用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 葵青區小學 邊間讀得輕鬆啲架?
go

葵青區小學 邊間讀得輕鬆啲架? [複製鏈接]

除左國際學校,請問仲有邊一間?
   3    0    0    0

candyvickyhk 發表於 18-8-24 07:57

仁立。

Bigtaoc123 發表於 18-8-29 23:21
仁立。

願聞其詳。請問點輕鬆法呢?

回覆樓主

回覆樓主:

第一次聽到人話仁立輕鬆

聽人講~李一諤紀念學校係happy school

應該會讀得輕鬆

dorma716 發表於 18-8-30 23:34
願聞其詳。請問點輕鬆法呢?

小朋友未入讀仁立前,上網睇好多非用家都話仁立好谷,唔谷就奇,未聽過唔谷。

直至入讀後,原來並非這樣。仁立一d都唔谷,家課同課外練習唔多,測驗考試深淺度相比起私校容易得多。學校好鼓勵學生多閱讀,所以小朋友中英文非常好,好多非用家覺得中英文咁好係谷出來,事實並唔係咁。而且,老師教職員有愛心,關顧每個小朋友。

candyvickyhk 發表於 18-8-24 07:57
首先你要搞清楚自己屬邊個校網

上葵涌圍、打磚坪村、中葵涌村、大白田村、油麻磡村、梨木樹邨、雍雅軒、石蔭邨、石籬邨、怡峰苑、安蔭邨、寧峰苑、嘉翠園、和記新邨、昇柏山
Sheung Kwai Chung Wai, Da Chuen Ping Village, Chung Kwai Chung Tsuen, Tai Pak Tin Tsuen, Yau Ma Hom Tsuen, Lei Muk Shue Estate, The Apex, Shek Yam Estate, Shek Lei Estate, Yi Fung Court, On Yam Estate, Ning Fung Court, Greenknoll Court, Hutchison Estate, The Rise

光輝圍、下葵涌村、鐘山台、九華徑、翠瑤苑、麗瑤邨、荔景邨、悅麗苑、賢麗苑、祖堯邨、華員邨、華景山莊、海峰花園、荔灣花園、浩景臺、荔欣苑、華荔邨、大窩口邨、葵蓉苑、葵涌邨、葵盛邨、月海灣、高盛臺、葵芳邨、芊紅居、葵興邨、葵涌廣場、葵康苑、葵俊苑、新葵興花園、新葵芳花園、葵芳閣、葵賢苑、葵聯邨、葵馥苑
Kwong Fai Circuit, Ha Kwai Chung Village, Chung Shan Terrace, Kau Wa Keng, Tsui Yiu Court, Lai Yiu Estate, Lai King Estate, Yuet Lai Court, Yin Lai Court, Cho Yiu Estate, Wah Yuen Chuen, Wonderland Villas, Regency Park, Lai Chi Kok Bay Garden, Highland Park, Lai Yan Court, Wah Lai Estate, Tai Wo Hau Estate, Kwai Yung Court, Kwai Chung Estate, Kwai Shing Estate, Horizon Place, High Prosperity Terrace, Kwai Fong Estate, Hibiscus Park, Kwai Hing Estate, Kwai Chung Plaza, Kwai Hong Court, Kwai Chun Court, Sun Kwai Hing Gardens, New Kwai Fong Gardens, Kwai Fong Terrace,  Kwai Yin Court, Kwai Luen Estate,Kwai Fuk Court

青衣、青泰苑、青雅苑、長發邨、長安邨、青宏苑、灝景灣、盈翠半島、偉景花園、長亨邨、長宏邨、青衣邨、宏福花園、青怡花園、海悅花園、曉峰園、翠怡花園、海欣花園、長康邨、青盛苑、青華苑、長青邨、美景花園、藍晴灣、綠悠雅苑、大王下村、新屋村、鹽田角村、藍田村
Tsing Yi, Ching Tai Court, Ching Nga Court, Cheung Fat Estate, Cheung On Estate, Ching Wang Court, Villa Esplanada, Tierra Verde, Broadview Garden, Cheung Hang Estate, Cheung Wang Estate, Tsing Yi Estate, Tivoli Garden, Tsing Yi Garden, Serene Garden, Mount Haven, Greenfield Garden, Grand Horizon, Cheung Hong Estate, Ching Shing Court, Ching Wah Court, Cheung Ching Estate, Mayfair Gardens, Rambler Crest, Greenview Villa, Tai Wong Ha Resite Village, San Uk Resite Village, Yim Tin Kok Resite Village, Lam Tin Resite Village

Bigtaoc123 發表於 18-9-1 13:46
小朋友未入讀仁立前,上網睇好多非用家都話仁立好谷,唔谷就奇,未聽過唔谷。

直至入讀後,原來並非這樣 ...

我對面屋溫書溫到九彩(佢小朋友今年小二)
可能係為左入精英班...

chuwaigo 發表於 18-8-31 15:35
聽人講~李一諤紀念學校係happy school

都唔知樓主邊個網。李一諤無乜校車線架..

soso3509 發表於 18-9-2 00:03
...

鄰居已經高小,由幼稚園的活潑妹妹,二年級開始笑容越來越少,三年級開始覺得她似讀到呆,佢名列前茅,媽咪承認壓力大,二年級cut左課外活動,專心學業,高小因為要升中才勉為其難參加學校的服務

LeeCC 發表於 18-9-2 06:45
鄰居已經高小,由幼稚園的活潑妹妹,二年級開始笑容越來越少,三年級開始覺得她似讀到呆,佢名列前茅,媽 ...

我有朋友由小學年代自己讀仁立,到現在自己小朋友讀翻仁立,都認為多年冇變⋯谷到七彩。反而現正有另一朋友嘅小朋友讀姊妹學校仁紀,就相對上冇咁谷!
但其實相對其他小學,仁紀都好谷吓。

apple1990 發表於 18-9-2 07:23
我有朋友由小學年代自己讀仁立,到現在自己小朋友讀翻仁立,都認為多年冇變⋯谷到七彩。反而現正有另一朋 ...

另一鄰居都仁紀,媽咪話轉校長後谷左好多,書都改用教深左的書

chinglong231    發表於 18-9-6 10:56

不過甘講,谷唔谷都睇小朋友能力

有某校人人話谷,有2個小朋友家長讀得好輕鬆,一個資優仔唔洗溫書的,另一個長期係底果層,媽咪話從來無聽過老師叫佢補習,學校無壓力俾佢,我覺得系佢無機會俾谷

apple1990    發表於 18-9-2 22:35

soso3509 發表於 18-9-2 00:03
...

辛苦小朋友啦!

LeeCC 發表於 18-9-2 06:45
鄰居已經高小,由幼稚園的活潑妹妹,二年級開始笑容越來越少,三年級開始覺得她似讀到呆,佢名列前茅,媽 ...

小女由小一開始讀中普班至到依家,老師同學校都無俾壓力。其實好多家長可能用錯方法去所謂既谷。我仲記得中四時讀理科讀得唔好,問過老師之後就改變左讀書方法,之後就順利升上原校中六,跟住就讀埋大學。

所以妳同妳鄰居講下,叫佢同班主任或科主任傾下,改變一下讀書既方法。

apple1990 發表於 18-9-2 07:23
我有朋友由小學年代自己讀仁立,到現在自己小朋友讀翻仁立,都認為多年冇變⋯谷到七彩。反而現正有另一朋 ...

點谷法呢?

而家高小做功課都係兩小時內完成,老師無俾更加多既練習俾學生做。老師成日鼓勵小朋友睇課外書同中英文報紙。

LeeCC 發表於 18-9-2 11:29

有某校人人話谷,有2個小朋友家長讀得好輕鬆,一個資優仔唔洗溫書的,另 ...

仁立資優生唔多,小女而家讀緊中普班都無邊幾個係。讀書方法係好緊要。同埋個底都緊要。慶幸幼稚園老師教得好,鼓勵學生多閱讀,同仁立小一課程銜接到。

叫個兩個小朋友家長問問老師點改善。

LeeCC 發表於 18-9-2 11:29

有某校人人話谷,有2個小朋友家長讀得好輕鬆,一個資優仔唔洗溫書的,另 ...

好多人為名氣而抽。苦了孩子
所以我一定話係谷果類~
等人有心理準備。唔想害人!

Bigtaoc123 發表於 18-9-2 23:02
點谷法呢?

而家高小做功課都係兩小時內完成,老師無俾更加多既練習俾學生做。老師成日鼓勵小朋友睇課外 ...

你小朋友受到唔等於其他人受到~
係谷校就係谷校架啦..無得呃架喎
‹ 上一主題|下一主題