用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試須要串英文生字的學校一問
go

面試須要串英文生字的學校一問 [複製鏈接]

請問有邊間學校會考串英文字?

小朋友未開始訓練,所以諗著唔報喇~
   8    0    0    0

回覆樓主:

以我所知陳守x會,ipad scrabble要你把亂字母排對應圖片意思

蝦米豬 發表於 18-8-28 19:16
以我所知陳守x會,ipad scrabble要你把亂字母排對應圖片意思

之前收到一份YW 2016 既試題,有串字有乘數~

今日去聽聞有串字既德望面試,阿女話,除左全程英文,唔洗串字~

而家我覺得FW 出黎既所謂試題好假~

kenyuenkc 發表於 18-8-29 21:52

今日去聽聞有串字既德望面試,阿女話,除左全程英文,唔洗串 ...

d試題信哂就慘

以我所知,上年YW.係冇串字,亦冇問x數!

今日去聽聞有串字既德望面試,阿女話,除左全程英文,唔洗串 ...

可能今年改左啫,舊年考GH 確實係有串字,我個女一出嚟就即時講,個個朋友D女女都口徑一致。學校可能收到feedback而作出修改,係一件好事。
而且舊年龍年小一學生人數十五年來最多,要考深D揀人中人都無可口非。

Ern 發表於 18-8-29 22:35

可能今年改左啫,舊年考GH 確實係有串字,我個女一出嚟就即時講 ...

咁我女就好好彩~ 我女都係小龍女~

其實我知道有啲幼稚園k3 開始默書,有啲家長又會報cambridge,  但我始終覺得幼稚園,尤其k2, 點解要咁快迫佢地寸字~

今年德望分了大細b interview, 所以有d組別有考串字,有d組別冇考。我女兒昨天早上in的,一出來就話要寫「Helipcopter」,另外有同學仔下午in, 就話冇考串字。但唔排除有小朋友可能緊張聽錯題目,因為女兒話見到交「卷」時,前面的小朋友在有直升機圖案的方格內圈出直升機而冇寫字。

我女同埋佢朋友仔都係前日in GH.
兩個都話無串字。但有係ipad看圖認字。

蝦米豬 發表於 18-8-28 19:16

期待知道今年又會考啲咩字 聽聞之前深到無朋友。

星星的後裔 發表於 18-8-30 08:06
期待知道今年又會考啲咩字 聽聞之前深到無朋友。
依個世界就係咁,當你話難或者吾識,就會發覺真係有小朋友做到仲要吾小數,我都吾明係原本學校定家長教。真心覺得跟小朋友in完,自己個眼界都闊左。

QQfishs 發表於 18-8-30 08:29
依個世界就係咁,當你話難或者吾識,就會發覺真係有小朋友做到仲要吾小數,我都吾明係原本學校定家長教。真 ...

考生的英文真係又廣又深,定有人tip 到題目? 我都有報,算係朝聖心態,點同嗰班神童鬥。自問我自己都無心力教我個去到嗰個層次既字,我應付番cat, dog, house算。

mobpenpen 發表於 18-8-30 07:18
我女同埋佢朋友仔都係前日in GH.
兩個都話無串字。但有係ipad看圖認字。

我地都係第一日面試!

無串字, 只有ipad 認中英文!

回覆樓主

我囡都係咁樣講

佢話要寫自己中英文名,聽老師講跟指定圖案油顏色,同埋用iPad認字,仲話有同個小朋友一齊油顏色

回覆 cleverGG 的帖子

我囡囡話聽老師英文指令,有Helicopter果格寫英文名,有Grapes 果格寫中文名

Danielpapa 發表於 18-8-30 11:37

我囡囡話聽老師英文指令,有Helicopter果格寫英文名,有Grapes 果格寫中文名 ...

一樣,只是換了Alligator 和 Triangle

好似仲有一格係caterpillar....

Danielpapa 發表於 18-8-30 11:37

我囡囡話聽老師英文指令,有Helicopter果格寫英文名,有Grapes 果格寫中文名 ...

我女都話grapes果格寫中文名,佢話helicopter果格唔使寫,我問佢係咪冇留心聽老師講要寫英文名,佢駁我話佢聽得好carefully
衰硬喇。。又話啲中文好難佢唔識。。
算喇,陪跑都算跑過 ,經歷下都好

vpo0615 發表於 18-8-30 11:51
好似仲有一格係caterpillar....

原來caterpillar 係寫名!

QQfishs 發表於 18-8-30 08:29
依個世界就係咁,當你話難或者吾識,就會發覺真係有小朋友做到仲要吾小數,我都吾明係原本學校定家長教。真 ...

無辦法,現實如此。大把人考Cambridge 試,starter已經一大個word list, 印象中helicopter, caterpillar 之類都有,仲要話starter 已經無用,要mover甚至flyer, 真心唔明咁細點考,我女考starter我覺得已不易。
‹ 上一主題|下一主題