用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40網: 選校ranking問題
go

40網: 選校ranking問題 [複製鏈接]

小朋友今年升k3,15分,有一妹妹跟尾,小朋友慢熱,讀書唔差但唔積極(好多老師話佢有小聰明但要篤速),我自己本身都心儀地區名校(荔天,瑪神同協和),但我覺得太多人選,15分選真係浪費左機會,所以呢3間應該放棄(但小朋友明年領洗為天主教徒,所以心儀天主教學校多),睇左好多家長分享之後暫出以下排名,想問問大家認為我咁排會唔會好差,懇請大家分享經驗,另外,旅小,嘉靈或愛德係咪只可放其中一間為乙一? 如果放哂乙一,二或三係咪第同自殺?謝謝。
1旅小
2善導
3聖安德烈
4聖多馬
5基愛
6聖紀文
7基福
8深官
9大坑東

7    0    0    0

julilee 發表於 18-8-27 14:48
小朋友今年升k3,15分,有一妹妹跟尾,小朋友慢熱,讀書唔差但唔積極(好多老師話佢有小聰明但要篤速),我 ...
近年旅小都係熱門,大抽獎只有放乙一才有機會,乙二一定冇可能入。另外,在小一叩門階段,旅小只接見 111 申請人。

apple1990 發表於 18-8-27 15:27
近年旅小都係熱門,大抽獎只有放乙一才有機會,乙二一定冇可能入。另外,在小一叩門階段,旅小只接見 111  ...

我應該會旅小 111, 但都同時想知嘉靈同愛德放乙二,乙三係咪唔應該,等同放棄

回覆樓主:

我今年乙一抽到嘉靈,聽聞乙一收唔哂,所以不用填乙二

toothlady1234 發表於 18-8-27 16:40
我今年乙一抽到嘉靈,聽聞乙一收唔哂,所以不用填乙二

明白, 咁最後有去到嘉靈嗎,覺得如何,見d 舊post 話校風唔好

近年旅小都係熱門,大抽獎只有放乙一才有機會,乙二一定冇可能入。另外,在小一叩門階段,旅小只接見 111  ...

旅小000有見,也有收,但比較少。但111如果筆試過了,面試又過,都好多會收返。

回覆樓主:

校舍好大,好新,但我有其他心儀學校收了,已放位

旅小今年派讀英中的人數比去年多了10幾個百分比,是否出錯了。照計學生派讀B1校,應參考前年PS1-AT成績,上年及今年應大同小異,而且旅小畢業生多入官津中學,甚少直資名校,統一階段應唔會多左B1位,EK有無神人可解釋當中原因?

我今年000叩旅小收咗

apple1990    發表於 18-8-27 21:16

阿里媽媽 發表於 18-8-27 21:16
我今年000叩旅小收咗
以前,在叩門嗰星期,旅小會在大門囗張貼告示表示,首輪只接受本區 111或跨區 110 申請人申請後補位。隨後有位才接受其他申請人,但通常首階段已收夠人。

apple1990 發表於 18-8-27 21:30
以前,在叩門嗰星期,旅小會在大門囗張貼告示表示,首輪只接受本區 111或跨區 110 申請人申請後補位。隨後 ...

幫幾個朋友問過,111或跨區110的確卷淺些,但仍有人過不了面試那一關,但過關的聽說差不多都收了。而叩門000的,卷肯定深,最少有小一程度,再過埋面試,除非超勁,好似都要on waiting list, 後來有位才收。
首輪應該是派位知結果當天。而非111或110跨區好似另一稍後的叩門日期。而第一輪111叩門都已收不少。

ying8 發表於 18-8-27 19:59
旅小今年派讀英中的人數比去年多了10幾個百分比,是否出錯了。照計學生派讀B1校,應參考前年PS1-AT成績, ...

可能要請hkpapa852 幫你解答

阿里媽媽 發表於 18-8-27 21:16
我今年000叩旅小收咗

好勁呀,想問份卷係咪真係深好多?同時有叩其他嗎?

conniewktang 發表於 18-8-27 21:45

幫幾個朋友問過,111或跨區110的確卷淺些,但仍有人過 ...

寫111都好冇信心,已經緊張中

conniewktang 發表於 18-8-27 21:45

幫幾個朋友問過,111或跨區110的確卷淺些,但仍有人過 ...

無同111份卷比較過,聽阿女講返啲題目,000份卷應該介乎k3至小一嘅程度。我女係做完卷,我哋一齊見校長,第二朝後收offer

julilee 發表於 18-8-27 22:39
好勁呀,想問份卷係咪真係深好多?同時有叩其他嗎?

無比較過000份卷,40網我只叩咗瑪神同旅港,我女話瑪神比旅港考得深啲同多啲

ying8 發表於 18-8-27 19:59
旅小今年派讀英中的人數比去年多了10幾個百分比,是否出錯了。照計學生派讀B1校,應參考前年PS1-AT成績, ...
唔係神人,但其實方間部分講法係比較籠統。Band 1 2 3係以pre s1 成績計升中學生水平,但並非話該小學升前人中有計多b1成績,就等於下届有幾多b1位俾該小學。
呈分試只係配對師兄姐成績,再做本區/全港排名。所以有時會發生呈三後,總平均分band 1人數會多/少過之前同一基數學年。
假設學校a,三個學生係邊緣人,三次名次分係。
A1 92 88 84
A2 88 84 92
A3 84 92 88
每人平均分都係88。

B校往年成績差唔多計,但學生成績如下。
B1 92 92 88 = 90.66
B2 88 84 92 = 88
B3 84 88 84 = 86.66

如果b1線係87~88,咁已經會影響該校b1人數差別。

另外,kln2本身唔夠b1位,選校進取度同埋運氣都好影響 b1率。

julilee 發表於 18-8-27 14:48

小朋友今年升k3,15分,有一妹妹跟尾,小朋友慢熱,讀書唔差但 ...
心儀天主教,首選必定係荔天 瑪神。15分自行就算擺喇,好啲嘅學校就算有機會都係好細。就算叫差少少嘅善導 嘉靈都唔係必入,唔中一樣要大抽獎。只係善導 嘉靈 乙一入機會大啲。
你所列嘅學校,聖紀文 宣道 善導放乙二都仲有少少少機會(隨時乙一都入唔晒),基愛 深官就後少少都可以。其他放乙二三,除左叩門好睇啲真係無乜用。

worldcat 發表於 18-8-28 08:29
唔係神人,但其實方間部分講法係比較籠統。Band 1 2 3係以pre s1 成績計升中學生水平,但並非話該小學升前 ...
你解釋了部份原因, 不過仲有好多可能, 以下呢個, 影響亦更大:

又將呢兩年40網其中4間小學既資料整咗個比較俾大家睇吓:

2015/2017小六畢業生2015/2017升B1中學比例(人數)2016/2018小六畢業生2016/2018升B1中學比例(人數)
協和16045.00% (72人)16344.79% (73人)
荔天15553.55% (83人)15847.47% (75人)
旅港12045.83% (55人)10455.77% (58人)
善導10833.33% (36人)9943.43% (43人)

睇完上表, 大家留意到D乜?

旅港其實呢兩年升讀B1人數無乜大變化, 但點解百份比高咗咁多? 睇吓畢業生人數, 由120=>104

畢業生人數變化, 其實對生Banding好有影響.

升中係以前人Pre-S1去配對再分Banding, 如果每年人數相近, 配對分自然無乜變化, 但如果人數少咗, 每個學生配對出嚟既成績, 其實係會高咗. 點解?

又試吓舉例討論吓:

如果上年有120個學生, 配對既成績係61分-100分, 平均每人相差0.5分.

但今年得番100個學生, 配對成績依舊係61分-100分, 咁每人相差會變為0.4分

如果順序去排, 排名前列既學生, 配對既Pre-S1成績係會比上年同名置既人高咗. 配對成績高咗, 再同全區學生比, 如果人地配對成績不變, 咁已經可以令個學生排先D. 咁如果原本係邊緣人, 更加馬上升lv.

而且, 當人數少咗時, 1個人佔既百份比又大咗, 咁多咗1個B1學生, B1百份比就可上升1%以上

簡單一點去講, 如果大家用同一組Pre-S1成績, 但學生人數唔同, 主要影響係:

學生人數如較上年多, 排名前列學生既Pre-S1配對成績會相對地低咗, 有機會少咗B1學生

學生人數如較上年多, 排名前列學生既Pre-S1配對成績會相對地高咗, 有機會多咗B1學生

另外, 如學生三次呈分排名變化大, 再加上全級學生人數有變, 影響會非常大

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-28 09:04
你解釋了部份原因, 不過仲有好多可能, 以下呢個, 影響亦更大:

又將呢兩年40網其中4間小學既資料整咗個比較 ...

謝謝回覆!  簡單而言,旅小今屆小班教學首年升中,畢業生人數較去年少了,但因參考前年PS1-AT成績,配對下自然多了B1生。但問題來了,旅小現時P.4-P.6行緊小班,每級滿額都是100~108,但P.2個屆變番大班,收約170人,到時B1率又會點計?會否下跌?
‹ 上一主題|下一主題