用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 「窮人勿生仔」網上大熱 窮二代被教育趕絕?(陳帆川) ...
樓主: elbar
go

「窮人勿生仔」網上大熱 窮二代被教育趕絕?(陳帆川)   [複製鏈接]

星西部 發表於 18-8-31 08:47
大學用收生證明給九成中學生的NSS,DSE是垃圾的話,教育局不處理,那麼政府比垃圾更垃圾,害民不絕。
  ...

都話唔好只看幾科所謂神科,而忽略了有一半中文或英文合格dse孩子都入到大學資助學位,難道入唔到神科就世界末日,多D留意今天孩子品行仲緊要啦,看到科大雞翼事件,火都嚟埋

好明顯意見和孩子所讀學校或學制有高度關係。再發酵一下就會形成階級對立。睇下今次政府會唔會處理。

poonseelai 發表於 18-8-31 09:07

都話唔好只看幾科所謂神科,而忽略了有一半中文或英文合 ...

對,教育不只是比拼下grade boundary.  
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

引發思考。

http://thehill.com/regulation/court-battles/404341-doj-says-harvard-hurts-asian-americans-with-race-based-admissions

"While the DOJ's brief does not challenge Supreme Court precedent granting universities the right to freely select their own student body - presumably because it cannot do so at this stage of the litigation - the Trump administration has advocated for "race-blind" policies, which Harvard and virtually all other universities have found are demonstrably insufficient to achieve meaningful diversity, given the reality of historic and continuing racial discrimination in this country."
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

妤奇你引用呢單新聞想講咩呢?

呢單新聞既背景,背後邏輯正正係Harvard支持對弱勢種族及社群有逆向歧視,要刻意比多啲機會佢地喎。

而大學收生自主係亦你主張。

以我認識你似乎唔會因聽完人地講會改變自己睇法,突然變得咁有愛心喎。

http://thehill.com/regulation/co ... ce-based-admissions

呢單新聞有興趣可研究下背景,中文新聞都大量報導。

亞洲人為考試機器,若單靠考試成績,佢地會非常高分,但美國高等院校都明白,佢地應擇優而錄,而優質學生,統計上係population會有一個科學分佈,不可能亞洲人特別多。故此佢地會用另外方法調節入學,如將亞洲人成績調低,去維持佢地相信既平衡。

呢個正正係咁多人話DSE後窮人機會被剝削既原因。以醫學院為例,係未有直資及IB等課程出現時,基層醫生2成,但直資與IB出現後,就降至1成,社會學上明顯制度改變左基層的入學機會,如果相信基層只係窮,但窮人唔代表一定蠢,亦可以有好聰明既人,咁制度....就應如Harvard及美國一系列精英學校一樣,要保障基層既入學機會,必要時逆向歧視,以保持應有平衡。

Vanadium 發表於 18-8-31 21:41
妤奇你引用呢單新聞想講咩呢?

呢單新聞既背景,背後邏輯正正係Harvard支持對弱勢種族及社群有逆向歧視, ...

咁你睇D唔睇D:

第一,終審法院判大學有權收任何(美藉)學生。

第二,香港沒有種族多元化問題。

第三,AL/1B 人少,DSE太多,唔夠 diversify,依哈佛的反向歧視,即引入多啲AL/1B?

shadeslayer 發表於 18-8-31 22:17
咁你月睇D唔睇D:

第一,終審法院判大學有權收任何(美藉)學生。

咁你同意終審判決嗎?

若你支持,多謝你加入我地反對剝削窮家子弟入學機會既行列。

香港沒有種族多元化問題,但你要捉得準人地背後理念。

shadeslayer 發表於 18-8-31 22:17
第三,AL/1B 人少,DSE太多,唔夠 diversify,依哈佛的反向歧視,即引入多啲AL/1B?
你真係認真啲研究下人地背後理念先啦,唔係純多少問題呀。

你唔好再問我,我唔想長篇大論,但最後知你又係唔明。

明到既,根本講唔出你講開既說話。

Vanadium 發表於 18-8-31 22:19
咁你同意終審判決嗎?

若你支持,多謝你加入我地反對剝削窮家子弟入學機會既行列。

我支持大學入學原則自決。

Vanadium 發表於 18-8-31 22:29
你真係認真啲研究下人地背後理念先啦,唔係純多少問題呀。

你唔好再問我,我唔想長篇大論,但最後知你又係 ...

你明唔明 Race diversification 點解?香港有冇?

除了 race diversification, 還有其他 diversification 嗎?

不過都係慳番啖氣。

shadeslayer 發表於 18-8-31 23:33
你明唔明 Race diversification 點解?香港有冇?

除了 race diversification, 還有其他 diversification ...

同你講真係可以慳返啖氣就真。

所謂舉一反三,一理通百理明,完全唔apply落你身上。香港當然大致無race呢個問題,但都講你要明佢地搞race diversification背後理念,個理念係可apply係任何相似場合。

不過如我所料,你都係唔會通架啦。成個故事,你淨係睇到大學自主收生,引用例子想支持自己論點反變成反對,自己都唔知,真係服左你。

仲以為你睇完Harvard個故事,深受感動想做返好人,有啲失望。

Vanadium 發表於 18-8-31 23:51
同你講真係可以慳返啖氣就真。

所謂舉一反三,一理通百理明,完全唔apply落你身上。香港當然大致無race呢 ...

好人?我一向好人,唔似你賊喊捉賊,好學唔學,大學教員。。。。

Vanadium 發表於 18-8-31 22:16
http://thehill.com/regulation/co ... ce-based-admissions

呢單新聞有興趣可研究下背景,中文新聞都大量 ...
呢個正正係咁多人話DSE後窮人機會被剝削既原因。以醫學院為例,係未有直資及IB等課程出現時,基層醫生2成,但直資與IB出現後,就降至1成,社會學上明顯制度改變左基層的入學機會,如果相信基層只係窮,但窮人唔代表一定蠢,亦可以有好聰明既人,咁制度....就應如Harvard及美國一系列精英學校一樣,要保障基層既入學機會,必要時逆向歧視,以保持應有平衡。

利用任何藉口去鼓吹歧視,都要不得

ABC-DAD 發表於 18-9-1 12:56
『呢個正正係咁多人話DSE後窮人機會被剝削既原因。以醫學院為例,係未有直資及IB等課程出現時,基層醫生2成 ...

美國有一個好獨特的歷史,美國黑人被歧視做 slaves 多年,有否需要反向歧視(優待)黑人,我唔取敢講。

xxxxxx

V君佢以為美國 discriminatory admission policy against Asian,係等於保障基層入學。

佢自己鐘意食蘋果,看見流蓮都以為係蘋果,一口咬落去。

我主要見到EK 某幾個網友好喜歡針對讀直資,讀IB, 出國讀書又回流讀大學,覺得分薄左熱門科目嘅學額,唔理會向上流動都有一個條件,就係要付出努力去取得好成續,接受擇優而選嘅事實。
就算 -HKAL 年代都係擇優而選嘅。
其次就係極力貶低DSE學生嘅水平之餘,又要制造Jupas vs Non Jupas 之間嘅對立面。實際不同學際背景嘅學生一同學習,係好事,唔明白有咩比被標籤為貧窮學生被特殊對待,無視當事人付出同努力,更歧視人,更令人難以接受,更使人難堪?
講嚟講去,無非想構建一個階級剝削嘅假象,刻意去發酵一個似是而非嘅政治議題。

ABC-DAD 發表於 18-9-1 12:56
『呢個正正係咁多人話DSE後窮人機會被剝削既原因。以醫學院為例,係未有直資及IB等課程出現時,基層醫生2成 ...

我以前都可能提及過,以往通常分別基层是以公屋地址來分別,現在多了不少租住劏房的家庭,在大學會歸類非基層,因為是私樓,甚至租住私樓都不一定歸類基層!

此10不同彼20!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-9-3 15:12
我以前都可能提及過,以往通常分別基层是以公屋地址來分別,現在多了不少租住劏房的家庭,在大學會歸類非 ...
我唔覺得咁分類有咩代表意義。
‹ 上一主題|下一主題