用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 「窮人勿生仔」網上大熱 窮二代被教育趕絕?(陳帆川) ...
樓主: elbar
go

「窮人勿生仔」網上大熱 窮二代被教育趕絕?(陳帆川)   [複製鏈接]

有錢有得揀相信大家身在資本主義地方不會反對.但對於津校學生沒有選擇,只能固封在DSE,而視此之為"不是不公平".我不認同.

20120808 發表於 18-9-6 09:27
hi poonseelai

some .......but not all.......

大學收ib生只看總分和subject requirement, 無得好似dse取了3322再計best 5 or weighting, 收生角度dse彈性大D。另要取得ib diploma係有分數及要求,唔符合一樣入唔到大學

回覆樓主:

另ib也有core requirements: Theory of knowledge, extended essay and CAS, core 唔合格亦取不到ib diploma, 要求嚴格過3322, 睇番ib 2017 年5月數據, 有考生取30分亦取不到diploma, 雖然符合24分最低要求,但達到其他條件:

"You must score 24 points or more between all of your IB exams to get a diploma. If you score 24 points or more, you will receive your diploma if:
  • All CAS requirements have been met.
  • There is no "N" awarded for theory of knowledge, the extended essay, or a contributing subject.
  • There is no grade E awarded for theory of knowledge and/or the extended essay.
  • There is no grade 1 in any subject/level.
  • There are no more than two grade 2s awarded (SL or HL).
  • There are no more than three grade 3s or below awarded (SL or HL).
  • Overall, there are no more than three grades 3 or below.
  • At least 12 points have been gained on higher level subjects (for candidates who register for four higher level subjects, the three highest grades count).
  • At least 9 points have been gained on standard level subjects (candidates who register for two standard level subjects must gain at least 5 points at standard level).
  • The final award committee has not given the candidate a penalty for academic misconduct."

其實真心求學嘅個個都明白優勝劣敗,讀得DSE 都唔會有咩閃避要保護,唔好借口幫基層,指手劃腳,識英雄重英雄,j or non j 坐得係lecture hall 就係合資格,成蟲成龍都係睇修行。

睇下本地畢業生海外升大學嘅上升比例,包括DSE 或IB /AL 就知,重將眼光放係搞階級歧視?高等教育工作者要加把勁。

Doray 發表於 18-9-5 14:52
好多中產都咁行,不過行得多俾人知道咗咁好似易啲喎咪嘈之嘛……

一竹篙打一船人,呢D咪以小人之心囉。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

從小已經知道世界係唔公平,亦會不經意跟孩子講這個事實。有些事情別人在做並不代表你可以做。有錢有地位有權得到嘅一定比一般人多,這個是不容置疑的,尤其是今天的香港和大陸。

我會不滿,但唔會用不同理由掩飾,或用個別一兩個稀有例子試圖推翻這個事實。是就是,非就非。唔應該作為既得利益者就千方百計咁去否認或誤導。

針對熱門科目入學率,我承認轉學制這個做法非常吸引,自己亦會關注未來發展,或者不久將來,亦會成為這個高消費俱樂部一份子。

Vanadium 發表於 18-9-6 07:16
我講既主旨係避重就輕,唔係重唔重要。
DSE必修中文,仲考到幾難下,政府就係講香港學生一定要裝備高中文水 ...

你認中産父母從少撥資源教英文,或自己教思考,選好地區住,選好學校讀,是不公平教育嗎?

咁樣,過關的社會也達不到你要求。介紹你看 Giver, 嗰個社會啱你。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Vanadium 發表於 18-9-6 07:16
我講既主旨係避重就輕,唔係重唔重要。
DSE必修中文,仲考到幾難下,政府就係講香港學生一定要裝備高中文水 ...

認為lB中文A 不夠程度,簡直係 delusional.

ANChan59    發表於 18-9-6 14:52

20120808 發表於 18-9-6 09:27
hi poonseelai

some .......but not all.......

There are other requirement not present in DSE, TOK, EE, CAS, 6 groups of subjects. every student must do at least one science and one humanity subject.  etc

點計?

ilyrd 發表於 18-9-6 09:53
有錢有得揀相信大家身在資本主義地方不會反對.但對於津校學生沒有選擇,只能固封在DSE,而視此之為"不是不公 ...

香港唔係無錢全民l B,係教育界有錢也做不到。

做不到便要限制其他課程?

醫療,重唔重要?生死尤關。
住屋,重唔重要?精神和生活尤關。

全部也是有錢多選擇。咁公唔公平呢?

shadeslayer 發表於 18-9-6 13:01
你認中産父母從少撥資源教英文,或自己教思考,選好地區住,選好學校讀,是不公平教育嗎?

咁樣,過關的 ...

唔想睇書可以看電影,睇完本書好心寒

星西部 發表於 18-9-6 09:57
香港越來越唔適合香港人住。
醫生搞保護。讀書爭國際校。考試避DSE。
現在多中產讀IB,將來呢?只會更多灣 ...

湾區人不是香港公民的話,不應該同香港人爭資助學位。

有D人喜歡講「避DSE」,其實是父母為孩子選擇最「佳」學校,該學校是本地便本地,該學校是國際便國際。

只是 IB/AL 比DSE適合更多人。

一二三百萬,就算中產,有頭髮邊個想做 nat 呢。

回覆樓主:

限制香港公民以NJ入大學,係好大問題。是原則問題,不是多數香港lB/AL生也想入香港的大學。其實香港lB/AL生,多數志不在此。

舉個例:

Part 1:

一個人A君肚痛去政府急症,被分流到五小時後,佢自資去私人醫院,無理由同是分流五小時的人,見他比錢去私院,就大叫不公平,窮人命不值錢,對嗎?更不會要求限制人光顧私院。

Part 2:

A君後來被証明有重病,長期私院太貴負担不來,排公立醫院,無理由因為佢看過私院,雖然是香港人,卻限制A君排公院,話有 quota 照顧公院病人,仲話佢走後門。

poonseelai    發表於 18-9-6 13:32

poonseelai 發表於 18-9-6 13:16
唔想睇書可以看電影,睇完本書好心寒

本書就係要人反思甚麽是理想社會。表面理想,實質呢?

世界潮流係尊重 individuality, celebrate diversity, 香港有D人思想好古老。

古老唔一定有問題,所有先進的思想係由古老思想進化出來,但古老就是古老。

akys 發表於 18-9-6 12:51
從小已經知道世界係唔公平,亦會不經意跟孩子講這個事實。有些事情別人在做並不代表你可以做。有錢有地位有 ...

我孩子讀ib school, 但無申請本地大學,我並不是得益者,只希望提供有關ib資料,有些網上討論不正確。我不是有錢人,只選擇能力範圍內可負擔教育制度給孩子,日後退休無錢再算

回覆 akys 的帖子

唔使諗喇,努力讀書,揾的有得揀嘅中學.不過"希望"唔好因為揀左非DSE,就改变是就是,非就非.

回覆 poonseelai 的帖子

其實有得揀係好事,IB係一個好課程,個人認為某方面比DSE好得多,例如更貼近大學教學方式.如果話現在連津校都可以棟,而把所有香港人學生都歸入為Jupas條隊.大學繼續擇優,Non-Jupas只给非港人排.咁我諗會大家都好些.咁梁生莫講75%,90%Jupas都掂.

又睇下我post 嘅嘢,純分享,無咩意思,成年人,有獨立思考。

私校VS公校 誰更具有學術優勢?
富校愈富 窮校愈窮
睇完澳洲嘅某口的景況,香港教育有趕絕窮二代嘅情況嗎?香港嘅教育似乎係畀無咩正面建樹嘅政治氣氛 逼迫緊似啲。

‹ 上一主題|下一主題