉心玩話劇,所以想投其所好

MMMaMa12 發表於 18-8-28 21:17
我小朋友暫時又未到B3, 咁係咪唔好諗呢?但聽講匯知話劇好出名,我小朋友醉心玩話劇,所以想投其所好
...

未到b3邊有人會想入b3中學,如果b2可以考慮一下播道,如果你想讀直資的話

回覆樓主:

我嚟緊都會幫囡囡報匯知,喺小學生涯裏面 花咗大部分時間喺學術方面, 但係成績總是未如理想(不過都未到Band3成绩), 令到佢自我價值偏低。 我留意咗匯知兩年, 佢喺提升學生自信方面做得不錯, 既然都知道 冇乜書缘, 就希望有一間活動較多嘅學校, 等佢喺中學呢六年 搵到自己 潛能, 早啲規劃自己嘅將來。 總好過喺 普通 band2 混混噩噩過六年。 我都問過朋友裏面會唔會有啲曳學生, 佢話都有嘅不過通常都係因為家庭問題, 大多數都係正常嘅, 同埋讀得好開心。

MMMaMa12 發表於 18-8-28 20:30
你指依傢成績差既小朋友會考入去?其實我小朋友成績就係唔理想,B1唔到佢諗,有朋友介紹我考慮一下匯知, ...
係, 我女既小學今年入左接近10個, 大多都係BAND 3, SEN

我對佢印象唔好, 因為見佢地大大聲講粗口食煙

當然好多人會話BAND 1學校都係咁
但係, 我見過BAND 1 生附帶粗口咁講好多書未溫

而呢間係冇意義咁狂加插粗口囉.

可能咁岩我見到果D比較差啦

如果係BAND 2生, 我覺得可以再諗下先囉

TSZYUI 發表於 18-8-28 22:42
我嚟緊都會幫囡囡報匯知,喺小學生涯裏面 花咗大部分時間喺學術方面, 但係成績總是未如理想(不過都未到Ban ...

我都係咁諗,希望佢可從活動中學習,搵到佢既存在價值,對自己將來好好打算一下

sfuhsg 發表於 18-8-28 22:47
係, 我女既小學今年入左接近10個, 大多都係BAND 3, SEN

我對佢印象唔好, 因為見佢地大大聲講粗口食煙

講粗口某程度上都係想朋輩對自己肯定,大大下就明白自己咁做係有問題,問心自己都經歷過中學反叛期,眼見身邊同學何嘗唔係咁,每間學校總有好有壞分子,我地作為家長只能教導佢地分是非黑白,唔好既人和事自己要識避開,只要唔好學壞,培養到學習以外既興趣已經夠!當然亦明白朋輩係咁,小朋友相對也易學壞,所以有時真係好矛盾

MMMaMa12 發表於 18-8-29 00:04
講粗口某程度上都係想朋輩對自己肯定,大大下就明白自己咁做係有問題,問心自己都經歷過中學反叛期,眼見 ...

當然每間都有壞既,

只是一般如非band 3成績,未必要考慮呢間

可以有好d既選擇

樓主小朋友成績應該B2, 除非"匯知"有啲嘢你真係好buy, 否則根本唔須要諗佢. 何況仲要交學費 就算係TKO區內, 都有好多比佢好嘅免費官津可選擇.

我認識校內一位老師,他説老師們都很用心及努力去教導學生的。若只是用DSE 成績,一個因素去評論一間學校,對該學校未免不太公平。

回覆樓主

多謝大家意見,如果小朋友暫屬B2尾,港島區有邊間直私可考慮?因為本身唔熟港島區中學,遲下會搬去港島,希望大家介紹一下

如果簡匯知,不如去派位仲好啦!

MMMaMa12 發表於 18-8-29 22:17
多謝大家意見,如果小朋友暫屬B2尾,港島區有邊間直私可考慮?因為本身唔熟港島區中學,遲下會搬去港島,希 ...
點解一定要直私?? 官津不考慮??
希望每天開心渡過 ;-)

Jessy 發表於 18-8-30 00:27
點解一定要直私?? 官津不考慮??

當然最好係官津,但都想考定直私作backup, 我知道直資take offer就會取消派位資格,到時真係有offer先再想。同時,都想問下官津有無岩程度可介紹一下?我地都未落實搬邊區,但都大機會係中西或灣仔

MMMaMa12 發表於 18-8-30 01:18
當然最好係官津,但都想考定直私作backup, 我知道直資take offer就會取消派位資格,到時真係有offer先再想 ...

港島區好少BAND 2直私喎!! 我剩係諗到北角培僑/小西灣漢華, 但呢兩間都可以抽獎入.  
如果BAND 2中至尾, 中西區應該無, 灣仔有維多利亞, 仲有佛教黃鳳翎係屬於呢個程度. 仲有何東(女校)

希望每天開心渡過 ;-)
‹ 上一主題|下一主題