用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 「神科」收非聯招生趨升 學界籲調低DSE生門檻 ...
樓主: elbar
go

「神科」收非聯招生趨升 學界籲調低DSE生門檻   [複製鏈接]

星西部 發表於 18-8-19 09:01
ABC兄,做乜突然咁語重心長?

點解提起「睇唔起人地國家民族」?你指歧視IB?咁排擠內地生算係咩?
你心裏面有你自己一套套故事,答案唔會係我處揾到。

一理通百理明。

回覆 ABC-DAD 的帖子

其實答案已經非常清楚,要入U, 讀DSE 走JUPUS 途徑就是要比Non-JUPUS 難得多。可憐 NON-JUPUS 只有家境較好的學生才可選擇!!

回覆 workingmom 的帖子

那些所謂教育工作者, 為何不可持平公正一點地說話呢?只要dse 將考獲最高級別考生的人數比例,, 提升到 和 IB 或GCE  最高級別考生的比例  相約,  即平均大約10%, 大學便不需要降低入學考生的門檻.
不明白他們為何硬要將說話倒轉來說,

workingmom 發表於 18-8-27 07:13
回覆 ABC-DAD 的帖子

其實答案已經非常清楚,要入U, 讀DSE 走JUPUS 途徑就是要比Non-JUPUS 難得多。可憐 N ...

可以行,行唔行得到目的地,難唔難,都係要量力而為。試下去諗下,有好多人可以揀-NJ 而 一樣選擇行Jupas,清楚之後,趕快向自己目標全力前行就最聰明。

一鳥在手實實在在,還是百島在林好風景 ?

唔好講甘多喇,把評定5*和5**人數唔好预設定%, 改為計分比星啦

ilyrd 發表於 18-8-27 15:09
唔好講甘多喇,把評定5*和5**人數唔好预設定%, 改為計分比星啦

其實考評局當然可以檢討DSE的評分標準及機制,不過到時要再一次四出認證吧。畢竟大學不是只睇分數,他們還會睇考試內容;一個地區的公開試能否得到認證,是需要時間的。

硬生生改變5、5*、5**的釐定,只是一廂情願的想法。

唔會改既。高官、大學教師以及識得走捷徑既聰明人等等既得利益者,佢哋目標係神科,但佢地仔女敢考DSE咩?所以,咪咁岩全部都“適合”讀非DSE學制囉,DSE生冇權冇勢又冇銀,點可能俾佢哋一年出幾百個狀元去分薄哋神科位呢?

IB 真係咁容易攞高分?

回覆 Lofty 的帖子

IB相對HKDSE靈活性較大和較易走位,只要將強項放大,弱項縮小,加上勤奮,拿高分指日可待。

Lofty 發表於 18-8-30 12:43
IB 真係咁容易攞高分?

22XX人考IB , 出咗3X個狀元,你話邊個考試易攞高分啊?

其實,啲人講咩都冇用, 睇數據,數據誠實好多,唔會狡辯。

October. 發表於 18-9-5 09:16
22XX人考IB , 出咗3X個狀元,你話邊個考試易攞高分啊?

其實,啲人講咩都冇用, 睇數據,數據誠實好多,唔 ...

以後最好跟比例,本地生考dse, ib, gce 都好,接比例收人,例如 讀ib 佔本地生 5%,神科都只可以收 5% , 到咁一天比例去到40% ,咪收40%,咁樣就公平,冇異議

October. 發表於 18-9-5 09:16

其實,啲人講咩都冇用, 睇數據,數據誠實好多,唔 ...
你誤會喇,人地話因為去讀IB的全部係叻仔叻女嚟.所以咪多狀元.Ha Ha

ilyrd 發表於 18-9-5 11:25
你誤會喇,人地話因為去讀IB的全部係叻仔叻女嚟.所以咪多狀元.Ha Ha
係? 咁港人DNA係呢十幾二十年急速變化, 飛躍變聰明咗。
我記得會考高峰期時, 成十萬有多考生, 都出唔到二十個狀元, 條數點計?

KK20010609 發表於 18-9-5 11:33
其實出去轉一轉而回來的並非真的叻仔叻女

我仲記得幾年前有網友話讀左2年IB, 個人脫胎換骨, 叻晒添.

有咁神奇既教育,孔子都做唔到 ,政府唔好咁笨, 快啲轉制啦.

October. 發表於 18-9-5 11:47
我仲記得幾年前有網友話讀左2年IB, 個人脫胎換骨, 叻晒添.

有咁神奇既教育,孔子都做唔到 ,政府唔好咁笨,  ...
莫非變做"改造人"?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 October. 的帖子

轉制?咁一陣成村人高分,咁收邊個好?

October. 發表於 18-9-5 11:47

有咁神奇既教育,孔子都做唔到 ,政府唔好咁笨,  ...

唔係可以點講? 唔通話終於搵到捷徑入大學?
‹ 上一主題|下一主題