用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 私校丶直資
go

私校丶直資 [複製鏈接]

請問如私校或直資中學收了,他們會先通知學生然後叫家長簽信才報給教署嗎?
   1    0    0    0

花花公仔 發表於 18-8-21 14:56
請問如私校或直資中學收了,他們會先通知學生然後叫家長簽信才報給教署嗎? ...
應該係先通知家長, 家長講俾學生知吧。咁緊係交咗留位費, 簽晒信至報教署啦, 你收人, 人哋可以唔讀丫嘛。

Thank you!

補充一下, 只限直資. 私校/英基/國際學校不須交名給教育局

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 18-8-21 15:21
應該係先通知家長, 家長講俾學生知吧。咁緊係交咗留位費, 簽晒信至報教署啦, 你收人, 人哋可以唔讀 ...

咁又未必wor,龍校係報都唔報得直資,會無左龍位(不論是否接受offer)

Charlotte_mom 發表於 18-8-21 17:46
咁又未必wor,龍校係報都唔報得直資,會無左龍位(不論是否接受offer)
係喎。樓主只係好概括咁問, 所以只好概括咁答。

BTW, 其實龍校又點知人哋去報直資呢又?

回覆 little_yolky 的帖子

好似係直資收到報名表會上一次名比教育局.

joeyxlma 發表於 18-8-21 19:31
回覆 little_yolky 的帖子

好似係直資收到報名表會上一次名比教育局.
攞呈分次第?

Charlotte_mom 發表於 18-8-21 17:46
版主, 妳係咪講嚟"龍津"呀?

直資龍校應該無呢個限制.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 18-8-22 09:23
攞呈分次第?
不是,我估是之前會上一次。 因為DGS 申請表講明几時會上,當時我唔明作用所以研究過下咁啦。。。
當然最準確時間當然是打去教育局問。

聽講報私校, 就算有OFFER都可參加大抽獎的, 幾唔錯.

29XX86 發表於 18-8-22 14:49
聽講報私校, 就算有OFFER都可參加大抽獎的, 幾唔錯.
但係中學既私校好似唔多喎, 除咗音中, 仲有邊間?

little_yolky 發表於 18-8-22 15:29
但係中學既私校好似唔多喎, 除咗音中, 仲有邊間?

學校名稱

全年學費

地區

宗教

學校地址

漢鼎書院

$208,000南區無男女香港仔黃竹坑道33-35號

弘立書院

$206,120南區無男女香港薄扶林鋼綫灣道1號

香港墨爾文國際學校

$182,000大埔區無男女新界大埔科進路3號

智新書院

$154,600離島區無男女大嶼山愉景灣澄湖畔路38號

啓新書院

$149,300沙田區無男女新界沙田馬鞍山恆明街5號

滬江維多利亞學校

$140,600南區無男女香港仔深灣道19號

香港復臨學校

$106,000西貢區基督教男女西貢清水灣道1111號

保良局蔡繼有學校

$101,915深水埗區無男女九龍深水埗郝德傑道6號

國際基督教優質音樂中學暨小學

$59,000黃大仙區基督教男女九龍鑽石山蒲崗村道182號

崇正中學

$32,800深水埗區基督教男女九龍深水埗廣利道11號

神召會馬理信書院

$24,500黃大仙區基督教男女九龍慈雲山蒲崗村道91號

路德會官塘書院

$22,000觀塘區基督教男女九龍觀塘馬蹄徑2號

如果係A直資中學交咗留位費及簽晒信後, 收到B 直資中學offer(心儀哩間), 可否去推左A直資中學然後再去B直資中學註冊架?

Joyceyim 發表於 18-8-22 17:28
如果係A直資中學交咗留位費及簽晒信後, 收到B 直資中學offer(心儀哩間), 可否去推左A直資中學然後再去B直資 ...

可以,手續上是去A 校退學,取回(1) undertaking 及(2)  小六學生資料表
不過要注意B 校容許你有几多時間去註冊。在EK 偶然有見過有家長說另一間直資(即B校) 收了,但原來已註冊的直資(A 校) 聲稱几天甚至一星期才可取回小六資料表,而該時可能已過了B的註冊時限。

回覆 joeyxlma 的帖子

謝謝 joeyxlma 提醒。
‹ 上一主題|下一主題