用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 大學收生須增透明度 貧富「成績鴻溝」待縮窄 ...
樓主: Radiomama
go

大學收生須增透明度 貧富「成績鴻溝」待縮窄   [複製鏈接]

sc_mother 發表於 18-8-17 13:55
考評局可設一個大學資肋學位中文試給non-juoas香港學生,通過才能入大學資助學位,否則撥入非資助學額。身 ...
又咁講, 考IBDP個班本地學生點都要考IBDP中文, 又無必要做埋呢D無論嘢.

至於你話如果似GCE-AL/SAT等資格係咪需要呢? 咁可以諗吓, 如是否強制Local student要考GCE-AS Chinese

本地學生都有NCS, 佢地DSE都可以唔考中文, 唔通佢地有能力又唔俾佢地讀醫? 咁我又覺得講唔通

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

shadeslayer 發表於 18-8-17 13:08
我唔係講有冇rules, 梗係有 rules, 我係講 F1 只準用款車。下一部係只準用年紀,同一高度。。。的司機。
...
以f1 為比喻,神科收生jupas n non jupas 分配有公平transparent的rules就唔洗比人話,唔通真是信d阿頭講就得咩。

hkpapa852 發表於 18-8-17 14:10
又咁講, 考IBDP個班本地學生點都要考IBDP中文, 又無必要做埋呢D無論嘢.

至於你話如果似GCE-AL/SAT等資格係 ...
IS Chinese students 考IBDP是否可揀中文為syllabus B standard level? 課程淺很多。以我所知,SPCC, 男拔學生讀IBDP課程,如果是Chinese stident,中文規定要讀syllabus A.
GCE `O level 'Chinese ,你話有多深?
如果沒有統一的中文試,唔就係出現不公平現象lor!
有能力讀醫,個個都話有,如果界定呢?

sc_mother 發表於 18-8-17 14:47
IS Chinese students 考IBDP是否可揀中文為syllabus B standard level? 課程淺很多。以我所知,SPCC, 男拔 ...
認識中, 好似只有真道同SSC係可以俾學生選中文 B SL
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

星西部 發表於 18-8-17 13:41
官津師資九成相若,只要收生相若,有幾多獨特學校?

講漏:每間公布收生成績,考試成績同入U情況。資訊公 ...

你係話喇叭同 band 3 津校除在學生無分别?

American system I am not familiar.

不過大鑊飯真係嚇人。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

sc_mother 發表於 18-8-17 13:55
考評局可設一個大學資肋學位中文試給non-juoas香港學生,通過才能入大學資助學位,否則撥入非資助學額。身 ...

香港人,有不少係唔識中文的。

香港人父母,香港人孩子,但因為 dual passport 及生活需要孩子在外地讀書,但後來中學大學回港,就不能入大學?

棄DSE選國際學校的香港人,孩子中文不太好,又唔好諗大學?

使唔使全民考中文,成為公民前一定要中文三?無理由只針對18歲入大學香港人。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 18-8-17 14:14
以f1 為比喻,神科收生jupas n non jupas 分配有公平transparent的rules就唔洗比人話,唔通真是信d阿頭講就 ...

問題DSE/1B不能直接比較,AL又如何,AP/SAT,Alberta 呢? 內地高考呢?

普羅大眾只會比較每科數字,普羅大眾如何判斷 EE/TOK/CAS, inquisitive approach learning, global viewpoint, problem solving skills 比較呢?

shadeslayer 發表於 18-8-17 15:49
問題DSE/1B不能直接比較,AL又如何,AP/SAT,Alberta 呢? 內地高考呢?

普羅大眾只會比較每科數字,普羅 ...
所以之前我話這是個大學問,高官收咁多人工,我等佢地去研究

教育局容許有啲直資中學設立一班GCE A level, 讓一些中文弱的學生有「走盏位」,甚至不能達入讀大學的中文門檻的學生,以另一個方式可以入讀大學,甚至神科,而且得悉,非常成功。如果其他官/津中學想follow suit,又不被接納,話學校受全資助,開辦課程沒有自主權,這樣下去,只會造成更多不公和怨忿。

IS Chinese students 考IBDP是否可揀中文為syllabus B standard level? 課程淺很多。以我所知,SPCC, 男拔 ...

讀醫要不要中文?

MrBeast 發表於 18-8-17 15:54
所以之前我話這是個大學問,高官收咁多人工,我等佢地去研究

無得研究,不能 quantitative 比較。

星西部 發表於 18-8-17 15:21
OK...
我D什麼disbanding,笑親人啦

好句,兜不停的唔知係邊個,亦和好辯無關。

sc_mother 發表於 18-8-17 18:21
教育局容許有啲直資中學設立一班GCE A level, 讓一些中文弱的學生有「走盏位」,甚至不能達入讀大學的中文 ...

EDB係容許官津校開辦非NSS課程,只係唔會有額外資助

shadeslayer 發表於 18-8-17 18:22
讀醫要不要中文?
醫委會既醫生資格認証只對英文有要求

hkpapa852 發表於 18-8-17 18:32
又係$$$$作怪

hkpapa852 發表於 18-8-17 18:32

咁咪 津貼校分私立部分攪lB,有得諗。 喇叭lB班,多多錢有人讀。

想問SPCC,和男拔的IB學生,是考什麼LEVEL 的英文呢?ENGLISH A or B?

回覆樓主:

如果香港的大學全部用中文母語教學, 收生preference 一定唔同左。
如果香港大學改用母語中文教學世界排名會有分別嗎?現在中國强大了,大學全部用中文教學好嗎?
重英輕中嘅原因是否因為大學很多學科都要用英語教?
醫學院能否改用中文教學?
咁多年來,醫學院一定有track record 用來判斷哪裏學生比較適合。

planetearth 發表於 18-8-17 20:18
如果香港的大學全部用中文母語教學, 收生preference 一定唔同左。
如果香港大學改用母語中文教學世界排名 ...
如果香港的大學仍然重英輕中,以英文教學,不如相應降低文憑試的入大學的中文門檻,改為3222,好嗎?
‹ 上一主題|下一主題