用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 評估結果好大出入?
go

[其他] 評估結果好大出入? [複製鏈接]

上年年中小女剛3歲被ngo心理學家評輕至中度自閉,前學名係高功能自閉症,以及發展遲緩。當時覺得最大問題係理解能力低,女唔係好明白我哋講乜。

經過一年訓練,今年5月到校導師作半年一次嘅評估,結果小肌同認知都追返晒,只是言語仍差6-9個月。

昨日,上cac評估,醫生診斷我女唔係自閉,但有發展遲緩。除咗言語符合到校st評估結果外,小肌同認知都差一年

點解會有咁大出入?心情有點忐忑。。。

1    0    0    0

回覆樓主

睿睿BB 發表於 18-8-23 16:42
上年年中小女剛3歲被ngo心理學家評輕至中度自閉,前學名係高功能自閉症,以及發展遲緩。當時覺得最大問題係 ...

你女有咩特徵之前被評自閉?不過整體發展都遲都係要上好多training
小肌同認知如果遲一年都好多,我係cac評估覺得都幾準確,好少咁大偏差。會唔會到校導師報告唔準?

回覆樓主

你到校係邊個機構? 小肌同認知追返晒同遲一年相差太誇張⋯
我個人先傾向信cac, 到校會唔會搞錯報告?你同到校溝通下⋯

---

回覆樓主

首先,到校評估同cac評估時你在場嗎?如在,小朋友表現有冇好唔同丫?
有時候小朋友狀態唔好,或者佢唔合作,都有機會影響評估結果,我傾向相信到校的評估結果,因為你小朋友上開堂,導師治療師應知佢平時表現如何。
相反,cac評估只見小朋友1次或2次,好像你去考試咁,你唔答或冇反應自然就冇分,當你唔識,有經驗嘅治療師應該做完後問一問家長小朋友的表現係咪同在家差唔多,如果唔係真係有機會低估小朋友的能力

Kids' development change rapidly.

I really don't think the early stage assessment is very accurate, as kids may not understand the questions.

terrenandtania 發表於 18-8-29 16:53
首先,到校評估同cac評估時你在場嗎?如在,小朋友表現有冇好唔同丫?
有時候小朋友狀態唔好,或者佢唔合作 ...
我都遇到同樓主類似這問題....上星期係cac評估,我唔係在,個心理學家亦都無問我"同平時表現相同"這問題,係評估報告寫到我仔仔好差,我好唔認同。
再加上年另一個機構心理學家+最近到校服務都無話cac評估中所寫既問題,我深有不甘,但又唔知點做好。
我仔出年讀小一,我仲諗緊會否將c我仲諗緊會否將cac份報告話比教育局知

回覆樓主

咁會不會揾協康或者其他機構做多次評估會好啲?
‹ 上一主題|下一主題