用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陸慶濤 Vs 梁潔華
go

陸慶濤 Vs 梁潔華

陸慶濤 Vs 梁潔華,點揀?

回覆樓主:

有羅氏 ,點都穩陣d

回覆樓主

今天收到offer !?

梁潔華, 免費, 校舍又好, 位置又好,  升中派位都不錯. 羅氏中學, 升中時到時再考都不會太多競爭.

Cyberyork 發表於 18-8-13 20:05
今天收到offer !?

係呀

talknwrite 發表於 18-8-13 20:19
梁潔華, 免費, 校舍又好, 位置又好,  升中派位都不錯. 羅氏中學, 升中時到時再考都不會太多競爭. ...

我都係甘諗,不過陸小有一條龍,真係難揀

talknwrite 發表於 18-8-13 20:19
梁潔華, 免費, 校舍又好, 位置又好,  升中派位都不錯. 羅氏中學, 升中時到時再考都不會太多競爭. ...

6年後升中後又有一番龍爭虎鬥,如果係我,我會想“較”輕鬆地穩陣入番成績上揚的band 1 中學

回覆樓主

反而要問問覺得陸小有邊方面不足?

回覆樓主:

冇得呈分係最大問題,除非甘心升羅氏。

Elenalan 發表於 18-8-14 21:53
冇得呈分係最大問題,除非甘心升羅氏。

其實羅氏都已經係band 1C~2A,梁小都係40~50%派band 1,大部分區內,而陸小直升。雖然冇呈分,但其實都可以報自行。

回覆 zoeyimmy 的帖子

是的,到時也可報自行。而且羅氏已經是b1c-b1b了,整體成績在上升中。

最緊要當然要清楚有呈分和冇呈分的好和不好,清楚自己和小朋友想要那樣。

另陸小在未轉直資之前巳是區內龍頭一缐小學,所以反而應想想梁潔華有什麼令樓主仍要諗?

zoeyimmy 發表於 18-8-14 19:39
反而要問問覺得陸小有邊方面不足?

我諗得校舍細.

佢學術都好谷

我會揀龍校

始終出生率係我考慮因素

另留意LHT 係強制性要操水的, 要留意自已小朋友鍾唔鍾意

LHT 兩次Interview 俾我既感覺唔錯, 唔似出面d 人講到咁嚴.

選邊間學校唔緊要, 但千祈唔好盲目追龍

入咗龍校想轉身離開, 沒有想像中容易
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-15 09:34
選邊間學校唔緊要, 但千祈唔好盲目追龍

入咗龍校想轉身離開, 沒有想像中容易 ...

如果係講羅氏,我覺得唔錯,保底做得非常好,今年4 或以上的成績好過上年,尤其一直較弱的文科,今年進步好多。校舍又新又大,好吸引人。

當然認同香港爸爸所講,如果目標係入聖喇拔,就唔好入陸小。

另外,盲目追龍係唔好,但上揚緊的band 1 龍追吓又無妨,小朋友可以較多時間發展自己興趣,唔需要因為升中,操成績外,仲要狂操幾級樂器或運動吸引其他中學青睞

始終入U, 都係只睇成績,唔係睇邊間中學,或幾多級樂器/運動冠軍。

仲有,好多人誤解陸小係死谷,其實多測多考唔一定係谷,好處係可以幫助小朋友温故知新,而且陸小都好重小組討論,好喜歡小朋友發問的

回覆 sunnymama2 的帖子

非常同意,最終目標是入U,真的是靠自己小朋友去主動和喜歡學習,當然學校質素、校風和朋輩都很重要。
另也希望小朋友在整個小學和中學學習過程都是真正能enjoy學習,不是死谷和無謂操練。有多些時間多元學習和活動,啓發思考和擴闊視野。到現在見阿仔都讀得很開心和喜歡主動去學習和思考。

雖然都有些同學仔中途轉去傳統名校,但阿仔都話不想轉,很期待和喜歡升上羅氏。

lcffun 發表於 18-8-15 13:06
回覆 sunnymama2 的帖子

非常同意,最終目標是入U,真的是靠自己小朋友去主動和喜歡學習,當然學校質素、 ...

我覺得陸小羅氏一條龍做得好好,唔係各有各做,例如某啲暑期班會去中學部,仲試過搵中學部師兄幫手教啲師弟妹踢波,小一適應日又會有中學哥哥姐姐幫手,周年音樂會有中小學樂隊合奏,令學生有歸屬感,中學陳校長雖然離任小學部,但我都見過幾次佢喺小學出現,我仔講明中學一定要讀羅氏 btw, 陸小有游水要求,但唔係操水,頭幾年要求好低,拎住浮板踢到水已經過關,如果小一已經學過游水識游就好易pass小六要求,之後5年都唔洗再考。

揀LHT, 除非校舍同$$係好大concern.  

回覆樓主:

陸學費好平!

lulumelody 發表於 18-8-15 17:44
陸學費好平!
同意。不過平極對某些人嚟講都可能會有壓力。有啲人又覺得香港地又唔會冇書讀, 點解要俾錢。

ok3 發表於 18-8-15 18:53
同意。不過平極對某些人嚟講都可能會有壓力。有啲人又覺得香港地又唔會冇書讀, 點解要俾錢。 ...

呢個世界始終都有種人,覺得自己仔囡叻唔想讀一間又要俾錢又普通嘅龍校,揀津校嘅亦都會有人6年後可能會後悔點解當年唔揀龍校