用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

del

del

回覆樓主

不需要,直接一對一上,找個好的老師,睇譜樂理樂器包辦,出面上小組冇乜用(除非小組導師能安排表演機會)

回覆樓主:

葉氏我唔清楚。通利既YAMAHA program 阿囡就由2歲班開始上到而家5歲上緊JMC。JMC係學鋼琴的,上堂有唱歌/跳舞/solfege (訓練音準)/睇譜/彈琴。阿囡好鍾意上,音感也訓練得不錯。

回覆樓主

del

三隻馬 發表於 18-8-27 12:42
多謝大家既意見
始終小朋友仲細,暫時覺得一班學生一齊上好似開心d
...

葉氏啦~有學生在TL yamaxx course學過幾年,譜又唔識睇,手指又無力,只喜歡彈右手。比完全沒有學過更難教~

Charlie妹 發表於 18-9-5 23:51
葉氏啦~有學生在TL yamaxx course學過幾年,譜又唔識睇,手指又無力,只喜歡彈右手。比完全沒有學過更難 ...
有無媽媽報過葉氏可以分享下

Charlie妹 發表於 18-9-5 23:51
葉氏啦~有學生在TL yamaxx course學過幾年,譜又唔識睇,手指又無力,只喜歡彈右手。比完全沒有學過更難 ...

學左幾年冇可能如你所講吧  JMC係2年既course, 再上就係JXC。我女剛學左JMC一年,雙手彈琴冇難度,仲要左手彈chord,也睇得掂所教到既琴譜。另外,手指有冇力係關小手肌事,同喺邊度學毫無關係吧

scgift 發表於 18-9-13 18:40
學左幾年冇可能如你所講吧  JMC係2年既course, 再上就係JXC。我女剛學左JMC一年,雙手彈琴冇難 ...

手指無力係因為只彈電子琴,電子琴啲制同鋼琴唔同~除非在屋企是用鋼琴練習。左手只彈chord就是不懂看譜呀~

Charlie妹 發表於 18-9-14 18:32
手指無力係因為只彈電子琴,電子琴啲制同鋼琴唔同~除非在屋企是用鋼琴練習。左手只彈chord就是不懂看譜呀 ...

JMC的譜左手並非只有彈chord。不過上堂用電子琴真的冇咁好,但我見成班小朋友每次用鋼琴表演時都冇咩問題,唔知佢地在家係咪全部都係用鋼琴練。

scgift 發表於 18-9-14 18:41
JMC的譜左手並非只有彈chord。不過上堂用電子琴真的冇咁好,但我見成班小朋友每次用鋼琴表演時都冇咩問題 ...

那些分散的是broken chord, 即是chord 呀~這也不是很差的教法,學懂chord會比較懂得即興表演,只是看譜能力稍低

回覆樓主:

其實JMC彈chords, 比彈單音更難呀,而且配chords用意,不是因為應付即興演奏,而是想train小朋友,日後就算係遇上single melodic line, 都可以自己配上合適的和弦/伴奏, 從而自己嘗試創造音樂。

教jmc的老師亦十分清楚表示,學音樂,先從聽開始,最後才看譜,像學語言一樣,最後才學看文字。)

我相信樓主問大家意見,是想培養孩子興趣為首, 享受音樂。

先利申: 本人從事音樂行業, 孩子正上Yamaha course

回覆樓主:

另JMC左手不只是只彈chords,broken chords, 歌仔入面亦有polyphonic, homophonic texture呢!

del