用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 策略應該係點?九華、聖方濟、長天
樓主: carmenlook
go

策略應該係點?九華、聖方濟、長天   [複製鏈接]

gracelam 發表於 18-8-16 10:50

當99.5%band 1女生唔敢填st mary, 因為位少, 到派晒band 1 ...
B1生吾敢填頭三位都会填喺包底,11个位好快派完。

kkhon 發表於 18-8-16 11:05

咁又係。。。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hkpapa852 發表於 18-8-16 08:32
你親眼見過佢份派位結果同肯定佢校內排名?
個日冇比家長入,只聽同學仔講,佢地話見到佢的浱位結果

hkpapa852 發表於 18-8-16 09:55
點解你認為有科目唔合格一定係B2學生呢?

除非個科係只有少數人唔合格, 或個學生個科距離合格分收差距好大 ...
我校考六十後已不是B1,學校會公怖頭六十人仕,佢呈分都不是六十內,我好解再解釋點解覺佢係B2,總之佢只得一科叫好D,如果一科能令佢成B1,那就當我猜錯她的位置罷

FATSHIT 發表於 18-8-16 18:22
我校考六十後已不是B1,學校會公怖頭六十人仕,佢呈分都不是六十內,我好解再解釋點解覺佢係B2,總之佢只得 ...
概然又無睇過任何証據,又憑咩可以肯定佢係入咗St Mary?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kkhon 發表於 18-8-16 11:05
等於喇沙唔放乙一都唔會再放去包底喇,一樣道理,點解女仔又一定會放去包底

hkpapa852 發表於 18-8-16 10:18
另一位家長話B2C抽入St Mary, 我可以好肯定話: 無可能

因為我知有B1學生乙3係油尖旺區都執唔到鷄
既然吟難分出B1,B2學生,可能佢都唔一定係B1呢

hkpapa852 發表於 18-8-16 18:24
概然又無睇過任何証據,又憑咩可以肯定佢係入咗St Mary?
我校只得一人浱入,其他四班不停係吟問我地班,邊個吟好采,所以知,勁D同學都會講自己去左邊,入ST. MARY我相信是大事來,因為佢乜都冇講就走了,吟突發,問都問唔到

這post是討論男仔的選校策略,我都唔再講St. Mary了,我不是親眼見到浱位證, 所有野都係聽小朋友講的,既然無可能發生,可能佢地看錯吧

hkpapa852 發表於 18-8-13 16:31
如果係B1男仔, 乙2入唔到SFX, 乙3入銘基更加難, 因為近幾年不少人乙2已放銘基.

不過只要係B1生, 盡填B1中 ...

有保留了
今年有同學100000%系1b 學生
派左好後既志願發叔
佢就係填晒b1學校先填b2
明年更加要小心
哲哲寫真 哲哲私相集

FATSHIT 發表於 18-8-16 19:05
這post是討論男仔的選校策略,我都唔再講St. Mary了,我不是親眼見到浱位證, 所有野都係聽小朋友講的,既然無 ...

系唔係我仔同學家長?系電視新聞影住派位果間嗎?
我信你,因為我知道系事實,我仔班有女仔b2 派到油真,唔係親身經歷當日派位無人會信.女仔今年真系派得好過男仔.
我系度可以同大家講油尖旺區男仔位今年系唔夠,可能多人轉區入左.
哲哲寫真 哲哲私相集

hkpapa852 發表於 18-8-16 08:32
你親眼見過佢份派位結果同肯定佢校內排名?

我地學校60名內有名次,
今年50名仲有獎所以同學系知道邊啲人系考到50名內,當同學今年呈二三都無獎攞就會知道會系唔係b1生
我地仲有份小冊子有寫埋得獎同學名
哲哲寫真 哲哲私相集

IloveJJ 發表於 18-8-16 22:57
50名都有獎?咪好多獎?一級幾多人呢?

只系今年先有因今年50周年

平時30名
16X人一級
哲哲寫真 哲哲私相集

mw7183 發表於 18-8-16 22:23
我信你,因為我知道系事實,我仔班有女仔b2 派到油真, ...
謝謝,我都聽到隔來班有女仔B2去左油真,我都覺得今年女仔浱得好好,雖然唔知點解,可能真係超好采,反而男仔B1唔一定浱到,BTW,我突然林到,會唔會係教署的電腦突然short左機呢

FATSHIT 發表於 18-8-16 23:13
謝謝,我都聽到隔來班有女仔B2去左油真,我都覺得今年女仔浱得好好,雖然唔知點解,可能真係超好采,反而男 ...

應該系多人轉左入來
系哩度都不停有人講油尖旺區男仔夠位
今年九華派得10個人
我仔果班九華好多唔中

又有幾個成績無我仔咁好都派到聖方濟佢見到咁
當日我仔情緒好低落好彩最後叩門入返聖
但點都唔夠級30果個慘派好後既發叔,當日個家長完全無準備要叩門,我老公都唔忍心提佢要即刻去邊到邊到叩因爲果日就截止申請.
唔係親身體驗無人會信.

哲哲寫真 哲哲私相集

RE: 策略應該係點?九華、聖方濟、長天

mw7183 發表於 18-8-16 22:23
我信你,因為我知道系事實,我仔班有女仔b2 派到油真, ...
其實派位真係好多變數 ,我識個朋友係小學老師,因為對派位制度冇信心,佢寧願幫佢小朋友升中揀直資都唔派位~
我有留意油尖旺幾間津小,今年升中派位都係女仔好啲~

bbforever 發表於 18-8-16 23:23
其實派位真係好多變數 ,我識個朋友係小學老師,因為對派位制度冇信心,佢寧願幫佢小朋友升中揀直資都唔派 ...

如果唔係聽到平時成績差過佢派中我仔唔會情緒激動同底落,小朋友真系好難接受.當日下午仲要考筆試,佢都收拾唔到心情,相信我成世都會記得今年7月,真系非常難忘!
輸運氣好唔抵,數據其實只可參考要安全考直資系最好如經濟許可,或者自行保守之後去叩門.

7月中下旬開始知道好多同學都叩到B1學校,所以明年大家都唔好灰心,畢業試真系唔好放鬆有用的.

mw7183 發表於 18-8-16 23:22
應該系多人轉左入來
系哩度都不停有人講油尖旺區男仔夠位
今年九華派得10個人
弓喜你去返自己喜歡的學校

FATSHIT 發表於 18-8-16 23:41
弓喜你去返自己喜歡的學校

辛苦左好多日,我都叫做有兩手準備如果唔係仲慘,最後叩到三間兩間他區的.

哲哲寫真 哲哲私相集
‹ 上一主題|下一主題