用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 「窮人勿生仔」網上大熱 窮二代被教育趕絕?(陳帆川) ...
樓主: elbar
go

「窮人勿生仔」網上大熱 窮二代被教育趕絕?(陳帆川)   [複製鏈接]

換算機制前面已經有提過。
8比2係整體比率,之後就係揀2017/18學年,頭12位非聯招生取錄比率高的課程,均是港大和中大多個收分要求極高的學科,咁做對比?
要公平對待資助學位,係咪應參考下香港居民身份,已唔係家勢呢?擇優而錄係常識,係吖,除非唔係,點計?大學自主,又唔係?
DSE 只有基層? 非聯招一定係基層負擔唔到?好似幾難介定。
四萬元到二十萬都好,基層係有補助,夾心階層最慘呀!扮睇唔到?

面對富人,如蝦來,議員一( )不放,國際學校嘅土地優惠,更係幾十年噤若寒蟬啦。
理工大學科大無熱門科咩,8大已經不存在?
我真係感覺到政治揀飲擇食.  

我唔識嘢,但係香港教育有睇基層嘅須要係事實。公唔公平?唔知,天道籌勤,與其詛咒黑暗,不如點亮蠟燭啦。

的政客日日嘈,讀緊IB,GCEAL嘅咪擔心的大學會唔會受政治壓力,岀年non-japus收生...........

咪講笑啦,天空海闊

當真?

ilyrd 發表於 18-9-5 12:48
的政客日日嘈,讀緊IB,GCEAL嘅咪擔心的大學會唔會受政治壓力,岀年non-japus收生........... ...
識好多人包括自己都在觀望。如果明年收生方向持續,幾個醫生仔,律師仔同學會轉學制。去年已經有個律師朋友仔避中文轉咗哈羅。道理明明白白擺係度,既得利益者唔認同都唔會影響個事實。

我幾年前已識人轉啦,有的真叻仔叻女.但有的傳统DSE課程唔得,一的去英國AL,一的轉IB.所以有IB嘅直資最happy.有泡佢又有,冇泡佢又有.

ilyrd 發表於 18-9-5 13:39
我幾年前已識人轉啦,有的真叻仔叻女.但有的傳统DSE課程唔得,一的去英國AL,一的轉IB.所以有IB嘅直資最happy. ...
今年有個朋友女36分,醫唔收,牙醫唔收,最後第三志願物理治療,佢好大壓力,因為姐姐讀緊醫;另一個去咗英國讀A Level,返來入Law,佢話一心一意返香港讀,唔鍾意一個人喺外國。

好多中產都咁行,不過行得多俾人知道咗咁好似易啲喎咪嘈之嘛……

今日香港電台又討論呢個問題,而呢個問題,原來係大學醫學生討論區都係熱話。

好高興見到討論係講數據,而唔係講「觀感」,實事求是,客觀資料會說客觀說話。

據報道醫學生唔少係黎自醫護家庭,加埋本身有權(如高官)或有錢既一批,如有評論講,呢批家長有幾多會比子女考DSE? 當考完IB或GCE,點會話比唔佢地報返自己有權話事既神科?

當年曾蔭權做財政司,都想幫個仔搞個英國醫生資歷係香港承認,主動去信醫委會。

人總係自私既,特別中國人為子女,有機會,即使明覺得好似走走地後門,但都會忍唔住手為子女去做。

而政府責任,就係用制度減少不公平情況。

今日電台節目都講,比得起錢既人避重就輕,往往用經濟為子女製造有利環境,扭曲制度令子女避開佢地做唔到既野。

有錢家庭最鐘意自小培育子女英文,加上數學能力先天重要,考DSE就要面對好難既中文同數學,結果避得就避,加上通識評分準則難捉摸,為面子為子女前途都好,唔想佢地考DSE考得差,就大都寧考外國試或出國讀書。

究竟到依家有幾多名人名星仔女聽過係考DSE(又考得好)? 考IB或GCE就大把。

akys 發表於 18-9-5 13:30
識好多人包括自己都在觀望。如果明年收生方向持續,幾個醫生仔,律師仔同學會轉學制。去年已經有個律師朋友 ...

傻喇,得醫科因為外國畢業在香港執業難,所以國際學校生也爭,其他科就算 Law, 好多都志在四方。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Vanadium 發表於 18-9-5 22:30
今日電台節目都講,比得起錢既人避重就輕,往往用經濟為子女製造有利環境,扭曲制度令子女避開佢地做唔到既 ...

証明乜野?

有錢選擇多?有乜嘢唔係有錢選擇多?

DSE難?難在那裏?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

講咁耐,我見到文字觀感多過數字好多喎,,數據要有公信力,唔該,討論區都係觀感,咪扮自己係學術研究。

數據要實現相關先得喎?

Vanadium 發表於 18-9-5 22:30
今日電台節目都講,比得起錢既人避重就輕,往往用經濟為子女製造有利環境,扭曲制度令子女避開佢地做唔到既 ...

英文重要咪要自小培育囉,台灣都要定英文為法定語文,只有香港政府才会矮化英文,回答英語記者提問 is a waste of time, 財政司 official blog - Chinese only。今時今日要學英文免費資源多的是,只要想學自有方法。

poonseelai 發表於 18-9-6 07:04
英文重要咪要自小培育囉,台灣都要定英文為法定語文,只有香港政府才会矮化英文,回答英語記者提問 is a w ...
我講既主旨係避重就輕,唔係重唔重要。
DSE必修中文,仲考到幾難下,政府就係講香港學生一定要裝備高中文水平,但原來咁講係不適用於比得起錢既人,真係幾荒謬。

Vanadium 發表於 18-9-6 07:16
我講既主旨係避重就輕,唔係重唔重要。
DSE必修中文,仲考到幾難下,政府就係講香港學生一定要裝備高中文水 ...

dse中文難在什麼地方?有dse狀元話難在要估中評卷員要求答案,難在作者自己都唔識答,這是考中文水平嗎?明知dse設計和其他方面有問題,是不是应要求改善dse, 而不是去限制其他人?

回覆樓主:

仲有好多提供dse and ib的直資都要求學生考ib中文 A, 即母語水平,包含文學分析,水平高,如要避中文係行唔通。

hi poonseelai

some .......but not all.......
and is it considered as a core subject?

and.... is there any so called 3322 requirement?
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener
‹ 上一主題|下一主題