用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 「窮人勿生仔」網上大熱 窮二代被教育趕絕?(陳帆川) ...
樓主: elbar
go

「窮人勿生仔」網上大熱 窮二代被教育趕絕?(陳帆川)   [複製鏈接]

Cheeselover 發表於 18-8-17 09:14
中產或以上階層的孩子較大機會進大學,在貧富差距愈大,再經傳媒渲染下,簡單直接分析是他們有較多的資源 ...

廣闊及看準一點較好,期望公平不代表要求不勞而獲,不要搞錯。

最近有單新聞,香港亞運游泳選拔,蛙泳在選拔期間成績最好的,被否決代表香港參賽,取而代之是成績次好、但據說是泳總執委會委員吳旭光的兒子。

誰是誰非我不清楚,但社會迴響很大,人們執著的.....是公平標準問題。

若然有人跟那落選的說"真正有實力的人總會選到"、"難道機會給拿著iPhone在泳池旁hea的人"、"從來人脈好的人都多些機會"、"你輸是因為心態不夠好、不夠積極"....我想不少機會會被批評為冷血。

當然,考試不是游泳計時,一堆考DSE、一堆考IB、一堆考GCE,誰是較佳難以比較,所以現在人們關心的,能否讓人公平較量?

簡單點,免費學校,讓人可考GCE或IB便可了。

回覆樓主

讓免費(官津)學校學生考GCE或IB, 說來確簡單,學校如何行三軌制?是否需要三批老師?什麼都乘三(除洗手間外),我怕地價要升三倍政府才有銀彈推行;又學生前仆後繼的投考GCE/IB, 政府肯定被萬箭穿心,政治不正確(GCE乃大英產物必須割掉),北大人責難可不是小事呵。

回覆樓主:

簡單D改善dse啦,考 A level之前大部分學生会考GCSE, 符合條件才升上A level or ib, IB myp 學生也要達學校要求才上IB dp, 唯獨dse全人類都去考公開試,近年中英文一半人唔合格,幾分也有,不如返去以前分中五中七咁,中四考四科core, 中六考自選科,以前中五都要中英數合格才升中六,當然數理科勁会有機有學校收

回覆樓主:

再唔係好似ib把中英數分级別,俾學生按能力選,以前会考英文也分A and B

也需改善大學學科收生計分方法,唔好再玩4+2, 4+3喇.認真的,列明咩學科收生是需要那些科目及最低要求分數.

例如工程科唔修讀M1/M2,醫療科唔修讀Bio,反而讀通識?通識留比讀Law,讀政治,讀government related subject吧

回覆樓主:

當然,考試不是游泳計時,一堆考DSE、一堆考IB、一堆考GCE,誰是較佳難以比較,所以現在人們關心的,能否讓人公平較量?

Xxxxxx

大學收過各樣學生,他們不知如何選擇,唔通解釋比普羅大眾,會有更好判斷?

如果普羅大眾有一千個建議如何為公平,大學要放棄自己原來的準則,跟那一個建議? 合不合理?

ilyrd 發表於 18-8-29 09:16
例如工程科唔修讀M1/M2,醫療科唔修讀Bio,反而讀通識?通識留比讀Law,讀政治,讀government related subject吧 ...

有乜大學生不用通識教育?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

其實唔係負責大學admission 嘅都可以專家過專家,何解?『講人自講,論壇字治』啩

shadeslayer 發表於 18-8-29 12:36
當然,考試不是游泳計時,一堆考DSE、一堆考IB、一堆考GCE,誰是較佳難以比較,所以現在人們關心的,能否讓 ...

其實你真係唔覺你講既野,成日邏輯搞亂晒?

幾時叫大學改變收生睇法? 我唔係叫政府不如比免費學校自己按學生需要開IB、GCE或DSE課程。

既然不可能要求所有人考同一個試達致公平,各試又有各試優點,咁任何人,若認為某一個試有著數,或適合自己,就可去考黎報大學,同樣已做到公平,因選擇係你自己,無人再可投訴A試易入大學過B試,你覺得易你亦可以去讀去考。

再講落去,真係想先問你明唔明以上講既野 (成日覺得你唔知人講緊咩)。

其實考試亦未必一定講易唔易。如港大醫學院好似好喜歡收GCE 學生,我諗會唔會佢較鐘意香港昔日AL模式,喜歡學生phy chem bio等有AL程度,發覺佢地讀醫學得更得心應手? 與此同時,中大醫學院好似又特別喜歡收IB多過GCE,咁可能佢地又喜歡IB訓練下既一啲野。

所以,大學有自己收生要求唔緊要,最緊要係呢個要求係咪香港所有考生能選擇。

總的放寬大學收生自主,同時亦放寬資助學校開咩課程就可以。

Cheeselover 發表於 18-8-29 07:40
讓免費(官津)學校學生考GCE或IB, 說來確簡單,學校如何行三軌制?

直資學校大都雙軌制了,不一定要行三軌制。

若考GCE,相信根本不用訓練老師,近似昔日香港制度,老師駕輕就熟。

IB係比較麻煩,但有心既,相信短時間學習都可以,識教師由傳統學校轉去IB課程既,有適應期,但最後都好Okay。

重要係學校會按自己學生同教師情況選擇,如果比我有得自由揀,我就全校都GCE,一了百了,唔相信收唔到學生。

值得一看!

新制下,基層醫科生,由以往既2成下降至1成! (2014年....依家應該更低)

http://news.tvb.com/programmes/closerlook/536075426db28caf68000000

擇優而錄都講得出,唔通基層學生飲左鉛水,自DSE後個個蠢晒?

DSE核心科根本係唔少理科資優生死穴,考GCE AL就可避開DSE核心科了!

http://hd.stheadline.com/news/columns/333/20170904/600245/

"DSE開始,B同學的核心學科成績不及,選修科則爆分,總體欠兩至三分,雖然獲聯招派位,但與醫學院無緣,B同學毅然放棄學額,負笈英國唸兩年Sixth Form,準備考A-Level生物、化學等數理四個學科,在摒除了DSE核心科壓力,重新學習和適應英國的考試文化,再加上英國的學校予有志醫學的學生安排體驗性質的實習,B同學最後在A-Level考得四科A*,面試又對答如流,清晰表明對醫學的熱誠,終於獲港大取錄,今年已是港大醫學院的二年級生。"

Vanadium 發表於 18-8-29 20:07
其實你真係唔覺你講既野,成日邏輯搞亂晒?

幾時叫大學改變收生睇法? 我唔係叫政府不如比免費學校自己按學 ...

邏輯混亂的人話人邏輯混亂。東扯西扯,一陣又返回以前講的,你的問題唔止我一個話你。你同侵侵同一類人,真係晒氣。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Vanadium 發表於 18-8-29 20:12
直資學校大都雙軌制了,不一定要行三軌制。

若考GCE,相信根本不用訓練老師,近似昔日香港制度,老師駕輕 ...

https://thestandnews.com/personal/gcse-%E7%8B%82%E6%AD%A1%E4%B9%8B%E5%BE%8C%E7%9A%84%E5%98%94%E5%90%90/

佢講A level又唔係話咁易喎

shadeslayer 發表於 18-8-29 21:29
邏輯混亂的人話人邏輯混亂。東扯西扯,一陣又返回以前講的,你的問題唔止我一個話你。你同侵侵同一類人, ...
咁你當你同侵侵不同,我同侵侵一樣吧。

有啲野,多人話又唔一定有問題,都要睇係咩人話。呢度好多人話無問題既野,同樣好多人話唔公平,如個訪問中聖言校長、葉建源甚至梁卓偉講既野咪又同我講既好似。

考試係好睇夾唔夾個模式同要求。

更重要,能力既野,好睇個人,去英國讀書唔會個個都係天才黎既,但之前果個例子,又考過DSE又考過GCE,佢既感受同經歷....至少係反映部份事實。

之前香港會考及AL年代,極多會考考得好好,上到AL一樣死晒,相反亦有,香港AL數理係極考頭腦既考試,可以話比你打開本書都無所謂,出名全世界最難考。當年好多怕左AL,會考考得好既學生,全部玩中大暫取制度,去晒中大讀書,後期改到全部大學既尖子計劃。

轉左制果班未見過大世界,考到GCE AL就叫晒救命,未知曾經天外有天啫。

AL 咪又係non Jupas?
V 先生到底係咪幾重標準?定係 喜歡邏輯 方面 顛倒乾坤 ?
教返AL 諗住有大量pass paper就攪得掂?

現今教育嘅走向係自發自主學習,叫人死鋤千年舊筆記+pass paper 入到去都係死得好慘

邊個講嘢似是而非,好明顯啦。

ABC-DAD 發表於 18-8-29 22:59
AL 咪又係non Jupas?
V 先生到底係咪幾重標準?定係 喜歡邏輯 方面 顛倒乾坤 ?
教返AL 諗住有大量pass pap ...

又黎.....老實講,S君其實已成日唔知自己講咩,但講嚴重未及你,說話虛無縹緲。

我幾多重標準? 煩請你引述我多重標準例証。

我從來唔否定non jupas,只係話制度要公平,公平可以有好多方法,其中簡單啲係同一個考試,但你地唔少人話唔得,考試各有優點,老實我都覺得有道理,咁咪比各學校自由選考咩,唔好直資或私校先可考IB或GCE,又可解決公平問題。

嘩...奇怪你跟手又話GCE咪non jupas…….重話我係顛倒邏輯乾坤。

我真係係度成年唔怕講埋,見你都有心叫人睇多啲書,開個post分享閱讀,但有時見你講既野,眼光好似只係自己SPCC既世界,又好似明唔到太繁複邏輯,跟唔到脈絡就話人東拉西扯,令我對閱讀能提升人既智慧真係產生懷疑。

我唔鐘咁話人,覺得好唔禮貎,但見你下下不知針對我個人話我過多少次,當比返次機會我。
‹ 上一主題|下一主題