用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資捲入非聯招收生風波(程尚達)
樓主: elbar
go

直資捲入非聯招收生風波(程尚達)   [複製鏈接]

ilyrd 發表於 18-10-2 09:38
c同學能力比b同學差,但因c轉了Ib,結果c入了建築系,而b考dse成績出來反比c差.咁我覺得c醒目過b好多.b唔識 ...

要留意最尾第二句呀~~~

hy2910 發表於 18-10-1 15:19
受害人傷心欲絶,痛不欲生,還是等主角/父母親身上來說感受。另有B同學,心儀某建築系,最終被IB人C同學搶 ...
只能話, C同學讀傳統學制表現不如B同學, 不代表C同學不能在其它學制考得高分.

DSE最無謂係3322, 如果考GCE-AL, 集中考3-4科就夠, 仲要唔駛考中文同通識

讀IBDP一樣要考中文, 只係IBDP評分唔需要好似DSE中文咁, 答題要去"揣犘聖意"

Arabellahk    發表於 18-10-2 13:29
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

李大人 發表於 18-10-2 08:35
我問過幾位讀AL,lB學生對DSE睇法,同呢度答䅁好唔同,難度一定DSE高,家長未考過大放其詞,㸃解唔深入問下 ...

咁樣更加問錯人啦,佢地當然答AL或IB比DSE難啦,點會答容易呀?究竟邊一樣學制比較困難,就每個人都唔同。

Soundervolt 發表於 18-10-2 15:45

咁樣更加問錯人啦,佢地當然答AL或IB比DSE難啦,點會答 ...

同意啊,其實DSE和IB的要求好唔同,多年前我記得英國有篇報導,指一些英國學生後悔選擇了IB,他們估計若果考GCE AL成績會較好,增加入讀心儀大學機會。 講番香港,我認識一個DSE狀元和佢媽咪,分享當年沒有揀IB時(學校有開辦),佢話因為自己英文唔係好叻,所以冇信心考取IB滿分,但DSE就較有機攞5**喇 (其實我覺得佢好謙虛就真)。

Charlotte_mom 發表於 18-8-20 11:46
一人一碟免費飯,全部叉燒飯
讀直資IB=自費upgrade叉飯油菜加餐飲

同樣道理,叫政府取消私樓,居屋,全民住公屋,這樣就個個平等了

hkpapa852 發表於 18-10-2 11:57
只能話, C同學讀傳統學制表現不如B同學, 不代表C同學不能在其它學制考得高分.

DSE最無謂係3322, 如果考GCE ...

中文咁, 答題要去"揣犘聖意"

DSE 死穴!歷屆害死不少人!

cornelius 發表於 18-10-2 17:00
同意啊,其實DSE和IB的要求好唔同,多年前我記得英國有篇報導,指一些英國學生後悔選擇了IB,他們估計若果 ...
GCE AL, 傳統操卷型考試, 如要肯操又受操, 難度可能係最低

DSE, 香港製造既操卷式考試, 由班英文水平唔知咩Level既官員去制定既英文科, 你估會難得過外國人設計既內容嗎?

IBDP, 如果單以英文卷計, 應該係最深, 因為當中可能涉及不少非港式英文要求, 香港學生無信心係呢份卷攞滿分係唔出期

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IB Vs DSE討論

回覆樓主:

政府推行直資,原意吾係俾大家有選擇咩?
直資學費由幾百至幾千都有,中意雙軌咪去考直資,其實有咩問題?
Jupus 資助學位比 non jupus 多,考 DSE 其實入八大一定機會大過考海外試。
咁多年來用會考或 DSE 成績去海外讀書都冇問題。
最近聽聞 DSE 改革,話可以俾學生揀讀多D定讀少D,我覺得係好事。有能力讀多D咪高分D,同 GCE 相似。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 19-7-19 14:39
直資學費由幾百至幾千都有,中意雙軌咪去考直資,其實有咩問題?
...
如果DSE容易D攞高分,應該唔會有人嘈。

...
政府建議推行直資初期,原意其實係俾大家有多啲選擇,但係喺推行過程中走咗樣,就係呢啲走樣,令李國章、羅范椒芬官運亨通。買位制度,將直資標籤成優質教育,呢啲都係有目的既。加上唔少基督教名校亦都坐上「直資車」,強化咗「直資車」既「優質標籤」。當然基督教名校上車,唔係目標,只係達成目標既手段。至於點解天主教學校無上「直資車」,表面同實際原因自己諗。

...

創做直資學校既原意,從來唔係為咗俾大家多D選擇,只係因為愛國。

hkpapa852 發表於 19-7-19 23:30
創做直資學校既原意,從來唔係為咗俾大家多D選擇,只係因為愛國。

點樣同"愛國" 扯上關係?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 19-7-19 23:34

以前愛國學校都係私立學校,而且一直無法轉為津校得到資助,當年就係因為想為愛國學校提供資助,而創立直資學校。

hkpapa852 發表於 19-7-19 23:38
以前愛國學校都係私立學校,而且一直無法轉為津校得到資助,當年就係因為想為愛國學校提供資助,而創立直 ...

愛國學校一隻手都數得哂噃!
咁咪應該多謝佢地帶挈,令香港多了些新派直資學校?

virgokaren 發表於 19-7-19 23:34

上教署網頁睇下。

下面份舊聞撮要左:

https://www.hk01.com/01%E8%A7%80%E9%BB%9E/158188/%E7%9B%B4%E8%B3%87%E5%AD%B8%E6%A0%A1-%E5%80%A1%E8%AD%B0-%E7%9B%B4%E8%B3%87-%E8%B2%B4%E6%97%8F-%E8%A6%81%E6%93%BA%E8%84%AB%E6%A8%99%E7%B1%A4-%E9%A0%88%E5%9A%B4%E9%99%90%E5%AD%B8%E8%B2%BB

LingChiBaBa 發表於 18-8-20 12:59
果然有前瞻性,香港學生好快改叫大灣區學生。

唉!你似乎有睇亞爺份大灣區報告喎。

再加埋內地試行緊嘅「個人社會信用評级(分)糸統」

再再加埋EK前面公開「仇富」post....

sing hallelujah to the lord.
‹ 上一主題|下一主題