用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 大埔區支持自閉症的幼稚園
go

大埔區支持自閉症的幼稚園 [複製鏈接]

我小朋友剛確診輕度自閉症,9月會讀k1, 但怕學校反應唔知會點,想早早知定有沒有其他支持自閉症小朋友的幼稚園?
   0    0    0    0

回覆 smallfish28 的帖子

小朋友能否「坐定定,聽指示」?如果唔得,就唔好比佢返主流K1,因既好難學到嘢,又影響其他小朋友;建議樓主應盡快揾坊間的兒童發展中心尋求協助。

回覆樓主

小朋友讀半晝定全日?如果半晝的話最理想返埋密集,進步會好大,我見你d post你小朋友都係輕微,好快跟返上主流,當然又要洗一筆錢,如果負擔到梗係喺黃金治療期前幫小朋友,另外你排咗政府咩位?

smallfish28 發表於 18-8-26 03:25
我小朋友剛確診輕度自閉症,9月會讀k1, 但怕學校反應唔知會點,想早早知定有沒有其他支持自閉症小朋友的幼 ...

你好,我睇番你之前嘅post,發現我個仔同你仔仔都好相似,我仔仔2歲半去咗協康會做評估 (同時排緊CAC),教育心理學家話佢有自閉徵狀,但又唔算係自閉症,最後寫佢係輕微發展遲緩,而家排緊E位。未做評估前,我有搵上門言語治療師,評估後,我去咗一間中心上特殊幼兒訓練加言語治療,但特殊幼兒導師話佢唔似係自閉,語言發展亦都配合佢年齡,不過社交能力的確比較弱。仔仔嚟緊會喺大埔番N班了,我建議你可以睇下邊啲有到校服務,感覺覺得佢地會比較關注有需要嘅小朋友~

smallfish28 發表於 18-8-26 03:25
我小朋友剛確診輕度自閉症,9月會讀k1, 但怕學校反應唔知會點,想早早知定有沒有其他支持自閉症小朋友的幼 ...

請問妳而家排緊咩服務?E定I?
如果間學校有到校而妳又想用的就要比學校知。
我仔仔大妳果個一年,上年K1,因為排緊S位,上年10月又有得免入息審查上高額特殊學習津貼,所以就算同一個月到校話收我都無要。

我都唔知我排緊咩位,我唔知係唔係社署個人廢,佢話係一條隊咁排,排到再揀,係唔係真架? 定佢玩我?

smallfish28 發表於 18-8-28 15:32
我都唔知我排緊咩位,我唔知係唔係社署個人廢,佢話係一條隊咁排,排到再揀,係唔係真架? 定佢玩我? ...

你填表填咗啲咩?

回覆 smallfish28 的帖子

李榮基,有政府到校服務老師都有愛心,識處理同理解自閉症小朋友
我仔k2時被老師發現的,好多謝佢
現讀k3
‹ 上一主題|下一主題