用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 個人分享: 升中選擇如何決策
樓主: antonyada
go

個人分享: 升中選擇如何決策   [複製鏈接]

angiehouse 發表於 18-8-23 20:16
提議自行高一格,1C選1B,1B選1A, 當然選個間系自己中意啦,吾得大抽獎隋時入番
...
其實好睇邊區,如果區內B1位多,可以咁做;如果區內B1位唔夠,最好保守啲。

Jasmine-4711 發表於 18-8-26 14:02
自行我冇睇高一淺,填左本區一間心儀的,甲一乙一也填佢。结果入左。

如睇高一线會令佢讀得吃力,甚至包尾 ...
見過唔少睇高一線之後讀唔掂,所以我當年都係冇睇高一線,自行填咗兩間程度啱,又唔會失望既就算。

BBKDWLAM 發表於 18-8-27 09:30
自行: 除了睇搏唔搏得過,亦應考慮輸唔輸得起。有人有backup, 有人有叩門本錢。
大抽獎: 睇自己係咪邊緣 ...
我基本上同意,但係覺得最好先考慮讀唔讀得掂。

mcl203 發表於 18-8-27 10:05
所以參考DSE往績會有另類參考性~~~

除非堅持深信中學會勸退學生~~~
中學應該好少話會勸退學生,不過讀唔掂,自己都無癮。

mcl203 發表於 18-8-27 10:36
讀唔讀得惦學生自己會知,只係家長既感覺會濃烈得多~~~
唔少家長都係感情上濃烈地相信自己既小朋友係聰明伶俐既,幾難都一定讀得惦。

kin818kin    發表於 18-8-29 09:44
洋蔥頭媽咪    發表於 18-8-28 19:16

mcl203 發表於 18-8-27 10:50
一間支援好既學校,可以令學生知道自己前路點行,除非,果D成績早已平平既學生,目標係行醫律之路,咁就難 ...
其實現在既教育政策下,學生差距相當大,好難話有一間真係支援好既學校(部分資源夠既直資學校可能好啲啲)。
初中成績平平既學生,高中立志將目標定為醫律,最終成功既,其實唔少男校都有個別個案,但係屬於少數既黑天鵝事件。

mcl203 發表於 18-8-27 11:05
我指高中,支援可以包埋校內氣氛~~~
去到高中,校內氣氛真係好重要。

Jasmine-4711 發表於 18-8-28 15:25

我區最少有三間中學有勸退政策,如中三不達標,升唔倒 ...
我記得我仔學校前校長講過,學校係無得勸退,你唔走佢哋都無符。不過我唔知道係學校政策,定係教育局既政策。

kingwhale 發表於 18-8-28 23:15
學校唔講,自己都會走,有朋友躍唔上今年放棄咗有名氣嘅老牌女校
所以話除非小朋友真係遲開竅,否則應該揀適合既學校,而唔係揀最勁既學校。

IloveJJ 發表於 18-8-30 09:55
咁我仔都話要補數  
點解男仔會生既時候開心呢?
我覺得你應該諗辦法增加小朋友對數學既興趣同信心,例如叫佢一齊去買餸,然後叫佢計係需要俾幾多錢,練好心算,信心會大啲。

IloveJJ 發表於 18-8-30 10:28
佢唔肯架,平時出街,叫佢計下,例如:搭巴要幾錢?點買平啲?排隊搭纜車,一架4個人,仲有幾多架到我哋…佢 ...
其實數學無得逃避,只得諗辦法慢慢增加佢既信心。
‹ 上一主題|下一主題