用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 九龍塘邊間學英文好?
go

九龍塘邊間學英文好? [複製鏈接]

如題
升小二男仔
   1    0    0    0

http://www.aishk.edu.hk/saturday-activities

回覆 Yanamami 的帖子

但一班都有12人,請問成效顯住嗎?尤其 oral language?

happyheart 發表於 18-8-20 02:46

但一班都有12人,請問成效顯住嗎?尤其 oral language?
EK上家長分享都係要由細浸,多方面提供語境,单单每周上一堂,1:1都唔会有乜成效。語文係無顯注既,除非日日有1/3至-半时间係运用紧~我女以前上过既呢d堂,包括耀中果d校外課程,只係本住浸,唔会指望立时三刻会有乜顯注效果既。

謝謝你!我都明白,我都提供吾到一個有1/3時間語境比阿囡,我女升小一,今年考吾到直私小學,所以我都好失望。
冇㗎喇!咪唯有搵哩啲center 囉!一個鐘都好貴吓!有啲阿媽咪搵英國文好的菲傭頂住先。

Yanamami 發表於 18-8-18 00:51
http://www.aishk.edu.hk/saturday-activities

Thanks

請問你小朋友學左幾耐?

Yunisbb 發表於 18-8-21 11:00
Thanks

請問你小朋友學左幾耐?
断断續續唔係好耐,要操水無时间。我比較喜欢日常运用英文既班,唔多鈡意坐定定学文法或考cert班。所以玩玩下果d最好。佢地只係幼稚園时上phonics, 小二上writing(不足三、四个月)加插澳洲国際或耀中散上……升上小三入泳隊都無时间再上。但係屋企係睇NOW的英文節目,乜都睇,旅遊、烹飪、动物、生仔、減肥、整容、卡通……

Yanamami 發表於 18-8-21 13:01
断断續續唔係好耐,要操水無时间。我比較喜欢日常运用英文既班,唔多鈡意坐定定学文法或考cert班。所以玩玩 ...

Thanks for sharing
我都係喜歡日常班

Yunisbb 發表於 18-8-21 13:05
Thanks for sharing
我都係喜歡日常班
男仔或者你search下英文教授既运动班,足球、網球、欖球之类,又可以运动兼浸下英文,或者呢d班多国際学校学生上。

女仔就冇乜好玩!
知吾知英國文化協會好吾好呢?

Yanamami 發表於 18-8-21 13:13
男仔或者你search下英文教授既运动班,足球、網球、欖球之类,又可以运动兼浸下英文,或者呢d班多国際学校 ...

男仔上呢啲好,我見上呢啲堂嘅小朋友都係外籍或操流利英語

女仔可以試下drama,呢度有媽媽推介過兩間全英文幾好嘅,可以search 下

Yanamami 發表於 18-8-21 13:13
男仔或者你search下英文教授既运动班,足球、網球、欖球之类,又可以运动兼浸下英文,或者呢d班多国際学校 ...

Thanks

Yanamami 發表於 18-8-21 13:01
断断續續唔係好耐,要操水無时间。我比較喜欢日常运用英文既班,唔多鈡意坐定定学文法或考cert班。所以玩玩 ...

真係乜都睇

請問如果針對wrighting/grammar的提高,有冇好建議?

nnjane 發表於 18-8-24 10:26
真係乜都睇

請問如果針對wrighting/grammar的提高,有冇好建議?
我两个只係上左幾个月writing, 自然唔知有無提高到……grammar班無上过,只係考試前做下proofreading補充咋~我諗EK上閱讀派家長会話,書讀得多,自然入左腦。寫出黎錯眼見到会觉得唔似样,听落亦唔对路……我两个作文扣最多分部份应該都係grammar....但好似大大下,上到中学又自然好番~可能讀十科八科都用英文,接触多自然入腦。
‹ 上一主題|下一主題