用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問去英國讀書使唔使帶埋針卡
go

請問去英國讀書使唔使帶埋針卡 [複製鏈接]

去到英國會唔會要求打防疫針,咁帶針卡做做證明會唔會好d呀? 驚到時溝通錯又打多針咪幣
   1    0    0    0

回覆 sorfn89 的帖子

帶咗copy 跟身,但打針都要家長簽名同意,所以靠我們清楚便可。

sorfn89 發表於 18-8-24 18:18
去到英國會唔會要求打防疫針,咁帶針卡做做證明會唔會好d呀? 驚到時溝通錯又打多針咪幣
...
我仔學校要填防疫注射紀錄,我們已提交針卡。

回覆樓主:

起碼要有 copy 交俾 registered GP

noel2010 發表於 18-8-24 19:00
回覆 sorfn89 的帖子

帶咗copy 跟身,但打針都要家長簽名同意,所以靠我們清楚便可。 ...

樓主果個應該過左 18,唔洗家長同意

回覆樓主:

一定要帶嗎 沒有怎麼辦

monicacjx 發表於 18-8-24 21:31
一定要帶嗎 沒有怎麼辦
醫健通

cow 發表於 18-8-24 21:59
醫健通

什麼來的?我從小在大陸長大,疫苗也是在大陸打的,現在也沒有記錄了。在中學時也打過幾次針,不過也沒有保留任何記錄

回覆 monicacjx 的帖子

估計你落黎香港果陣,應該有補打返 d 針。自己小心 d,唯有靠群體免疫。

monicacjx 發表於 18-8-24 22:06
什麼來的?我從小在大陸長大,疫苗也是在大陸打的,現在也沒有記錄了。在中學時也打過幾次針,不過也沒有 ...
醫健通係香港電子健康紀錄互通系統, 可查閱有關自己出生及防疫接種的基本資料,例如個人出生地點、出生時的體重、曾接種的疫苗等。

1998Ruby1998 發表於 18-8-24 22:57

估計你落黎香港果陣,應該有補打返 d 針。自己小心 d,唯有靠群體免疫。

我是有香港打過幾次針 都是學校弄的,保守估計也打過3次左右。沒有針卡或者醫療證明什麼的會不會影響出境或者其他東西。我有朋友去台灣上學 也是要針卡 如果沒有要去那邊重打   

咁你應該都要重打。

1998Ruby1998 發表於 18-8-25 09:19

咁你應該都要重打。

不要啊    

...
讀大學嘅話,帶針咭copy。舊年爆腦膜炎(或痲疹?唔記得咗)英國政府呼籲學生打針,我whatsapp咗針卡copy俾佢就唔洗打。而且第一次到英國留學讀書應該要同附近附近GP註冊同填health record。我囡去讀six th form時已經填咗,畢業時有mail叫佢入大學時去大學嗰邊嘅GP 再register。

回覆樓主

如果讀醫療有關科目又要專業註冊既話都 upload vaccination record

etoile 發表於 18-8-25 16:46
讀大學嘅話,帶針咭copy。舊年爆腦膜炎(或痲疹?唔記得咗)英國政府呼籲學生打針,我whatsapp咗針卡copy俾 ...

請問去學校附近GP 註冊,學校會有信比學生嗎? GP 係咪診所呀?唔好意思,我沒有經驗,咩都唔識,請不要介意

...
請問針卡係點樣? 是否出世是健康院俾果本書仔? (女仔粉紅色男仔粉藍色)

bero 發表於 18-8-28 09:44
請問針卡係點樣? 是否出世是健康院俾果本書仔? (女仔粉紅色男仔粉藍色)
書仔入面有一張 卡記就錄打過咩針,  相關資料同時亦會記錄喺書仔內頁, 我諗無咗張針卡, 帶本書仔都符啩

sorfn89 發表於 18-8-28 10:31
書仔入面有一張 卡記就錄打過咩針,  相關資料同時亦會記錄喺書仔內頁, 我諗無咗張針卡, 帶本書仔都符啩 ...
我尋晚搵就係得本書仔, 無針卡, 咁我照帶書仔去先, 到時唔得再算.

AGENT照我帶晒CSA內提及過我學歷証明正本, TB REPORT正本, BRP COLLETION 紙.

回覆樓主:

不用太担心
‹ 上一主題|下一主題