用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 師兄師姐們,你們有甚麼升中策略嗎?
go

師兄師姐們,你們有甚麼升中策略嗎? [複製鏈接]

小兒準備升中了,每年級名次大概三十幾到四十幾,我想知以呢個成績,係咪好難考到入直資中學或自行津中呢?有經驗的你們,可分享一下嗎?
   3    0    0    0

回覆樓主

上年這成績是band 1a, 班主任應該會話你知

回覆樓主

你在學校網頁睇升中結果,入到band 1a 的人數都唔止呢個級名次,你要研究下

susuwai 發表於 18-8-25 17:46
小兒準備升中了,每年級名次大概三十幾到四十幾,我想知以呢個成績,係咪好難考到入直資中學或自行津中呢? ...
直資除睇成績仲要睇埋學生的面試表現, 但如考級三十幾到四十幾, 那肯定是 Band 1 學生了! 這幾年考呢個 range 的都一定是 Band 1 學生來!

michellebaby 發表於 18-9-18 13:16
直資除睇成績仲要睇埋學生的面試表現, 但如考級三十幾到四十幾, 那肯定是 Band 1 學生了! 這幾年考呢個 ran ...
呢個名次,有什麼直資 / 津中 (自行)可選擇?

LITTLESPICY 發表於 18-9-24 10:53
呢個名次,有什麼直資 / 津中 (自行)可選擇?

因為我的小朋友係女仔, 所以我直資及津校都只留意過女校, 你的小朋友係男或女孩子?
但小六開學後學校會有好多支援的, 12月見老師知道大約排名便可以問老師有什麼直資/津中可選擇, 可以放心啊, 學校的支援我覺得好足夠!

小兒準備升中了,每年級名次大概三十幾到四十幾,我想知以呢個成績,係咪好難考到入直資中學或自行津中呢? ...
樓主心目中有無目標中學?

michellebaby 發表於 18-9-26 14:12
因為我的小朋友係女仔, 所以我直資及津校都只留意過女校, 你的小朋友係男或女孩子?
但小六開學後學校會有 ...
我個是仔.想問下小五升小六的暑假,有冇interview / related activity 要注意?
學校有support太好!有沒有mock interview / group discussion practice?
Thx

michellebaby 發表於 18-9-26 14:12
但小六開學後學校會有 ...
12 月先見老師,10-11 月唔係要submit form?

LITTLESPICY 發表於 18-9-27 21:42
我個是仔.想問下小五升小六的暑假,有冇interview / related activity 要注意?
學校有support太好!有沒有 ...
小六時會有個平台比小朋友約時間練習個人及小組(自組後再約老師時間)的面試技巧,小女無出去上面試班,只靠學校練習但出到去面試時表現好令我哋喜出望外(自行面試時有啲家長係比入埋去的)!

LITTLESPICY 發表於 18-9-27 21:43
12 月先見老師,10-11 月唔係要submit form?
我指12月考完試會有得見老師問意見!原來你仔仔而家小五,咁放心啦,小六開學無耐學校就會有時間表解釋清楚晒的啊!而家好好專心預備呈一先啦,仲有有啲咩心儀直資就去留意下簡介會等!加油!

michellebaby 發表於 18-9-28 09:36
我指12月考完試會有得見老師問意見!原來你仔仔而家小五,咁放心啦,小六開學無耐學校就會有時間表解釋清楚 ...

唔該曬!

回覆樓主

請問學校仲有什麼其他支援呢?會安排某d中學既簡介會比我們學生嗎?小兒現在小四,剛剛才發現原來最好小四聽簡介會,但依家已經太遲了。

我見派位結果都多人入喇沙、Marymount 呢d他區名校,反而本區既九華同伊中仲小,點解呢?難道多是自行已收,或甲部…

我兒子今年上中學, 級名次在40-70游走, 入他區b1b中學, 自行入。
你長期在30-40這名次, 放心, 直資, 自行好多都會收。

manman333 發表於 18-12-1 16:48
我兒子今年上中學, 級名次在40-70游走, 入他區b1b中學, 自行入。
你長期在30-40這名次, 放心, 直資, 自行 ...
但如果表達能力一般,直資會收嗎?
‹ 上一主題|下一主題