用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 大學收生須增透明度 貧富「成績鴻溝」待縮窄 ...
樓主: Radiomama
go

大學收生須增透明度 貧富「成績鴻溝」待縮窄   [複製鏈接]

sc_mother 發表於 18-8-17 23:26
如果香港的大學仍然重英輕中,以英文教學,不如相應降低文憑試的入大學的中文門檻,改為3222,好嗎? ...
個人很欣賞SPCC, 中學以英文教學,課程艱深,英文程度要求甚高,但中一收生以英文及中文並重,甚至收一些中文特出的學生,現在SPCC的中學排名不但沒有下降,反而是全港的頂尖中學之一,吸引很多學霸入讀.

SPCC是否拒絕非本土學生,不是,只是作個別的考慮。為何大學的收生,不能以SPCC借鏡呢?

sc_mother 發表於 18-8-18 08:36
個人很欣賞SPCC, 中學以英文教學,課程艱深,英文程度要求甚高,但中一收生以英文及中文並重,甚至收一些中 ...

SPCC IB狀元比例最多,IB成積平均分最高。SPCC直資,有 世襲制,SPCC收生 擇優而錄

planetearth 發表於 18-8-18 09:27
SPCC IB狀元比例最多,IB成積平均分最高。SPCC直資,有 世襲制,SPCC收生 擇優而錄
...
SPCC擇優而錄,一半對,因SPCC是一條龍中學,全部小學學生可直升中學。

回覆樓主

傻喇,世界大部分科學人文學識。仍然多數源於西方。

大學那裏找那麼多世界名學者係主要用中文的,教 AI, 工程, 電腦科技,世界政治,法津,西醫,重要係繁體?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-8-18 09:48

大學那裏找那麼多世界名學者係主要用中文的,教 AI,  ...

香港人想面向世界多,定背靠祖國多? 而家仲有得揀, 以後呢? ”厲害了,我的國 ”?

shadeslayer 發表於 18-8-18 09:48

大學那裏找那麼多世界名學者係主要用中文的,教 AI,  ...

請國內學者英文唔好比人公審。

sc_mother 發表於 18-8-18 09:42
SPCC擇優而錄,一半對,因SPCC是一條龍中學,全部小學學生可直升中學。

SPCC小學不 擇優而錄, 沒有世襲?父母sibling曾就讀不計分?

planetearth 發表於 18-8-18 10:18
SPCC小學不 擇優而錄, 沒有世襲?父母sibling曾就讀不計分?
SPCC小學收生有自主權,是其優勢。但SPCC中學預留一半學位給所有小學學生,不是「擇優而錄」,是我所欣賞的。

planetearth 發表於 18-8-18 10:18

官津嘅小學都係計父母sibling 分嘅。
有面試嘅,都係擇優而錄啦,揾對像、揾工、請伙計、揾屋、揾補習老師。

社會福利可能唔使,不過公屋上樓都可以畀人揀地區喎。

講重點啦。

如果自己唔達標準,就要對方降低標準,大家估下水平會高左定低左呢?人人無書讀係咪等如人人有最公平同自主嘅機會呢?
世界重有好多機會之門等年青人去開啟,偏偏要叫佢哋去爬天窗。

planetearth 發表於 18-8-18 10:16
請國內學者英文唔好比人公審。

首先香港要轉簡體。

再者,香港未轉中文教學前,香港的大學仍是英文教學,批評教授英文差,十分合理。

當香港和內地二線城市無分別,全個人瞓落祖國又有乜用。

有那些國際期刊是繁體的,有那些國際著明學者是繁體學習,寫繁體中文期刊發表而成名。

好一句背靠祖國,代替理智思想。

好在香港唔係你做教育官員!

唔知講得啱唔啱,實際個重點係[收生比例<突然>下降]引發出一個機會畀大家發泄下怨氣。

值得探討嘅係
1。DSE報考人數少左是否單純人口出生率低左
2。醫科 考生嘅取向轉變係基於咩?
3。由DSE 轉讀IB 或AL 嘅學生層是否大部分都是top     2%內?
4。醫科生嘅取向轉變是否會持續?5。流向中大MbChB 的DSE 考生趨勢,是否基於港大 醫科推出第三年 enrichment year, 壓縮左三年課程到兩年,效果未有在短時間見成效所造成?
6。到左運作穩定,有良好口卑浮現,學生感覺有能力先苦後甜,會否趨勢逆轉?

shadeslayer 發表於 18-8-18 10:57

首先香港要轉簡體。

所以呢,香港人到底想 揀邊條路?教育多元化覺得唔公平,擇優而錄唔公平。
香港 應該繼續保持歷史留下來的優勢,提升更大能力面向國際。

如果所有港人IB, AL狀元一齊考DSE,會唔會出現50個,60個狀元?答案係唔會,因為5**係限死10%,會出現排擠效應。呢個安排對DSE學生不公,如果情況冇變,想讀醫,律師,環球商業等嘅學生最佳選擇係轉AL,或IB,從數據上來說條隊易排啲。條DSE隊就留畀無錢學生爭。

真正名校如SPCC, DBS, DGS和SPCS等會提供其他學制的學校的優勢會越來越明顯,爭崩頭都要入。

ABC-DAD 發表於 18-8-18 11:24
唔知講得啱唔啱,實際個重點係[收生比例<突然>下降]引發出一個機會畀大家發泄下怨氣。

值得探討嘅係

醫學院收生,除了看成積,也會看選修科吧。 醫學院會否收冇 讀phy, chem的學生? IB課程有Phy HL及 Chem HL高級程度,GCE AL也針對選擇專科的考試,醫學院是否偏愛其專業有較高訓練的學生?是否DSE學制 有點局限?
成日見到學生避開M1/M2, 唔夠專業訓練上到 去大學專科會否吃力? 大學質素要保證呀!唔可以衹看分數,出到來社會要同世界 競爭的。

planetearth 發表於 18-8-18 11:49
所以呢,香港人到底想 揀邊條路?教育多元化覺得唔公平,擇優而錄唔公平。
香港 應該繼續保持歷史留下來的 ...

要「自強」,不要保護。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

akys 發表於 18-8-18 12:44
如果所有港人IB, AL狀元一齊考DSE,會唔會出現50個,60個狀元?答案係唔會,因為5**係限死10%,會出現排擠 ...

lB 45分,全球平均 0.3% 得208個。

shadeslayer 發表於 18-8-18 14:58
lB 45分,全球平均 0.3% 得208個。
DSE 狀元,全港平均0.02%。撇除種族,地區,以香港地區計是40+/2000+,應該超過1%

akys 發表於 18-8-18 15:21
DSE 狀元,全港平均0.02%。撇除種族,地區,以香港地區計是40+/2000+,應該超過1%
...
如果這個數據沒有扭曲,好明顯可以為甚麼貧富論立下定論。

planetearth 發表於 18-8-18 14:35
醫學院收生,除了看成積,也會看選修科吧。 醫學院會否收冇 讀phy, chem的學生? IB課程有Phy HL及 Chem H ...
可否講清楚一d, 同我寫嘅有咩關係或者 抵觸?
你要提 M1 /M2  ,咁我睇法係就算drop M1/M2 亦唔代表人地數學唔好嘅。只係個別人策略上取捨啫。

各科收生條件都好清楚,能力如何,結果便如何,各人自己選擇,自己找數,有咩好比較?
週身刀無把利,都幾 唏噓。
我唔會為咩好過咩浪費口水嘞,得左就恭喜,唔得請加油,繼續努力。
‹ 上一主題|下一主題