用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2109/2020 真道2nd in 完分享
樓主: dreamid
go

2109/2020 真道2nd in 完分享   [複製鏈接]

livelihood 發表於 18-8-29 23:39
咁希望如我second in無offer時都會等到啦
我都係咁諗

本來想係 [小學一覽-真道]個邊開個19/20 offer等候區大家一齊吹住等....不過呢道都得喎~

cyrus_takeshi 發表於 18-8-30 09:36
我都係咁諗

咁希望有幸同你都一齊入到 做同學(emoji)

cyrus_takeshi    發表於 18-8-30 10:14

其實我真心鐘意真道, 尤其去完面試更加鐘意, 亦有幸囝囝上年獲取錄.老師真係用心教學, 而學校亦樂於聽取各位家長的意見
但耐何真道放學時間較晚, 而我們亦住得遠, 校車差不多五點多先到屋企樓下, 呢樣係令我忍痛放手的原因之一

marmalade 發表於 18-8-30 12:26
其實我真心鐘意真道, 尤其去完面試更加鐘意, 亦有幸囝囝上年獲取錄.老師真係用心教學, 而學校亦樂於聽取各 ...

請教那(emoji)可以睇到校車時間表?

marmalade 發表於 18-8-30 12:26
其實我真心鐘意真道, 尤其去完面試更加鐘意, 亦有幸囝囝上年獲取錄.老師真係用心教學, 而學校亦樂於聽取各 ...

請問你住邊區?

首先,要澄清一件事,早前真道出問卷收集家長對11年學制的意見,並非有意改制,實情是校方想多一種類似intern的option,讓學生可以選擇在多出的一年,在校外實習、交流、作交換生等,而並非坊間所言,11年改12年。真道11年學制是不會變的,因為這關係到真道當初的獨特教育理念及學習內容。
至於近年DSE成績不似預期,甚至坊間所言「好差」,老實,個人認為又未至於「好差」。而背後的原因,主要有幾個:1. 真道有教無類,給予機會發掘學生全方位專長,成績差,充其量留班,從沒有汰弱留強這做法,所以,基本上所有人都直升中學,學習差異大,中學的學業成績當然不似Band 1中學般那麼容易「谷得起」。2. 近年DSE考生都是初年FS1上中學的親生仔女,亦即丘校年代的小朋友。那時候,學校崇尚高度自由,冇textbook、少筆記、極少功課。欠交功課基本上完全沒問題。曾聽一位這年代的家長分享,其小朋友試過欠交廿多份功課,老師沒有追,家長又少過問,到學期中才從書包底層找回所有功課。這樣,難怪上到中學考DSE落後於Band 1學校。3. 小學真道學習模式重探究、不重考試操練,久而久之,對DSE的考試會更難應付。

所以,到我仔(現在升DS2,即小四),以上的問題已經一一改善,欠交功課會罰,多了很多功課及操練,但同時保留真道重探究的教育精神。加上其實不少優質家庭為其優質小朋友揀真道(現真道家長群,不乏政府高官、專業人士例如大律師、醫生、大學教授,甚至很多中、小學教師),所以我相信,未來真道的DSE成績,是會不斷進步的。

cyrus_takeshi    發表於 18-8-31 10:19

littlefaith 發表於 18-8-30 17:29
首先,要澄清一件事,早前真道出問卷收集家長對11年學制的意見,並非有意改制,實情是校方想多一種類似inte ...

多謝你的分享!令我對真道多些認識!坦白說,11年學制和dse成績的確令好多家長卻步,多些真正用家分享,可以從不同角度認識學校。

回覆 cyrus_takeshi 的帖子

同意

cyrus_takeshi 發表於 18-8-30 09:34
我真心鐘意真道, 坦白講in其他都係因為做後備, 無把握所以先要去.....如果我10月2日一收, 我跟住都應該唔會 ...
同意

Catliang 發表於 18-9-1 17:31
多謝你的分享!令我對真道多些認識!坦白說,11年學制和dse成績的確令好多家長卻步,多些真正用家分享,可 ...
同意

Forgetmenot999 發表於 18-8-29 20:57
除咗神校,間間都遇著家長遲放,只能講佢係繼音小之後嘅大眾水泡,入到second round嘅
人數唔少,佢想揀有 ...

知道幾個個普通人例子,收完真道分神校。

佢哋揀人有一手。

littlefaith 發表於 18-8-30 17:29
首先,要澄清一件事,早前真道出問卷收集家長對11年學制的意見,並非有意改制,實情是校方想多一種類似inte ...

請教,學校有冇針DSE 表現,跟家長公開表示會做什麼去改進?

還是,校方有解釋是學習模式使然,希望大家理解及接受?

retriever 發表於 18-9-28 08:03
請教,學校有冇針DSE 表現,跟家長公開表示會做什麼去改進?

還是,校方有解釋是學習模式使然,希望大家 ...
其實,過去幾年,學校已從小學開始著重加強考試操練,設功課榜鼓勵學生準時交齊功課,已初步見到一定效果。真道書院的學生,正如校長所講,係「非常聰明,但亦非常懶惰」,「很多學生自以為聰明,公開試那一年才會發力」。所以,學校從初小開始針對這問題,對症下藥。所以,將來的公開試成績,當不一樣。
‹ 上一主題|下一主題