用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 容許小息跑跑跳跳的小學
樓主: zenna2016
go

容許小息跑跑跳跳的小學 [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-8-28 12:52
男仔真係做嘢之前唔理後果既。話說阿女有個同學仔, 小息响課室玩, 推推撞撞, 撞到同學後腦hum埋枱角度, 起 ...

似乎係果個呀媽做野唔理後果。

retriever 發表於 18-8-29 07:52
而家班仔係“苛果” D。

上次我女同成班小朋友去離島outing(p1), 有個男仔呀嫲送上船,在他面前猛話「陰公,咁熱去郊外」「陰公,咁細個揹咁重背襄」

964000 發表於 18-8-29 08:26
上次我女同成班小朋友去離島outing(p1), 有個男仔呀嫲送上船,在他面前猛話「陰公,咁熱去郊外」「陰公, ...
乜你學校咁無陰公, 要老人家咁擔心

我覺得兩者都有, 男仔真係一來玩到唔識收油, 二來加埋過度保護, 有得俾佢哋玩就發晒顛。

retriever 發表於 18-8-29 08:01
似乎係果個呀媽做野唔理後果。
同埋男仔係咪青春期好鐘意公開講埋D奇奇怪怪既嘢架? 嬲到阿大班女同學顛晒。

964000 發表於 18-8-29 08:26
上次我女同成班小朋友去離島outing(p1), 有個男仔呀嫲送上船,在他面前猛話「陰公,咁熱去郊外」「陰公, ...

無論男仔女仔, 俾佢PK 係學習過程. 不過男仔成熟遲D, 如保護太過, 只會更遲熟!

Yanamami 發表於 18-8-27 22:36
咩事?俾輪椅撞?
聽說是小一同學給另一位同學的輪椅撞了, 詳細情況和傷勢不太清楚, 只是發展到小一同學家長發律師信給坐輪椅同學家長之餘, 也發律師信給學校, 具體說什麼不太清楚, 估計有提及學校讓家長入校園. 應該是因此事件, 如今已不讓家長進入校園了. 送同學入課室的傳統應該就此成為歷史了

joeyxlma 發表於 18-8-29 10:41
聽說是小一同學給另一位同學的輪椅撞了, 詳細情況和傷勢不太清楚, 只是發展到小一同學家長發律師信給坐輪椅 ...
天啊~这不合理啊!輪椅也不会走得快吧……

joeyxlma    發表於 18-8-29 14:18

retriever 發表於 18-8-29 07:52
而家班仔係“苛果” D。

雖然你講既係事實,但又唔好賴晒落阿媽度好喎,依度好多媽媽嗰喎

little_yolky 發表於 18-8-28 12:52
男仔真係做嘢之前唔理後果既。話說阿女有個同學仔, 小息响課室玩, 推推撞撞, 撞到同學後腦hum埋枱角度, 起 ...
我仔都試過好曳,弄傷同學,要去醫院縫針好彩同學媽咪非常通情達理,冇追究。還安慰我冇太擔心。。。。。。
感動到

b3410 發表於 18-8-29 15:51
我仔都試過好曳,弄傷同學,要去醫院縫針好彩同學媽咪非常通情達理,冇追究。還安慰我冇太擔心。。 ...
係男同學定女同學呀? 整親塊面縫針點算? 阿仔受到教訓未?!

little_yolky 發表於 18-8-29 16:38
係男同學定女同學呀? 整親塊面縫針點算? 阿仔受到教訓未?!
男仔,手受教,從此乖好多。同學都冇嫐佢,還是朋友。
人生重要一課,依家都好慚愧,亦好感激!

b3410 發表於 18-8-29 16:51
男仔,手受教,從此乖好多。同學都冇嫐佢,還是朋友。
人生重要一課,依家都好慚愧,亦好感激!
...

一般來說,有仔既呀媽無咁小氣,因為知己知彼。淨係有女既,行為上頻譜窄D。

retriever 發表於 18-8-30 14:01
一般來說,有仔既呀媽無咁小氣,因為知己知彼。淨係有女既,行為上頻譜窄D。
...

同意

asweetmom 發表於 18-8-26 18:52
妙!      
看哪個家長喜歡在家裏跑跑跳跳的子女

裝修時預左

梳化及大床任跳

廳可踢波❨當然唔係衝力射球❩打氣球

跑到唔嘈都得,怕嘈到樓下

教左小朋友,唔會喺人地屋企咁做

我仔學校操場可跑可玩捉
‹ 上一主題|下一主題