用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 human resource management or international business
go

human resource management or international business [複製鏈接]

只可選1科, 在香港工作, 哪科較好? 其實 international business 出來社會做甚麼工種?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

一個普通BBA,其實只係一個普通起點,都要繼續進修同搵到自己專長至有用
讀HR亦唔一定做HR呀,不過對投身HR行業,快人一步而已

普通BBA 三大讀, 真是普通人入到

johnmamama 發表於 18-8-26 10:50
只可選1科, 在香港工作, 哪科較好? 其實 international business 出來社會做甚麼工種? ...

IB  

醒目開學勳章 王國長老

johnmamama 發表於 18-8-26 13:08
普通BBA 三大讀, 真是普通人入到

你意思係我話「普通」太睇低三大bba?
我咪三大bba畢業囉,我唔覺自己有幾唔普通wor
當年畢業,最叻嘅咪入ibank, consulting firm(講緊全department最叻果十零廿個),較叻嘅入大公司做MT,或入pro firm 由低做起,成績再一般嘅咪普通office工囉
廿年後今日,大概講,中層管理大把,真係普通人一個
入到大firm唔代表成功,咪就係進修進修進修考牌考牌考牌。無免費午餐的。一個bba只係一個起步。在我公司三大fresh grad只係食物鏈最低層,你唔會以為三大畢業就做管理層掛?

三大bba 只是大學學位,沒有特別,只是一張可入大公司入場券。累積工作經驗才是找到出路。bba 無話好唔好前途, 命運才是主宰一切。我只有中五畢業,在一間大公司做supervisor , 下面新請全部大學生。

johnmamama 發表於 18-8-26 10:50
只可選1科, 在香港工作, 哪科較好? 其實 international business 出來社會做甚麼工種? ...
其實兩科雖然都係商科,但係重點知識唔一樣,收生要求好唔同,出路都好唔同。所以除非小朋友好鍾意,否則入到International Business既話又無理由去讀HRM。

Charlotte_mom 發表於 18-8-26 11:51
一個普通BBA,其實只係一個普通起點,都要繼續進修同搵到自己專長至有用
讀HR亦唔一定做HR呀,不過對投身HR ...
其實做管理,HRM好重要,始終需要靠下屬做野,識得管人效率會高好多。所以即使讀International Business,最好都選修或者自修一啲HRM相關科目。

多謝各位意見,來年第一個Semi 兩科有讀,再決定下個semi 集中讀哪科,。

王家爸爸 發表於 18-8-27 11:47
其實做管理,HRM好重要,始終需要靠下屬做野,識得管人效率會高好多。所以即使讀International Business, ...

我覺得讀HRM只是一些過時的理論,真係識得管理人事是另一回事,跟著一個高手有實戰經驗,比任何一個教授強不少。

多年前讀 MBA 時的 HRM ,我最大的得著是請人時,Prevent failure, predict for success. 其他就手板眼見功夫,點樣可以讀四年!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-8-28 15:38
我覺得讀HRM只是一些過時的理論,真係識得管理人事是另一回事,跟著一個高手有實戰經驗,比任何一個教授強 ...
嚴格來講,大學學到既都係過時既理論,記得我開始出來做野既時候,我開開下會話要去返夜學,個鬼佬暴發戶老闆話:If your professor is so good, then he should be as successful as I am(唔記得exact wording),然後同我講跟佢學野好過讀書。
不過我既睇法係讀者係打基礎,同實戰經驗係要互相結合既。實戰高手可能係某方面可以憑經驗,做決定,但係未必有能力系統化咁分析。當環境轉變,可能經驗既可用性不再。但係如果佢有理論基礎,佢就有咗總結經驗既能力。

响management呢個topic.我認為經驗比課本理論實際好多.的model,methodology.自己都整倒多套出嚟.我估的EMBA.都係的executive和chairman識人同吹水多.

我覺得讀HRM只是一些過時的理論,真係識得管理人事是另一回事,跟著一個高手有實戰經驗,比任何一個教授強 ...

看到閣下的言論十分反感,你是踩底人而抬高自己,有失閣下前輩的身份!

HR是一個很好的行業,出路很闊,知識亦可transferable, 可以從事各行各業,市好時需要HR, 市不利是亦需要HR! 雖然入職不一定要有HR background, 但有嘅話一定易入行好多!各人有各人的喜好及選擇!閣下的言論是看不起現在及曾經修讀HR 的人!

People analytics以前應該無得讀。Recruitment應該只佔HRM的範疇很小很小的部份。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

管人最好有HR知識,我同意
但有d HR知識,同一個專業HR係兩條路 (per se 做HR又唔一定要先讀HR)
我唔會睇唔起HR,我自己都係做supporting。而且我會話,如果想做後勤,HR唔錯,起碼係一個專業,有正規hierarchy 嘅一門,有供有求,有發展機會,我見過大公司HR做到坐board(唔係因為坐board順便管HR)
(雖然我身邊又好多做HR嘅好討厭自己果行,話被人仇視,自己都覺得自己越做越計較等)

回覆 Charlotte_mom 的帖子

請問點解做HR 會被仇視?

醒目開學勳章 王國長老

aa06 發表於 18-8-29 13:08
回覆 Charlotte_mom 的帖子

請問點解做HR 會被仇視?

因為員工想要多d,HR負責把關,所以咪被仇視囉

some companies will ask HR to talk to the staff : you are fired.

Charlotte_mom 發表於 18-8-29 17:41
因為員工想要多d,HR負責把關,所以咪被仇視囉

但印象中,在香港,很多大公司都無工會,所以HR也協助員工向管理層爭取褔利,適當的工作環境,以及推動 diversity & inclusion,work life balance.....除了training,又會做recruitment marketing,間接提升員工價值,雖然推動這些program,和工會不一樣,要計算cost & benefit,但都會受員工歡迎。

醒目開學勳章 王國長老

ChiChiPaPa 發表於 18-8-29 18:45
但印象中,在香港,很多大公司都無工會,所以HR也協助員工向管理層爭取褔利,適當的工作環境,以及推動 di ...

以我地公司為例
Training係training
爭取工作環境係EHS做
員工福利如海浪公園包場/annual dinner ,係由marketing /event做(我知有公司有c&b)
所以HR係講錢多
咁除非公司好派錢,否則真係易同員工有衝突。(HR會爭取但最終決定權在大佬手上,但HR成日做醜人)
而家資訊太發達,隔離舖加幾多%,派幾錢利是,annual dinner邊個做嘉賓,即日就知。係員工都鐘意比較,有不滿意時hr難免食到正 (recruitment marketing關我鬼事咩,我睇住月尾入戶口條數架咋)

‹ 上一主題|下一主題