用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問大家,邊間國際學校校風學術比較好?可以幼稚園直升 ...
樓主: 钧熹
go

請問大家,邊間國際學校校風學術比較好?可以幼稚園直升 [複製鏈接]

Pan2013 發表於 18-8-25 09:32
新校得既(emoji)放心

新IS 係得,但請加多一句,要買 debenture ,動輒都過百萬,但唔知樓主捨唔捨得啫⋯⋯

Pan2013 發表於 18-8-25 14:39
甘GSIS,CIS.... 比錢又未必絕對得囉

慢慢研究下咩係IS中既名校先,再報吧!

若local家庭讀樓主target的local幼稚園,應該很難在year1時考入GSIS/CIS, 或有人考得入ESF或其他,但都要外補英文。

回覆 Pan2013 的帖子

其實呢個都算係事實嘅

dem0cracy 發表於 18-8-24 17:09
樓主不如你做吓功課,睇多啲基本資料。
先唔好講LS IS...淨係你提出嗰兩間本地名幼KV同SC,本身已經好唔同 ...

Exactly! 唔係求其見到個「名」就衝入去,亂咁撞就算俾你入到都睇怕維持唔到幾耐又諗住轉。

回覆樓主

看樓主背景應該很厚, 想入Kv 或是 St.Cat 在九龍塘已經爭崩頭,k2 插班還可以選擇。一般國際學校可能看不上眼,我建議留在傳統名校到中學或大學出國。

钧熹 發表於 18-8-24 11:44
如題啊!阿仔宜家係九龍塘私立幼稚園讀k1,擔心到時候考小學,競爭力不夠,考不了龍校。現在有考慮幫他轉傳 ...

我建議傳統名幼,國際都報, 由現在開始觀察小朋友, 到有offer時決定那一個curriculum適合他, K1還小, 決定不了傳統/國際明白的, 但國際year 1不易入, 除非幼稚園升上或買了debenture, NR... 這些只有interview priority

回覆 健次郎朋友 的帖子

不敢說很厚,謝謝您的好建議!

回覆 orangezebra 的帖子

仔仔性格開朗,屬於觀察型,會慢熱少少,一但玩開就好活躍。國際學校有自己的一套方法教小朋友,相對傳統學校應該會更尊重個性發展。當初報名幼稚園,其實也是兩種類型都有報名,只是私幼先收offer,國際都未面試,那時候我不能再陪佢面試,所以放棄了面試機會。你的建議很好啊,可以睇定D先。

钧熹 發表於 18-8-29 00:25
回覆 orangezebra 的帖子

仔仔性格開朗,屬於觀察型,會慢熱少少,一但玩開就好活躍。國際學校有自己的一 ...

老實說如果一心用IS作backup的,去in local 直/私的,我見好多家中都會keep著講英文(準備考IS), 人地直私考廣東話咁你點會考得好?到時入不到理想直私又想入番IS, 但又過晒yr1 mass intake

回覆樓主

唔係掛,同國際學校有乜關係?做多d research啦。乜你以為好嘅國際學校有錢就入得?知唔知同主流個教法有咩唔同?千萬不要説因爲功課少就盲入。
‹ 上一主題|下一主題