用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 迷茫
go

迷茫   [複製鏈接]

小兒小五第二個學期級不是頭3(5年級第一個學期級3,第二個學期不知道,因學校拒絕透露學生名次),但中英數常全部9字頭,班內兩個學期都係第2名,考試總平均分92左右(第二個學期,第一個學期有95+分)

無特別校外獎項,亦非運動健將,唯一擁有政府資優同中大資優學員身份。

請問,咁情況,有無機會考B1直資,好似英華同聖保羅書院呢? 因為唔敢放直資中學學位去大抽獎,唔識點安排。

請賜教。。。
   9    0    0    0

cowkingb 發表於 18-8-23 10:47
小兒小五第二個學期級不是頭3(5年級第一個學期級3,第二個學期不知道,因學校拒絕透露4-150名的學 ...

有! 囡同學仔都無乜專長, 係數學叻同成績(應該級3內), 佢都入到英華. 不過, 都要睇間小學程度.

cowkingb 發表於 18-8-23 10:47
小兒小五第二個學期級不是頭3(5年級第一個學期級3,第二個學期不知道,因學校拒絕透露4-150名的學 ...
"...因為唔敢放直資中學學位去大抽獎,唔識點安排。" ---> You cannot 放直資中學學位去大抽獎

Suggestion: 聖保羅書院. Just try it.

王家爸爸    發表於 18-8-27 15:48

回覆 29XX86 的帖子

謝謝!

講小學程度重頭痕。。。 

小兒讀既英小,有做老師既朋友講,程度唔會淺。亦睇過朋友既小朋友(同級)既書,的確深好多。但坊間只評小兒間英小係 B2。。。

上年聽過一閶官津校既簡介會,佢地既要求係A先可以7月去叩門,但簡介會拒絕透露幾多分先叫A。。。

小兒校內成績表好簡單,只有級頭3,班頭3,科頭3有列出來。。。怕唔夠資料去考中學

cowkingb 發表於 18-8-23 11:17

謝謝!

試下考, 有offer先諗, 如果咁嘅成績,好大機會有offer.

另外小學冇分banding, 只小六生先分banding, 估計小朋友應有級10內, 就算二線小學都應該屬band 1頭, 除非寶校學生。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 2jkidsfather 的帖子

小兒小學有呈分,但要求家長響自行前要簽份文件,決定去留。講明簽左放棄無得返轉頭。

我知有直小容訐學生參加大抽獎,可惜小兒果間二只能選其一。

回覆樓主

其實直資考幾多間都得,喜歡的咪去考囉,不用顧慮太多

回覆 gracelam 的帖子

謝謝!

會試考呀,小朋友都想跨區搏一間心儀既官校,但叩門只得最多8個位,機會非常細,所以一定要先諗直資中學。。。

cowkingb 發表於 18-8-23 11:29

小兒小學有呈分,但要求家長響自行前要簽份文件,決定去留。講明簽左放棄無得返 ...
你阿仔係播X直資? 播X小學掂, 係中學唔多掂啫, 如果考直資, 多考幾間無所謂, 反正只俾報名費, 係自行大抽奬要諗諗。如果阿仔級咁前, 呈二又保持到, 其實都無乜需要入返中學部。反正你話自行前至簽文件, 基本上自行前好多直資已面試了, 所以先去馬吧。

cowkingb 發表於 18-8-23 11:29

小兒小學有呈分,但要求家長響自行前要簽份文件,決定去留。講明簽左放棄無得返 ...

如呈二keep住咁嘅成績, 其實已經有籌碼在手, 好多選擇, 總之考多幾間直資試水温, 除左YW/SPC, 可試港同, 匯基東等。。

回覆 little_yolky 的帖子

Thanks!

自行好似係11月定1月?  其實我唔太知日期。

學校講左,11月前要簽晒兩份確認書,相信直中未開始面試,好似一月後。

阿仔想入基督教男校,選擇更少。。。

cowkingb 發表於 18-8-23 11:45

Thanks!

自行大約一月頭交去2間中學。

可試水温考其他中學, 考左唔一定take offer.有個參考價值自己小朋友係咩banding.

cowkingb 發表於 18-8-23 11:17
謝謝!
講小學程度重頭痕。。。 
小兒讀既英小,有做老師既朋友講,程度唔會淺。亦睇過朋友既小朋友(同級)既書,的確深好多。但坊間只評小兒間英小係 B2。。。
上年聽過一閶官津校既簡介會,佢地既要求係A先可以7月去叩門,但簡介會拒絕透露幾多分先叫A。。。
小兒校內成績表好簡單,只有級頭3,班頭3,科頭3有列出來。。。怕唔夠資料去考中學

如果係好似樓上講你仔仔係讀播X直小, 呢間學術水平應該唔差啊, 小女間直資英中, 聽小女講佢同班同學係呢間小學畢業嘅中學成績幾好.

你小朋友如果如你所講級前嘅學術水平, 如果面試時唔太差, 都好多直資都好大機會.

P.S. 面試時小朋友嘅表現又真係好難估, 係EK 見呢兩年有唔少小朋友成績B1但唔知面試衰咩考唔到B1C-B2直資

cowkingb 發表於 18-8-23 11:45
Thanks!
自行好似係11月定1月?  其實我唔太知日期。
學校講左,11月前要簽晒兩份確認書,相信直中未開始面試,好似一月後。
阿仔想入基督教男校,選擇更少。。。
自行好似係3月左右

都希望佢保持到成績。。。咁多年成績都係級10名內,呢兩年成績更進一步,但緊張情緒影響一切。。。我只能叫佢盡力而為。

都打算考埋優才,羅氏基金。。。後者聽聞數理勁少少。但有另一個做老師既朋友話一般

係啦,考小一我地只考三兩間,好在最後有直小收咋。。。

好似大部分直中都係3月先有消息,英華今年好似3月尾?

回覆 小時了了 的帖子

面試真係好難講,唔知問咩奇怪問題。。。又要轉數快

有朋友分享,考直私因為唔可以筆試,所以直接心算計數比答案,真係唔易。

好在小兒性格比較主動答問題,唔會唔出聱。。。 佢話答錯好過比人感覺連試都唔夠膽,試左錯左都甘心。。。 

回覆 cowkingb 的帖子

有英小級10 內成績, 應該可搏英華, SPC 同港同書院。

小兒今年在 SPC 升中二, 小學時不過是級 2X 之輩, 只有 3 張 CERT 傍身, 沒有什麼特異功能或有代表性的獎項。

放平常心, 放膽去試考你心儀的中學吧。

2jkidsfather    發表於 18-8-23 12:28

IYY 發表於 18-8-23 12:19
回覆 cowkingb 的帖子

有英小級10 內成績, 應該可搏英華, SPC 同港同書院。

學術水平唔錯嘅英小級10 內成績, 樓主略略描述佢仔仔性格比較主動答問題,唔會唔出聲, 資優同中大資優學員身份。。。 , 話時話大膽啲試吓考埋神校直資都可能有機會考到都唔定.

唔試唔知時運高, 唔試唔知運氣好! Go! Go! Go!

IYY    發表於 18-8-23 12:28

cowkingb 發表於 18-8-23 12:03
回覆 小時了了 的帖子

面試真係好難講,唔知問咩奇怪問題。。。又要轉數快

直資/ 津小都係唔可以用筆考的.

其實interview有d雕轉問題, 我覺得未必一定要小朋友識答, 只考小朋友有無反應, 有無創意, 有無儘力, 因而家都唔小人係唔識仲係0反應的.

所以, 果時我教女, 唔識你儘量揾d野答下, 就算明知錯, 你唸到d風趣答案一樣可同老師講, 亦可天馬行空, 再唔識(如政治), 真係無法搭上咀的話, 你咪有禮貎同老師講sorry, 呢題唔識, 唔知會唔會可問另外d問題囉. 老師最憎d木頭. 囡呢方便好聽教, 佢應付呢d場面都幾ok, 所以, 自行入左.

‹ 上一主題|下一主題