用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 KCL vs Durham... 讀Law
樓主: geppetto
go

KCL vs Durham... 讀Law [複製鏈接]

新丁請教大家:請問這個包括四個  UK unis 排名榜可參考嗎?

UK University Rankings 2019 | UKuni
https://www.ukuni.net/uk-ranking/overall

請指教

曾經有一間香港知名 Law firm 做的同我講,Oxbridge, LSE, UCL, KCL,in this order.  其他嘅佢好少請。牛劍名氣分別太少,但課程頗不同的,報一間適合你自己讀的。LSE/UCL 名氣又係分別少,而課程頗不同,亦需要揀一間適合自己讀的。其餘就是 KCL.  他說如果差少少入唔到呢5 間,下年試多次。

而阿女學校成績好的文科人,絶大部分選 牛/劍,LSE, UCL, KCL, Durham.  In this order.  
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 hongkeikei 的帖子

thank you
a :hammer: :yawn:

geppetto 發表於 18-8-27 13:41
KCL vs Durham...

請问讀Law邊間好的?

邊間易入, 我覺得Durham應該容易啲入。

你可以上 thestudentroom.co.uk 睇下, 有人分析了並share每間大學的 offer 數目、offer成績要求、offer的LNAT分數、結果就讀學生的成績等statistics, 當然分析都是based on IB分數及GCE成績。

今年一個DSE學生的conditional offers給你參考:
Durham 3X要555,但英文可以當做1X
KCL 3X 要5*55

NoahArk 發表於 19-1-17 13:24

It depends...
基本上同意,特別係如果諗住唔返香港,Durham 會好過 KCL。

Durham Law 好過KCL

睇ranking都晒氣
搵最top嘅工老細都只會睇prestige而唔係ranking
就算睇ranking都係睇最計學術成就嘅arwu ranking
我自己以前做ibank,如果唔係讀law
美國: h y p s m,其他ivy, caltech, chicago, northwestern, duke, berkeley, williams, amherst
英國: Cambridge, oxford, lse, ic, ucl/warwick

law方面係香港做kcl一定好過durham
做下linkedin search睇下city firm有幾多kcl出黎幾多durham出黎
但如果你係白人英國搵工冇咩分別

香港計外國degree oxbridge lse, ucl, kcl, usyd, unsw
美國唔計因為美國行us jd new york bar,返黎做foreign lawyer

gdluck777 發表於 20-6-19 19:18
今年一個DSE學生的conditional offers給你參考:
Durham 3X要555,但英文可以當做1X
KCL 3X 要5*55 ...
請問以上CO是指入Law嗎?

小鹿揀學校 發表於 20-7-5 09:23
請問以上CO是指入Law嗎?

yes

kaion 發表於 20-7-5 03:22
睇ranking都晒氣
搵最top嘅工老細都只會睇prestige而唔係ranking
就算睇ranking都係睇最計學術成就嘅arwu r ...
美國: h y p s m,k

K 是指哪間?

retriever 發表於 20-8-5 17:50
美國: h y p s m,k

K 是指哪間?
用廣東話輸入法打其他個陣打多咗個k字已改
‹ 上一主題|下一主題