用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 策略應該係點?九華、聖方濟、長天
樓主: carmenlook
go

策略應該係點?九華、聖方濟、長天   [複製鏈接]

奥脫福 發表於 18-8-15 16:30
人生漫長,我覺得好似跑長途馬咁,試問有幾多可以由頭帶到尾?
呢句真呀,漫漫長路有谁知呢!

奥脫福 發表於 18-8-15 16:35
剩係同旅港、銀禧比較呢?
我會選透明度高D既旅港..... 至少B1生都無嫌棄呢間

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Felix223 發表於 18-8-15 16:33
老老實實, 個底打得唔好, 點上都有難度.

我早陣先問我小朋友,你某部份同學現在既成績咁一般,池D點出戰DSE,莫非佢地要被學校叫離場,佢話往績一上S5學校會狂操卷,一樣無太大問題可入HKU/CU,問題係學生自己點。 往績佢地中學係非常好既~~~

所以我話要追,睇下要追到邊個lev。 過幾年引證下是否事實先~~~

kkhon 發表於 18-8-15 16:33
可能人地父母謙虚话個女係B2啫

我小朋友學校當年一樣有唔少Grade 3C生入1B中學㗎,1.要睇吓個Grade是否真,2.本區1仔位是否足夠~~~

hkpapa852 發表於 18-8-15 16:39

我會選透明度高D既旅港..... 至少B1生都無嫌棄呢間

不過加埋宗教、單性別,選擇即時以幾何級數減少。。。

自從在十四年前放棄左旅小,我覺得我同呢個辦學團體已經無乜緣份。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

mcl203 發表於 18-8-15 16:40
我早陣先問我小朋友,你某部份同學現在既成績咁一般,池D點出戰DSE,莫非佢地要被學校叫離場,佢話往績一 ...
呢個方案都唔錯, 我要mark 低佢先?? 是否將來有需要執死雞??

hkpapa852 發表於 18-8-15 16:28
如果係來自St Mary小學或者天神小學, 咁就唔出奇.

如果係來自其它...... 除非係來自星星的你.
不是他們小學,是油尖旺區的小學,所以我們也很驚訝

kkhon 發表於 18-8-15 16:33
可能人地父母謙虚话個女係B2啫
不是,同班同學,知道平時她的成績,反而未見從冇見過佢父母

mcl203 發表於 18-8-15 16:31
會唔會係他區位搏到呀~~~
我唔係好明'他區博位'的意思?佢住同讀都係油尖旺區

回覆 FATSHIT 的帖子

就算係博,佢一定都係B2,一定都係浱晒比B1先,佢絕無可能是B1,就算去了其他地區

其實真係幾難令人相信既,至少我真係好驚訝,但我見佢其實唔太想比人知,個日好快走左喇

FATSHIT 發表於 18-8-15 22:00
其實真係幾難令人相信既,至少我真係好驚訝,但我見佢其實唔太想比人知,個日好快走左喇 ...

我們旁人覺得無可能既事, 但事實真係發生咗,我校都有一B2生(有一主科唔合格的),大抽獎入銘基。
我好佩服呢啲家長咁有膽識~

bbforever 發表於 18-8-15 22:35
我們旁人覺得無可能既事, 但事實真係發生咗,我校都有一B2生(有一主科唔合格的),大抽獎入銘基。
我好佩 ...
係呀,佢都有主科不合格,你地係咪有主科唔合格已不是B1生了?吟即係銘基B2生都有小小機會和。佢媽我未見過,但聽人講不是本地媽媽,香港媽媽我真係未聽過吟博B2尾 去B1A

FATSHIT 發表於 18-8-15 22:49
係呀,佢都有主科不合格,你地係咪有主科唔合格已不是B1生了?吟即係銘基B2生都有小小機會和。佢媽我未見過 ...
哩D咁進取既風格,本地媽媽比較少, 但唔代表冇~
有時聽多幾個家長既升中策略對我都有所啟示~

FATSHIT 發表於 18-8-15 21:24
不是他們小學,是油尖旺區的小學,所以我們也很驚訝
你親眼見過佢份派位結果同肯定佢校內排名?

Felix223    發表於 18-8-16 10:32
妹妹頭    發表於 18-8-16 09:08
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bbforever 發表於 18-8-15 22:35
我好佩 ...

點解你認為有科目唔合格一定係B2學生呢?

除非個科係只有少數人唔合格, 或個學生個科距離合格分收差距好大, 否則又有邊個可以計到佢係B1定B2?

而且, 佢又係咪三次呈分都有科目唔合格呢?

情況正如某D學校全A都唔會係B1學生一樣

而且就算係B2, 乙1搏銘基或者SFX, 其實好正常

hkpapa852 發表於 18-8-16 09:55
點解你認為有科目唔合格一定係B2學生呢?

除非個科係只有少數人唔合格, 或個學生個科距離合格分收差距好大 ...

我認同你最尾嗰句,B2大抽獎時搏一間B1尾好正常。

唔係我認為佢係B2,係學校講佢係B2,佢自行時只申請B2學校,但最後大抽獎時家長點填表,學校左右唔到。

bbforever 發表於 18-8-16 10:16
我認同你最尾嗰句,B2大抽獎時搏一間B1尾好正常。
唔係我認為佢係唔係B2,係學校講佢係B2,佢自行時只申請B ...

另一位家長話B2C抽入St Mary, 我可以好肯定話: 無可能

因為我知有B1學生乙3係油尖旺區都執唔到鷄

kkhon    發表於 18-8-16 10:31

FATSHIT 發表於 18-8-15 21:30
不是,同班同學,知道平時她的成績,反而未見從冇見過佢父母

呈分階段成绩表冇show名次及分數,好多同学都吾肯講成绩排名及分數,就算是同班都吾知人家真实情況呢!B2乙一偷雞入到SFXC同铭基周時有,但St Mary 就……

kkhon 發表於 18-8-16 10:30
呈分階段成绩表冇show名次及分數,好多同学都吾肯講成绩排名及分數,就算是同班都吾知人家真实情況呢!B2 ...

當99.5%band 1女生唔敢填st mary, 因為位少, 到派晒band 1生到band 2生派時, 仲有1-2個st mary位剩, 咁啱佢又肯博放乙一, 号碼又前咁咪執到雞。

有冇呢個可能
‹ 上一主題|下一主題