用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才2nd interview
go

優才2nd interview [複製鏈接]

請問有幾多入第二round及第三round?
   3    0    0    0

回覆 心急媽媽xxx 的帖子

消息來源自考過的家長:  去年大約1200人有2nd in
-之後其中600人收到1st waiting, 另外600人就waiting (以往啲人講話收 2nd waiting=reject)
-1st waiting 中的600人, 在封信入面會有埋上堂嘅時間表,每個月上一堂(共8堂,上到翌年五月)
-大約一月呢600個1st waiting小朋友會有3rd in, in完1 星期左右會有result
-大概百幾人會收到conditional Offer(即係上晒堂交晒功課就會有Offer),其餘嘅人會仍然留喺1st waiting嘅status, 但仍然要繼續上堂 (即係留喺1st waiting嘅就算上晒堂交晒功課都未必會有Offer)

szwani2412 發表於 18-8-20 10:09

其實1st waiting 中只有百幾有conditional offer, then 如果呢百幾內有人唔要offer 都係比餘下的1st waiting 吧? 咁即係話一開始watiing 真係等於reject 了..

szwani2412 發表於 18-8-20 10:09

謝謝妳資料。聽聞但不知是否屬實,今年會減少一次interview即是下一 round就等於最後?如果今年3200人報得600入最後機會等於5.5個中有一個?

少左一 ROUND 真係唔知佢呢次會揀几多人出來, 以上資料參考下便算了. 始終我地都唔會知真正有几多個OFFER 同入圍有几多人呢﹗
‹ 上一主題|下一主題